Сицилианска капоната в картофени лодки

Диана Шингарова 28 November 2013

Традиционното кьопоолу е съвършено, но студено. Сицилианската капоната пренася аромата му в света на сладкото, топлото, лютото и хрупкавото. В тази рецепта уютът на печените картофки среща дълбочината на патладжана и комбинацията е незабравима. Необходими продукти за 4 порции: 2 едри картофа, 1 едър патладжан, 3 големи домата, 1 голяма глава лук, 4 скилидки чесън, шепа кедрови ядки, шепа стафиди, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. оризово олио, сол и пипер на вкус, 1 с.л. пресен или ½ с.л. сух босилек. В загрята до 200 °С фурна изпечете картофите цели, като предварително леко ги надупчите с вилица. След 40 минути разрежете картофите по дължина, издълбайте сърцевината, намажете ги с малко зехтин или оризово олио и ги върнете във фурната за десетина минути, или докато порозовеят. Лодките са готови. Капонатата пригответе, като нарежете патладжана на кубчета, лука на ситно, скилидките чесън на кръгчета, а доматите настържете. В тигана на средна температура първо сгответе патладжана в 1 с.л. оризово олио, добавете лука и чесъна, накрая доматите. Подправете и добавете ядките, стафидите и ½ чаша вода. Оставете да поври, докато напълно се сгъсти. Свалете от котлона, полейте с 1 с.л. зехтин, разбъркайте и напълнете лодчиците.

Част от поредицата Изкуството на истинската храна

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР