Коста Брава

Недалече от Барселона, от френската граница по средиземноморското крайбрежие, се простира Коста Брава, един от популярните туристически райони на Испания.

Елка Влаховска 22 July 2005

Недалече от Барселона, от френската граница по средиземноморското крайбрежие, се простира Коста Брава, един от популярните туристически райони на Испания. Името на региона дават испанските моряци, в превод означава "див скалист бряг". И действително тук плажовете са сякаш издълбани в острите скали, а досами морето слизат пищно зелените борове, пинии, кипариси. Тази природа, едновременно ласкава и сурова, вдъхновява художника Салвадор Дали да създаде своите неповторими сюрреалистични творби.

Родният му град Фигерес днес е магнит за туристите с необичайния Театър-музей на Дали, четвъртата по посещаемост забележителност в Испания след музея Прадо в Мадрид, музея на Пикасо и футболния стадион Камп Ноу в Барселона. В необичайната сграда с огромни яйца на покрива може да се види прочутият диван с форма, вдъхновена от устните на актрисата Мей Уест, валящите кадилаци и многобройните рисунки, в които, ако се вгледате, ще откриете пейзажи от любимата на художника Каталуня.

Друга експозиция е изложена в замъка Пубол, който Дали купува през 1968 г. за съпругата си Гала. В реставрираната постройка(замъкът е строен през 14 в.) Гала живее до смъртта си. Освен запазени дрехи, покъщнина и произведения на изкуството този своеобразен музей съхранява в градината и прочутата скулптура на Дали - слона с крака на комар.

Така че, дори да не сте фенове на сюрреализма, не можете да пропуснете тази магия, ако сте гости на някой от крайбрежните курорти на Коста Брава. А те всяка година привличат през летните месеци милиони туристи от цяла Европа. Това са места за приятен отдих, посещавани предимно от семейства с деца или от младежи, тъй като разнообразието от хотели на приемливи цени е голямо.

Плажовете са чисти, жегата е поносима, тъй като дори и през най-горещите дни повява "трамунтана", вятърът от Пиренеите, който прави небето безоблачно синьо и откроява в кристалния въздух горите и скалистия бряг.

Лорет де Мар от симпатично крайморско градче днес вече е голям курорт с модерни хотелски комплекси, многобройни барове и ресторанти, казино и екзотични нощни клубове, които примамват купонджиите. Визитната картичка на града е дългата крайбрежна алея с величествени палми, по която вечер се разхождат туристите.

Бланес е най-старият град на крайбрежието, който съхранява паметници от средновековието, квартали с типични средиземноморски постройки от 19 в., както и старо пристанище, около което са накацали рибни ресторантчета за всеки вкус. Както е известно, испанците са истински маниаци при приготовлението на ястия с риба и морски дарове.

От това пристанище всеки ден морето браздят катерчета, с които може да се разгледат живописните заливчета по крайбрежието или да се посетят съседни градове. Недалече от града, на север, се намира и една от най-красивите ботанически градини на Испания с над 3000 вида екзотични растения.

Живописни курорти, които предлагат и старинна атмосфера, и модерни хотели, и много добро обслужване, и много водни забавления като уиндсърф, водни ски, подводно гмуркане, риболов са също Санта Сусана, Калейа, Малграт де Мар и Тоса де Мар. А ако ви омръзне плажният отдих, морските развлечения и местните исторически и културни забележителности, само на 80 км е красивата Барселона, градът, в който Христо Стоичков е жива легенда, а българите са посрещани като събратя по темперамент и дух.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР