Жените и здравето на устата

Специалистите съветват: Три фази от живота на жената изискват най-вече повишено внимание към здравето на устата – менструация, бременност, менопауза.

07 January 2014

Според последни изследвания болните венци имат връзка с преждевременното раждане, с бебетата, родени с ниско тегло, със сърдечните заболявания, остеопорозата и инсулта

Венците

Промените в живота на жената могат да повлияят на редица тъкани, включително и на тези на венците. Първоначалният стадий на заболяването може да се развие при вариране на хормоналните нива по време на пубертета, менструацията, бременността и менопаузата.
Обикновено до напредналия си стадий заболяването е безболезнено. Според скорошни изследвания трима на всеки четирима българи на възраст над 35 г. имат някаква форма на заболяване на венците и осем от десет не са го знаели. Затова е много важно да посещавате вашия стоматолог за предотвратяване, диагностика и лечение на заболяването на венците. То се причинява от плака – безцветен слой от бактерии или микроби, който се образува върху зъбите. Плаката използва захарите или скорбялата в храната и формира киселини в устата. Киселините и бактериите раздразват венците и причиняват зачервяване, чувствителност, подутост и лесно кървене. Без ежедневно премахване с конец и четка за зъби плаката се втвърдява около зъбите. Венците се отдръпват, образуват се джобове, пълни с вредни бактерии. Ако не бъдат лекувани, джобовете стават по-дълбоки и унищожават костта под зъба, което води до неговата загуба и до хронична инфекция, която може да навлезе в кръвта.

Менструацията

Повишените хормонални нива по време на месечния цикъл може да причинят подути и раздразнени венци, афти и херпеси. Някои жени имат заболяване на венците в начална фаза, което обикновено спира с появата на месечния цикъл.

Бременността

Ако планирате бременност, за да избегнете инфекция, посетете стоматолога си за професионално почистване на зъбите, преглед на венците и пълна оценка. По време на бременността хормоните могат да причинят възпаление на венците и ако то не бъде лекувано, може да доведе до по-сериозно заболяване. При някои жени се появяват подутини в устата, които по принцип са безвредни, но трябва да се видят от професионалист. Когато сте бременна, всяка инфекция, дори тази на венците, може да повлияе на вас и на вашето бебе. Бременните жени с болни венци са изложени на 7 пъти по-висок риск бебето им да се роди преждевременно или твърде малко, или и двете.

Менопаузата

Жените по време и след менопауза може да имат сухи венци, които лесно кървят и са бледи или тъмночервени, усещане за „суха“ уста, парене или променен вкус. Загубата на костно вещество (остеопороза) е свързана със заболяването на венците и с някои лекарства, предписвани в менопаузата. За да се погрижи по‑добре за вашите зъби и венци, стоматологът ви трябва да бъде информиран за промените във вашето здраве и вземаните лекарства. Имайте предвид, че жените, които страдат от заболявания на венците в напреднал стадий, са почти два пъти повече изложени на риск от болести на сърцето.

Лекарствата

Някои лекарства и болести могат да причинят заболяване на венците или зъбен кариес. Ако вземате лекарства за кръвно налягане, антидепресанти, контрацептиви на хапчета или сте на лечение за рак, трябва да обърнете специално внимание на здравето на устата си. Освен това жените, страдащи от диабет или анемия, са изложени на по-висок риск от заболяване на венците. Затова задължително уведомете вашия стоматолог, ако приемате лекарства или забележите, че устата ви е суха, или имате афти, които не изчезват.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР