Пикантни лучени бажи
Диана Шингарова 28 November 2013
Лучените бажи (bhaji) са вид индийска бърза храна, която е много засищаща и обикновено се консумира в движение. Ние сме ги приготвили, като сме заменили пърженето с печене и така сме ги направили по-здравословни и по-леки на вкус. Необходими продукти за 4 порции: 500 г стар лук, 100 г нахутено брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. куркума, ½ ч.л. смлян джинджифил, ½ ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. кориандър, 1 с.л. доматен сос или домати, 2 с.л. вода, 1 с.л. оризово олио. Загрейте фурната до 200 °С. В тиган на средна температура затоплете мазнината и добавете нарязания на кръгчета лук. Похлупете и на всеки 1-2 минути разклащайте енергично и разбърквайте добре. Когато лукът стане прозрачен, добавете всички сухи подправки и гответе, докато усетите техния аромат. В отделна купа смесете сготвения лук, нахутеното брашно, водата и доматения сос. Оформете топчици или кюфтенца и печете върху леко намаслена тавичка за 20 минути.
Част от поредицата Изкуството на истинската храна