Ниво на празника в километри

Нещо ново за Великден. Такава е традицията, а кой как я разбира е въпрос на личен вкус.

Адриана Попова, Елка Влаховска 14 April 2008

Новото може да е „дрехи и палто“, както го дефинираше една стара детска великденска песен, може да е ново гадже или както ще ви предложим – пътешествие до ново място. Може с новите дрехи и новото гадже. Или пък с доброто старо семейство. Нали се разбрахме – въпрос на личен вкус е.

Старосел - розе в джакузито

Хотелът с винарна „Старосел“ е съвсем нов. Намира се в подножието на откритата от археолога Георги Китов тракийска царска могила. Като хора, обичащи виното, траките си направили скална вана за производството и съхранението му. И ето сега, около 25 века по-късно, винарството в околността отново процъфтява. На плодовете му може да се насладите, ако опитате продукцията на винарната на комплекс „Старосел“ - розето е превъзходно, особено ако отпивате от него, докато сте в хотелското джакузи.

Отвън комплексът прилича на манастир с дългите си чардаци, но животът в него никак не е аскетски. Леглата са меко застлани с истински китеници, стаите са широки, баните – модерни. В ресторанта може да си угодите с местни специалитети или да поръчате да ви сготвят по ваша рецепта. Ние опитахме староселското овче сирене, манатарки в зехтин, пилешка кавърма – бяха превъзходни.

Горещо препоръчваме предястието, наречено доста непоетично джурканица: спанак със сметана, печена чушка и яйца. Беше толкова вкусно, че веднага му простихме за името. Домашното кисело мляко със сладко звучи поизтъркано, но в тукашния му вариант то е фантастично, без грам киселост и с каймак като брюкселска дантела. Трябва да си голям особняк, че на такова място да поръчаш друго вино или ракия освен местното производство. Ракията „Старосел“ може да питате само тук, още не я бутилират. Или пък да си я купите наливна от магазина към винарната. Самата винарна е супер атракцията на комплекса. Могат да ви организират дегустация с обиколка из избата и дегустационната зала, която е направена в тракийски стил – това е кръгло помещение с 12 колони и камък на късмета под купола. Ако застанете там и си пожелаете нещо, то ще се бъдне... особено ако е чаша хубаво каберне или мерло, или мускат и шардоне, щом предпочитате бели. Във винарната продават и младо вино, да го наречем българско божоле, става ли?

Хотелът предлага външен басейн, фитнес зала, сауна и парна баня, гореописаното джакузи, както и масажи, например релаксиращ с масло от гроздови семки. Не завиждайте, траки!
Старосел се намира на 20 км западно от Хисар, на около 65 км от Пловдив и на 190 км от София.

За информация и резервации: тел. 0897870908,
skype: hotelstarosel, www.starosel.com

Арбанаси - лавандулов масаж за лека нощ

В Арбанаси всичко ново е достатъчно старо или поне би трябвало да бъде като стил. Вила „Творческа“ е точно такава – достатъчно нова, за да предлага съвременен лукс, и все пак белязана с печата на тежкия чорбаджийски стил. Всяка стая е с уникален дизайн: има италианска, френска, ориенталска, българска стая, както и 6 студиа, едното от които с джакузи. Дворът е голям, с асма и овошки, с барбекю и пещ. При хубаво време закуската се поднася навън – мекици, мляко, пържени филии, палачинки и други прости прелести от рецептурника на баба. И лошо да е времето, ще го уплътните с процедурите, които предлага спа центърът на хотела: ароматерапия и етерично-маслен масаж, източни и медени масажи. Вилата няма ресторант, но в Арбанаси никак не е трудно да откриете място за хапване – трябва само от двора да излезете на улицата. Ние препоръчваме новата механа „Чешмата“, както и добрите стари „Арбат“ и „Паяка“. Вила „Творческа“ е част от комплекса „Арбанаси Резорт“, заедно с 200-годишната Арбанашка къща.

На 5 км от Велико Търново. За информация и резервации: тел. 0897 92 02 22, www.arbanassiresort.com

Разложката долина - Spa за семейството

Набира скорост у нас новият начин за почивка – съчетанието на домашна обстановка с хотелски удобства и глезотии плюс релаксиращи спа-процедури. В новооткрития комплекс White Fir Resort в Разложката долина можете да наемете апартамент за цялото семейство и да прекарате Великденските празници сред приказните природни гледки, които откриват пиринските върхове или сред изобилие от водни удоволствия. Същевременно да поддържате, ако е необходимо, деловите си контакти чрез безжичния интернет или да се чувствате като у дома си, приготвяйки сутрешното кафе в добре оборудваната кухня в апартамента. А после да се отдадете на релаксиращ спа-разгул. Utopia Spa в хотелския комплекс има 19-метров вътрешен басейн, джакузи, сауна, парна и турска баня, които влизат в цената на резервациите. Специалният пакет за Великден пък включва и празничен обяд и вечеря.

Ако предвидите по-дълъг престой, можете да си резервирате предварително по избор програми за естетични, възстановяващи или лечебни процедури, които включват разнообразни масажи, вани, аюрведа практики или терапия с вулканични камъни. В хотелския комплекс могат да предложат и спортни забавления на открито – лов, риболов, пещерен туризъм, конна езда или велотурове из планината. Редовният хотелски транспорт до Банско пък дава възможност по всяко време, когато пожелаете, да отскочите и да заседнете в някоя от прочутите бански механи.

White Fir Resort е на 160 км от София, на 10 км от Банско. За информация и резервации: тел. 0749/ 91919
www.whitefirresorts.com

Малки Чифлик - купон в стил „сецесион“

Над 100-годишна е историята на Чамурковата къща в село Малки Чифлик, но днес тя живее своята истинска младост. Реставрирана е детайл по детайл от сегашния си собственик Веселин Чамурков и е магнит за артистични личности, бохемски компании и хора, които могат да оценят духа и стила на следвъзрожденската епоха. Първото приятно „потъване“ в атмосферата на отдавна отминали времена е още при избора на стая. Те са оформени в различен цвят – оранжева, жълта, синя, лилава, сива и розова и носят свой собствен артистичен оттенък с реставрираните старинни мебели и малките интериорни детайли като старата пишеща машина Мерцедес например, ретро радиоапаратът, дървените закачалки или столовете Тонет.

Цяла голяма компания може да „превземе“ това артистично място и да си направи щур великденски купон в механата, която макар и интериорно решена в ретро стил, крие всички модерни удобства и оборудване. Околностите предлагат красиви природни гледки, от място наблизо се открива и панорама към величествения хълм Царевец. В топлите дни може да се поплува в басейна на намиращия се на 1 км от къщата плувен комплекс или да се метне въдица в близкия язовир, за да пробва човек късмета си в риболова.

Чамурковата къща е в с. Малки Чифлик, на 3 км от Велико Търново по посока Варна.
За информация и резервации: тел.: 0885 420 020

Конна база „Калоян 92“ - уестърн романтика

Ако сте отседнали в Арбанаси или в Малки Чифлик, освен разходките и доброто похапване, можете да си доставите и някое по-екстремно преживяване – като езда на кон например. Дори да сте абсолютно начинаещи, не се страхувайте: инструкторите в конна база Калоян 92 са опитни, а конете за туристите са кротки. Спортният клуб се грижи за едни от най-породистите състезателни коне в страната, които можете да видите в грациозна обездка или на прескачане на препятствия. Англичаните, които все по-масово превземат Великотърновския район, дали като гости, или като нови заселници, не пропускат шанса да пояздят и да се порадват на великолепните природни гледки по някой от 5-те маршрута, които се предлагат за туристите. Романтичните двойки пък могат да си наемат файтон или карета за разходка. Цените за езда са 20 лв. на час, работното време на комплекса – всеки ден без понеделник – от 9 до 19 ч.

Конна база Калоян 92 е в района на Арбанаси, тел.: 062/62 36 68; 0898 45 98 80

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР