Малки есенни магии

Жените сме си малко вещици, не смятате ли? Питайте който и да е мъж и Паулу Коелю в частност.

Адриана Попова 15 October 2007

Или да го наречем магьосници, в добри времена - и вълшебници, защо не. Но има дни, в които и най-вещите в занаята сред нас чувстват, че личната им магия е на изчерпване. В такива дни някои отиват на масажи с шоколад, купуват си парфюм Happy или рокля от Escada. Но има и други начини да се заредим. Ето два уикендови маршрута към места, където може да се включите към енергийната мрежа на природата, за да станете отново онези неотразими вещици, добре де - магьосници, каквито всички ви познават.

Белинташ

Казват, че на това красиво скално плато в Родопите се зареждали екстрасенсите и магьосниците. Факт е, че стрелките на компаса тук пощуряват, което се обяснява със силното енергийно поле. Произходът на името Белинташ е тюркски и означава "Камък на познанието". Траките, които явно са имали добър усет за пласиране, са направили тук светилище на бога си Сабазий, когото са държали пряко отговорен за човешкото здраве и продължение на рода. На тях дължим и сложната плетеница от издълбани в камъка улеи, дълбоки щерни за дъждовна вода и стъпала. Според някои това е карта на звездното небе, според други - площадка за кацане на извънземни. Ванга също смятала, че Белинташ крие древна тайна, но каква - не казала. Сигурно е едно - че от върха се разкрива невероятна гледка към родопските ридове, вижда се и Кръстова гора. Освен това самото изкачване към него е един природосъобразен тренинг.

Къде се намира

На 30 км от Асеновград, на 170 км от София и на 50 км от Пловдив. Тръгва се по пътя от Асеновград за Кърджали, отбива се през село Червен, после през селата Горнослав и Орешец. След Орешец пътят става черен.

Къде да спим

В някоя от обновените родопски къщи из близките махали. Такива са "Старите къщи", тел. 0888 30 48 67, на 6 км от Орешец, по пътя за Три могили. Стаите са с автентични каменни стени, кръчмата с катмите и домашната наденица е на двора, където има и красив навес с барбекю и маси. Може да прекарате часове, реещи поглед из панорамата, която се открива от масите, особено ако до вас е правилният човек и правилната чаша (може и с минерална вода да е, вие си знаете). За да стигнете до вилно селище "Сабазий", тел. 0888 57 82 12, ви трябва високопроходима кола - пътят дотам, ако това изобщо може да се нарече път, е черен, направо катранен. Последната отсечка до селището се изминава пеша, защото дори и черният път свършва. Но за всяко място си има хора - от "Сабазий" не се оплакват от липса на гости, дори напротив, посрещнали са и сватбено тържество. До Чотровата къща, тел. 0897 96 42 75, която е между махалите Врата и Бор, се стига по класически черен път.

Подобно място

Ако обичате да вървите по границата между реалността и въображението, отидете в Странджа, близо до Малко Търново. Там, в граничната зона с Турция, е излъчващата особена енергия местност Градище, където според легенди е последното обиталище на египетската богиня с котешка глава Бастет. В саркофага й, скрит в могила, били записани миналото и бъдещето на нашия свят. До Градище се стига само с екскурзовод от музея в Малко Търново, тел. 05952/ 29 98.

Узана

Узана е друго красиво и зареждащо място, този път в Габровския Балкан. Това е една безкрайна наглед поляна, поръбена с букови гори. Тук е географският център на България, пъпът й с други думи, а пъпът винаги е бил важна енергийна точка. Може да седнете някъде сред високите треви на Узана и да медитирате в компанията на цветя и билки, сред които в особено големи количества е и съставката на любимото ни мохито - дивата мента или джодженът. От близкия връх Исполин се лети - не само душевно, но и съвсем буквално, защото от него се спускат делтапланеристи.

Къде се намира

До Узана стигате през Габрово, по 22-километров път с доста завои, но в сравнително добро здравословно състояние.

Къде да спим

Хотел "Импулс" - стандартни двойни стаи. Солариум, фитнес, сауна, масаж. Зала за детски игри с катерушки и люлки. Елегантен ресторант, дневен и нощен бар с дискотека. Тел. 066/ 80 70 05.

Хотел "Прима S"*** - освен стандартни двойни стаи предлага тангенторна вана, масажи, сауна, солариум, фитнес зала, открит басейн. В ресторанта имат добри дневни менюта, барът е с хубави панорамни прозорци към околността. Тел. 0888 00 90 01.

Развлечения

В известния местен ресторант "Трите мечки" може да наемете коне, има игрище за волейбол и тенис, където дават ракети и топки под наем. Кон можете да си вземете и в "Прима S". Там ще ви предложат тенис на маса, билярд, колело под наем, при желание ще ви организират и пейнтбол.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР