Топ 5 на Черноморието

На нашето Черно море през последните години му се случва нещо, което не искаме да наричаме с истинското му име и затова ще му казваме Ти-знаеш-какво.

Адриана Попова 24 July 2008

И въпреки огромните размери на Ти-знаеш-какво там има неща, които си струва да преживееш. Или да си спомниш. Защото за повечето от нас Черно море не е просто една не особено дълга брегова ивица с една не особено синя, поне не и като на Средиземно море, вода. То е оставило в устата ни вкуса си на сол и водорасли от времето, когато се учехме да плуваме, с негова помощ пораствахме с по пет сантиметра на лято, то случваше най-сладките ни флиртове. И понеже България не е на три морета, то е нашето единствено море. Снимахме го такова, каквото искаме да го виждаме. С хубава рибена чорба, с нудисти и златисти залези.

Представяме ви нашия Топ 5

Най-добро мохито на плажа

Тай бар на ваканционно селище Оазис Резорт&Спа в бившия къмпинг Оазис – барман Алек 

Хабано бар Памперо на къмпинг Арапя – барман Йоанакариби бар Side Shore на плажа в Лозенец – барман Димитър
Трябва да уточним, че дегустаторският ни тур обхваща само Черноморието на юг от Слънчев бряг и се случи в един благословен ден на юни, в който първото мохито дойде около 10,30 сутринта на плажа в Арапя, а при последното часът просто не ни интересуваше. В трите най-добри коктейла веселите градуси на бакардито партнираха чудесно с намачканите листенца прясна мента и лайм и ни изстреляха директно към бара „Ла бодегита дел Медио“ в стара Хавана, където Хемингуей пиел своето прочуто мохито с повечко захар и двойно количество ром. Всъщност след осмата чаша количеството захар вече нямало такова значение, а лодката на Стареца се клатушкала заплашително в битката му с морето. В оригиналната хаванска рецепта обаче количеството мента е точно определено – 12 листенца. Думата мохито идва от афро наречието, говорено от тъмнокожите кубинци, и означава „малка магия“. 

Най-вкусна рибена чорба

При бай Пешо, в рибарското селище до фара на Каварна. Тайната й е в подправките и в самия бай Пешо, който доовкусява чорбата с лакърдиите на стар морски вълк и с любовта към жена си, бивша русалка, която един ден той уловил в мрежата си и никога повече не пуснал. Кръчмата е изградена изцяло в стила балкански ъндърграунд, Кустурица ще я хареса.

Най-романтичен залез в Аркутино

Истината е, че в Черно море, поради разположението му на изток, слънцето има навика да изгрява. Но кой ще става в 5,49 ч. например, за да гледа изгрева. Докато залезът се случва в изключително удобното време след 21 часа. Красиви залези има също на Градина, Камен бряг и в заливчето на Мидената ферма в Дълбока.

Най-хубав тен

се получава под тентата на яхта, която сутрин вдига котва от яхтеното пристанище на Диневи в Свети Влас. Внимавайте да не изгорите, докато минавате разстоянието от мазератито до яхтата, защото освен слънчеви лъчи върху вас ще се сипят и прогарящо завистливи погледи.

Най-нуди плаж

100% нудистки плажове в България май не останаха. Има малко по-нуди места, където нудисти (в международен план предпочитаното название за тях е натуристи) и текстилци (презрително название за хора с бански в нудисткия сленг – б.а.) са рамо до рамо, и много малко места, където голите тела преобладават. На плажа на Златна рибка например има нуди участък, който започва на север от сърф базата на Сироко. Един от малкото почти 100-процентови нуди плажове е в Карадере, както и край устието на Ропотамо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР