Roberto Coin

Легенда за страстта

23 January 2009

Скъпоценните творения на Roberto Coin се забелязват лесно и... трудно могат да бъдат забравени. Ключът за успеха на италианската ювелирна къща се крие не само в стремежа й за съвършено качество, но и в правилото да бъде уникална – от идеята, до начина по който тя се поднася.

Дългият път на една мечта


Изненадващо, но историята на Роберто Коен започва в Швейцария. С трудното детство на дете без родители, студентски години, през които бъдещият бижутер се издържа с работа в луксозни хотели и трупането на житейски уроци, които му подсказват най-важното условие на успеха: да бъде най-добрият във всичко, с което се захване. Амбицията не само да наблюдава, но и да стане част от луксозния свят, който го заобикаля, е подкрепена и от стремежа за голямо семейство – на 21 години той е вече баща на две деца.

Съдбата му предоставя шанса да покаже на какво е способен, когато негови приятели го канят да участва в създаването на нов 4-звезден хотел – задачата му е да се погрижи за визията и дизайна на  луксозния проект. Тогава Роберто разбира, че италианският стил е дълбоко закодиран в гените му и животът му неизбежно ще смени посоката си: „Няма как да е иначе. Стилът е в нашата история – над 2000 години Италия създава образци за бижута, дрехи и архитектура. А моите корени са във Венеция – и стигат до 1503 година!“ Роберто е на 33, когато се връща в Италия и започва да чиракува при най-добрите бижутери в страната. През 1977 година създава марката Roberto Coin, и първоначално навлиза в ювелирната индустрия като търговец. Чак през 1984-а добива достатъчно увереност, за да започне сам да произвежда бижута.

„Открих, че единственото, което искам да правя, е Roberto Coin – затова и никога не съм копирал от големите майстори. Никога не съм следвал дизайна или идеите на който и да е било. Добър или лош, исках дизайнът да бъде Roberto. Исках да бъда себе си“. Тази философия се оказва и неговият ключ към успеха. Започва продажба в най-добрите магазини в света, а малко след това отваря и собствени бутици. Само за 30 години Roberto Coin се нарежда сред най-добрите и реномирани къщи във високия клас на луксозните бижута. Днес произведенията му се предлагат в над 1200 луксозни бутика по цял свят, а всяка година марката създава над 600 модела бижута.

Специално послание

„Най-важното е да се стараеш да бъдеш винаги уникален. Това е начинът да вървиш напред и нагоре.“ Роберто твърдо вярва в думите си. И бижутата на марката са уникални не само заради дизайна си. Те носят в себе си древна легенда - тя идва от Египет и разказва за силата на „кралския камък“ - рубина. Вярвало се, че той носи на притежателя си успех, дълголетие и любов. С едно условие – рубинът да е в допир с кожата. Роберто спазва традицията, подарявайки на клиентите си митичното пожелание за щастие – като инкрустира във вътрешната част на всяко едно бижу малък рубин. И така добавя към творението си още една специална емоция.


Идеите са всичко

След като подобно на художник смеси красивите разцветки на кафявия диамант, а после създаде обувки и чанти от 24 карата злато, Роберто Коен има нов повод за гордост: колекцията Cento (в превод - числото 100). Тя не просто е посветена на блясъка на диаманта, а го показва (буквално) в съвсем нова светлина. Благодарение на умелото съчетание на иновативните техники и ръчното майсторство, шлифовката на камъка достига нови висини – вместо стандартните 57-58 фасети, диамантите на Roberto Coin разпръскват светлината с цели 100 фасети! И разгръщат нова страница за създателите на висша бижутерия.

* колекциите на Roberto Coin можете да закупите и поръчате в бутиците на ексклузивния представител на марката за България AVI CENTER ® на бул. Витоша 18 б, тел.: 0885 710 770 и в к.к. Слънчев бряг в Royal Beach Mall, тел.: 0887 790 970.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР