Джен Арнолд

Маникюрът е като любимото бижу – отива на всичко

Василена Цанова 02 January 2014

Джен Арнолд

Снимка: Иван Коловис и пресофис на марката

Артдиректор и съосновател на CND, бизнес дама и модна икона. Запознайте се с кралицата на маникюра, която кара ноктите да „говорят“.

Компанията CND е основана през 1979 г. от бащата на Джен – д-р Стюарт Нордсторм, известен зъболекар и химик. Той открива първия мономер, станал основа на ноктопластиката. Така още с раждането си марката прави революция в маникюра. С упорита работа за развитие и популяризиране на бранша Джен печели уважението на цялата индустрия. Днес нейл артистите на CND правят по 25 дефилета на сезон, рисувайки 7000 нокътя.

Въодушевяващо е да срещнеш Джен Арнолд. Първоначално се чудиш към кой детайл от облеклото й да погледнеш. Спор няма, цялата е ексцентрична – от роклята с пера, през впечатляващите аксесоари и младежка прическа, до обувките тип „трактор“, закачливо съчетани с лолитски бели чорапки. Както се досещате, маникюрът й е уникален като нея самата (романтичният пейзаж на Моне върху ноктите е вдъхновен от последната колекция на Michael Van der Ham и представлява разноцветни минирозички, рисувани с лака Vinylux). Най-заразителен обаче е слънчевият ентусиазъм. Тя е противоположното на това, което хората наричат „енергиен вампир“, а страстта й към модата и професията нямат равни.

Пристигате направо от модните дефилета в Лондон и изглеждате прекрасно. Как запазвате тази жизненост?

Благодаря! Модната седмица за мен започна в Ню Йорк, където направихме 36 различни визии за маникюра на The Blonds. Доста изморително. За да остана енергична, в промеждутъка между шоутата правя 5 км джогинг на бягаща пътечка или в парка. Краката ми са на седмото небе, щом обуя маратонки вместо високи обувки. След тренировката вземам горещ душ и отивам на следващото дефиле.

Държа ноктите ми да приличат на произведения на изкуството, но не ги съчетавам цветово с дрехите. Маникюрът е като любимото бижу – отива на всичко.
Медиите многократно ви обявяват за модна икона. Как ще определите стила си?

Падам си по модата още от петгодишна, когато драсках женски силуети с възможно най-високите токчета и най-дългите нокти. И сега обичам авангардната визия. Предпочитам японските дизайнери като Yohji Yamamoto, Comme des Garcons и Junya Watanabe. Много интересна е новоизгряващата Ann Yee, която в последната си колекция използва само платове от Южна Африка. Независимо от марката държа винаги да има доза хумор в аутфита. Като белите чорапки, с които съм сега. И забележителни бижута, задължително. Умирам за големите златни колиета на Lanvin с надпис Help.

Любовта към модата ли ви подтикна да потърсите връзка между нея и маникюра?

Всичко започна преди 17 години. Разлиствайки списание, забелязах, че моделите изглеждат някак недовършени. Всичко върху тях беше перфектно – гримът, прическата, аксесоарите. Но ноктите на ръцете и краката оставаха голи. Каквато бях млада и наивна, реших да се обадя на хитовата по това време дизайнерка Cynthia Rowley с предложение да измислим цветове за маникюра на моделите й. За мой късмет тя се съгласи и постигнахме голям успех. После се свързах с Nicole Miller, Betsey Johnson, а накрая и с Oscar de la Renta. От там нататък индустрията се промени. Маникюрът се превърна в елемент от шоуто.

До каква степен дизайнерите се вслушват в идеите ви?

Те вярват в CND заради дългогодишния опит, артистичния подход и предлаганите технологии. Дори не виждат финалната версия на маникюра преди шоуто. Когато правя даден дизайн, винаги се съобразявам с историята зад колекцията. Измислям цялостната визия, а нейл артистите дават живот на това, което е в главата ми.

Освен с големи имена от фешън индустрията, работите с екстравагантни звезди като Риана и Лейди Гага. Има ли нещо специфично при сътрудничеството с тях?

Риана е най-креативна. Последния път, когато я лакирахме, не спираше да предлага нови цветове за колекцията Shellac. Тя е неизлечима фешъниста, с нея си позволяваме всякакви експерименти. Лейди Гага не само носи Shellac, но държи всички членове от екипа й да са лакирани с него. Обожавам да работя и с Хайди Клум, макар при нея да използваме по-незабележим дизайн на ноктите.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР