Дамата с камелиите

„Майка ми емигрира в Щатите, когато бях на 4 години. Видях  я отново, когато станах на 27. Отгледа ме баба ми, а майка ми запълваше отсъствието си с бляскави дрехи, които пращаше от Америка. На 11 години получих от нея първото си кожено палто – беше от бял ангорски заек. Трябва ли да казвам, че бях номер 1 в училище.

Адриана Попова, стайлинг Диана Шингарова 25 March 2009

1 последната покупка от BG рокля и манто Celine, чанта и обувки Bruno Magli. Камелия го определя като „комплект за слизане от самолет“.

 „Майка ми емигрира в Щатите, когато бях на 4 години. Видях  я отново, когато станах на 27. Отгледа ме баба ми, а майка ми запълваше отсъствието си с бляскави дрехи, които пращаше от Америка. На 11 години получих от нея първото си кожено палто – беше от бял ангорски заек. Трябва ли да казвам, че бях номер 1 в училище. Изглежда че тя, макар и отдалече, е оформила вкуса ми за дрехи. Обичам класическата визия. Благодаря на живота, че винаги съм имала възможност да нося страхотни дрехи и бижута.“


Животът на певицата Камелия Воче спокойно би могъл да бъде илюстриран с роклите й. Тя има късметлийска рокля, която оправя гласа й, дори да го е закъсала с гърлото, има рокля адаш с камелии за добро настроение, има рокля разбивачка на сърца с щампирани златни вериги.

Камелия обича дрехите си и тази любов е споделена. Когато се облича-съблича за снимките, адреналинът й видимо се качва, от еуфорията очите й светват и тя може да продължи с това обличане-събличане с часове, въпреки че от време на време кокетно се оплаква от умора, от болка в глезена и от „сигурно вече ви омръзнах.“ Роклите са мерило за килограмите й. Камелия не се мери, но ако те й стават, значи всичко с тялото й е окей.

Дрехите също я обичат, защото няма какво да крият по нея. След две деца и два брака зад гърба си тя изглежда чудесно, има красива осанка и усмивка на италианска звезда от RAI UNO. Фамилията й също звучи италиански, но истината е, че това е псевдоним, измислен от Евгени Минчев. Идва от италианската дума за глас – воче.

Името на Камелия нашумя покрай връзката й с Божидар Искренов и участието й в Dancing Stars. С Гибона тя се разделя малко преди той да получи своите минути слава в танцовото шоу. Камелия казва, че е по взаимно съгласие и деликатно намеква за забежките на Божидар с едно: „липсва му характер“. Все пак двамата си остават приятели и той я кани да го придружава в шоуто. Връзката им всъщност е от много години, още от гимназията. Тя е на 17, той на 18 и са гаджета три месеца. Година по-късно Камелия се омъжва, а на 19 ражда дъщеря си Десислава. Мъжът й е от много добро семейство, но има три големи проблема: жени, алкохол и хазарт. Работи като барман, което никак не му помага да потисне пороците си. Свекървата обаче стои желязно до Камелия и й помага в отглеждането на детето. 10 години по-късно идва разводът, който протича леко и без да нарани дъщеря им. През това време нашата героиня е завършила Консерватория и се е насочила като стил към соул и джаз. 1988-а й е супер успешна, с участия и награди от „Златният Орфей“, от фестивали в Сочи и Дрезден. Следват две години на концерти с „Динамит Брас Бенд“, после почти задължителната за българските музиканти Скандинавия и още куп европейски страни плюс Америка. Някъде по това време се запознава с втория си съпруг. Той е италианец, собственик на книговезка фабрика, вижда я по време на концерт в НДК и се интересува как може да я покани в Италия да пее.

 Помага й да замине, една година тя работи като певица без отношенията им да се променят. Камелия си купува първата скъпа рокля със свои пари – една Gianni Versace в тъмносиньо с презрамки с кристали Сваровски, която струвала около 1000 евро. Нарича я късметлийската рокля. После идва любовта й с италианеца, сватбата и 11 безоблачни години, в които им се ражда син Самуил и в които Камелия буквално е глезена от мъжа си: „имах целия свят, поднесен на длан, в обществото ме приеха така, както трудно може да очаква една българка“. Това е времето, в което тя се превръща в любим клиент на бутиците в Рим и Милано. Купува си рокли от кутюр. Влюбена е във Валентино: „няма дреха, която да стои така, този човек има страхотен усет за жените.“ На един концерт на открито в Рим Камелия е облечена с рокля на Гай Матиоло. Оказва се, че самият дизайнер присъства на концерта и след него я кани в шоурума си.

 Там й подарява доста свои неща, така че сега тя има солидна колекция с подписа на Матиоло. От бижутата предпочита Damiani – „изключително говорещи, бялото злато ги свързва с Cartier, но може би са по-романтични“, при обувките фаворити са й Casadei и Sergio Rossi. Намира чантите на Louis Vuitton  за скучни, но самата тя си купува такава чанта („исках да имам и аз нещо, за което ламтят толкова жени. Италианските мъже умират да купуват за празници Louis Vuitton, защото знаят, че такъв подарък винаги се приема добре“). В Рим любим й е бутикът Lem на площад „Сан Джовани“, където пазаруват много дами от бомонда, най-вече актриси. Оттам й е роклята с камелиите. Тя е на Dolce&Gabbana кутюр. С нея пее на 30-ия рожден ден на Мутасан – единия от синовете на Кадафи, който той празнувал в Маракеш. Мутасан има славата на заклет женкар. Камелия казва, че двамата с него просто са добри приятели. Той я е канил за участие на още 5-6 места, включително на парти на яхтата му край Миконос, което Мутасан организирал за своя италианска приятелка. На същото празненство в Маракеш пее и Енрике Иглесиас.

На 11-ата година обаче бракът й се разпада и започва тежък развод, проточил се 7 години, от който тя се съвзема едва сега. „Това не минава, аз съм доста белязана от този развод“, признава Камелия. През това време случаят я среща на софийското летище с Божидар Искренов. Не са се виждали 22 години, от гимназията. Камелия казва, че не намерила особена промяна у него, освен че може би е напълнял. След това Гибона отива да живее при нея в Рим за 3 години. Там той се опитва да сложи ред в живота си, понякога се отегчава – особено на великосветските партита, на които го води Камелия, където етикетът му тежи на плещите като воденичен камък (“остави ме да бъда такъв, какъвто съм“). После и двамата се връщат в България. През последните 5 години се разделят няколко пъти, после пак се събират, ревнуват се, но според Камелия сегашната раздяла е окончателна (“той владееше топката виртуозно, но извън терена това не го виждам“). В момента тя работи над собствен диск със соул и ритъм енд блус, изцяло авторски парчета, който до юни трябва да е на пазара. В него има соул дует с Орлин Горанов.
Сега семейството на Камелия най-сетне е събрано на едно място. Майка й вече е в София („уплаши се от атентатите през 2001-а и се прибра, не й гостуваме често, за да не стресираме кучето й“), синът й (на 15) учи в Италианския лицей, а дъщерята – вече 26-годишна, наскоро се прибра от Рим, където завърши право и сега менажира семеен хотел.

Питам Камелия има ли достатъчно места в София, където да разхожда колекцията си от рокли. Имам достатъчно участия, където да ги обличам, казва тя и погледът й блясва. Да, тази жена обича роклите си, но не страда дълго по тях. В Рим преживява два тежки обира, в които голяма част от дрехите й пропадат завинаги. Както казват италианците: „Ке сара, сара“ (каквото ще става, да става). А каквото и да става, на Камелия все ще й остане поне една рокля за късмет.


Роклите са мерило за килограмите. ако й стават, значи всичко
с тялото й е окей. Дрехите също я обичат, защото няма какво да крият по нея. След две деца и два брака зад гърба си тя изглежда чудесно,  има красива осанка и усмивка на италианска звезда от RAI UNO.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР