Приказки от Копенхаген

Чудите се какво би ви отвело на север, в Копенхаген, столицата на Дания?

Елка Влаховска 15 October 2007

Има няколко причини. Там можете да видите един своеобразен свят, който ще ви върне в годините на децата-цветя. Това е най-приятната граница на Евросъюза, прекрачвате я в самото сърце на Копенхаген и попадате в Кристияния.

Съхранената хипи комуна ще ви изненада с атмосферата, ритмите и ароматите на 60-те години на миналия век. Обявена е за „свободен град" на 24 септември 1974 г. и оттогава градските власти не закачат този район, колкото вълнуващ, толкова и опасен. Внуците на децата-цветя търгуват с ароматни тютюни, лули, изделия от естествени перли и фланелки с възпяващи свободата лозунги. Допреди няколко години насред улиците в Кристияния са продавали хашиш, марихуана и всякакви други разновидности на меката дрога. Сега това се случва в полулегален вариант, в малките задимени барчета, където концентрацията на хора с ямайски шапки на квадратен метър е много висока. Храната и пиенето там са най-евтини, защото собствениците на заведения все още отказват да плащат данъци. Разхождайки се из уличките на Кристияния, ще усетите неподправения вкус на свободата, с багри и звуци, които вече са в отминалите времена, а на изхода на този живописен квартал ще се сблъскате с тържествения надпис Now U enter EU (сега влизате в ЕС). Снимането там е забранено, така че само с очите си можете да запазите гледките и атмосферата на този бохемски копенхагенски квартал, чиято слава от 70-те е затъмнена вече от Амстердам.

Друга атракция, която ще вдигне адреналина ви, е паркът за развлечения Тиволи. Можете да погледате града от височина 63 метра, а после главоломно да се спуснете надолу, така че светът изведнъж да се свие в размерите на топлийка, а главата ви да се замае. Освен това можете да се наслаждавате на гостуващи музиканти от цял свят и на театрални спектакли, включително и на пантомима (по традиция тук се изявяват най-добрите местни и европейски трупи), на откритите сцени в парка.

Копенхаген е създаден за пешеходни разходки, атмосферата е наистина приказна по тесните улички, обградени от старинни сгради. От централния площад тръгва най-старата в света пешеходна зона Стрьогет, която включва много преливащи една в друга улици от Стария град. Изобилие от кафенета и ресторантчета, луксозни бутици редом с малки магазинчета за сувенири и всякакви дребни забавни предмети, разхождащи се клоуни и улични музиканти, пъстра тълпа от туристи. Около Стрьогет можете да видите много средновековни църкви, а и според поверието да срещнете привидения от Средните векове. Според посветени обаче, това може да ви се случи, ако силно сте наблегнали на местната бира Карлсберг, с която се слави от край време градът.

В търсене на привидения по-добре е да се отправите с влак към Елсинор, за да видите Кронборг, истинския замък на Хамлет, описан в произведението на Шекспир.

Колоритен район на Копенхаген е пристанището Нюхавн, където можете да поседнете в някое от кокетните кафенета, сякаш сте на Шанз елизе в Париж, и да съзерцавате разноцветните корабчета, които пристигат или отплават тържествено. Любимо място на художници и фотографи, то пази духа на стария моряшки квартал, в който е живял и Ханс Кристиян Андерсен. Историята мълчи дали е участвал в бурния на емоции живот на разгулното моряшко гнездо.

Датчаните умеят да се забавляват. Из целия град нощем през по-топлите месеци можете да срещнете хора, излезли на разходка или на забавление. Веселието е не само в модните клубове, но и в множеството джаз клубове, традиционните ресторанти и особено във винарните. За да сте в час с всички места, които можете да посетите, просто трябва да си вземете от кафенето безплатната брошура Copenhagen This Week. Защото Копенхаген е градът на Снежната кралица, на Малката русалка, на Оле-Затвори очички, приказки, които продължава да разказва ден и нощ.

Как да стигнете

Всеки ден до датската столица от летище София има полети на Air France (185 евро двупосочен билет), на Lufthansa (179 евро двупосочен билет), на Austrian Airlines (179 евро двупосочен билет). Цените са без летищни такси. За запитвания и on-line резервации: www.flybulgaria.bg

Къде да отседнете

Подробна информация за хотели, апартаменти, хостели и къмпинги с цени и условия за on-line резервация на интернет адрес: www.visitcopenhagen.com

Къде да опитате гурме кухня

В ресторант The Paul в парка Тиволи, Vesterbrogade 3: 7-степенно меню с богата винена листа, естетски интериор и прекрасна гледка към градините. Менюто се сменя на всеки 14 дни.

В рибен ресторант Noma, Strandgade 93, най-доброто от датските традиции в приготвянето на ястия от риба и морски дарове. Оценен на 33-о място сред 50-те най-добри ресторанти в света за 2006 г.от British Gourmet Magazin.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР