Валенсия, иди и виж

Има поне една много сериозна причина човек да се разходи до третия по големина испански град – нарича се арх. Сантяго Калатрава, не градът, а причината имам предвид.

Ваня Шекерова 09 January 2009

Има поне една много сериозна причина човек да се разходи до третия по големина испански град – нарича се арх. Сантяго Калатрава, не градът, а причината имам предвид. Няма да срещнете родения тук преди 57 години архитект в качеството му на селебрити, както аз срещнах Даниел Крейг (заедно с Марк Форстър и Олга Куриленко британецът пристигна в хотел “Лас Аренас”, където бях отседнала). Но и новият Джеймс Бонд беше във Валенсия един вид заради Калатрава – премиерата на „Спектър на утехата“ бе в сградата на уникалния новооткрит оперен театър, построен по проект на испанеца.

Освен операта „Кралица София“ в гигантския парк върху речното корито на река Турия във Валенсия са изтегнали скелети още няколко мащабни творения на гения Калатрава – обсерватория с формата на човешко око „Принц Фелипе“, музей на изкуствата, аркада, заедно с чудовищен аквариум с няколко павилиона, в които живеят 45 000 морски създания в такова количество вода, което би удавило целия град с около милион население. Изкуствените езера, които обграждат творенията на Калтрава, играят с белите им отражения и правят града по-светъл, отколкото се полага дори на средиземноморско пристанище.

[[photo:1119]]Широките плажове с фин пясък са привлекателни не само през жаркото лято – и през зимата тук може да поджапате в дълга разходка, срещайки дружелюбни рибари. Впрочем  тук всички са дружелюбни, макар катастрофално да не говорят друг език освен местния валенсиански. Но ако трябва, и за ръка ще ви отведат в желаната посока. За да разгледате например импозантната катедрала, която наричат простичко Сеу. В нея в специален олтар се пази Свещеният Граал, потирът, от който Христос е пил на Тайната вечеря или в който Св. Йосиф Ариматейски е събрал капки от кръвта на Спасителя, когато го е погребвал. Предстои изследване на тази християнска реликва, за да се докаже или отхвърли автентичността й. Но факт е, че преди две години папа Бенедикт ХІV отслужи меса с нея при визитата си във Валенсия.

Може да обиколите историческите крепостни стени и двойките кули Серанос и Кварт в стария център, да се отдадете на шопинг в някой от покритите пазари Меркадо Сентрал и Меркадо Колон или в прочутия универсален магазин El Corte Englese, да издирите любимата кръчма на Педро Алмодовар – “Лалола”, завряна в една от най-тесните и криви улички в подножието на древна кула. Впрочем, привечер да се залуташ из тях си е класно преживяване – осветени от фенери, окичени с цветя, населени със зализани мачовци, които ви приканват да влезете точно в техния тапас бар.  Така може да прекарате незабравима вечер с червено вино и прословутия хамон иберико под звуците на страстно фламенко, изпълнявано от смугли красавци с китари и диви гласове.

Валенсианци се гордеят особено много със своята паеля – това богато ястие е измислено именно тук, защото край града се простират оризови полета, а морето щедро предлага своите дарове. Опитайте паеля с черен ориз и сепия, паеля с кокошка и зелен фасул, както и обилно подправената с куркума и шафран паеля с миди, охлюви и кралски скариди. Тук е мястото да ви препоръчам на всяка цена да пробвате прословутите дълги черни миди, наричани навахос или дяволски нокът, като не забравяте да ги полеете с подходящото бяло вино.

А вино тук дал Бог. Има и една друга характерна напитка – хорчата, сладка, направена от оризово мляко и подсилена с канела. Струва си да завършите с нея. Както и с крема кастелан, както тук наричат брюлето.

Ако кастилската кухня много ви се услади и сте решили да поддържате вкуса й жив и като се приберете, може да напазарувате някой по-скромен размер от тиганите или тавите за паеля – те са плитки, с дъно на пъпчици и с две дръжки. Продават се под път и над път, особено по пазарите от рода на Пиаца Редонда, където си струва да се сдобиете с ръчно изработена дантела, порцеланова кукла или кожен мях за вино. Като казах кожен мях за вино и се сетих, че винаги съм го свързвала с коридата – зер какво толкова могат да направят от надупчената кожа на геройски загиналите бикове. Ако ви вълнуват подобен род престъпления, Валенсия е мястото, където може да станете техни очевидци заедно с още 17 000 души. Толкова са местата в Арена де Торес почти в центъра на града, които се пълнят веднъж седмично.

Вместо това обаче бих предпочела да ви изпратя в биозоопарка или на шоуто на делфините в открития басейн на Осеанографик, така се нарича аквариумът. Няма такъв спектакъл с девет животни и пет човека в перфектен синхрон и в плуването, и в гмуркането и в салтата над вода!

В списъка на забавленията, предлагани във Валенсия, мога да включа както посещение в Музея на изящните изкуства за общуване „на живо“ с титаните Диего Веласкес и Франсиско Гоя в атмосферата на бароков дворец, така и участие в празника Лас Фалас. Той е поредица от карнавални шествия през март, чиято кулминация е на 19-и с огромни огньове и танци край тях.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР