Патешки гърди в портокалов сок
Диана Шингарова 04 January 2014
4 бр. патешки гърди, 20 г масло, 20 г захар, 2 портокала, пшеничено нишесте, 2 с.л. коняк или Гранд Маринер, 2 с.л. оцет, 1 чаша бульон, сол и пипер. Обелете портокалите, нарежете портокаловата кора на тънки ленти и извадете бялата вътрешна част. Изсипете портокаловите кори в съд 1,3 л с чаша вода, покрийте и оставете водата да заври. След половин минута отцедете и повторете тази стъпка два пъти до отстраняване на горчивия вкус. Добавете захарта и оцета и карамелизирайте до златистокафяв цвят. Добавете портокаловия сок. Вземете тиган Zepter 1,5 л и печете патешките гърди 7-8 минути на умерена температура. Обърнете и печете още 4-5 минути. Свалете ястието от котлона и го дръжте на топло за 5 минути. Почистете готварския съд от мазнините и добавете житното нишесте, после коняка и фламбирайте. Добавете портокаловия карамелен сок с портокаловите кори и месния бульон. Оставете да се сгъсти. Сложете сол и пипер върху месото преди да го залеете със соса. Сервирайте топло.
ккал 552, протеини 25, мазнини 42, въглехидрати 16