бяла магия срещу стреса

или как да заредим батериите

Адриана Попова 04 September 2003

Докато отивах към Центъра за съвършен ритъм на живот "Аюрведа" в Банкя, получих пристъп на добро настроение. Предвкусвах контраста между моята все още спортна фигура и недотам изящните тела, които очаквах да видя. Вярно е, че напоследък "качих" на 60, но какво са те в сравнение с едни 100-120 килограма!

Смятах, че отивам на място, където мъчат хора с наднормено тегло, като на всеки половин час им показват снимки на Кейт Мос по бански, а после вместо утеха ги принуждават да поглъщат литри топла вода с лимон, за да им стане още по-кисело, не за друго.

Качих се на четвъртия етаж в бившата база на ЦК на БКП, където се намира въпросният център. Създателката му Нина Хаджийска тъкмо беше започнала беседа за 9-те лекари, дадени ни от природата. Оказа се, че това са слънчевата светлина, чистият въздух и вода, естественото хранене, гладуването (не го мога!), физическите упражнения (а защо Бог е създал мързела?), почивката, хубавата осанка и разумът (не ми е черта от характера).

Докато записвах, успях да поогледам 9-те жени, насядали в меките кресла край Нина. 4-5 от тях можеха да минат за закръглени в Европа, средностатистическата американска домакиня обаче ги превъзхождаше поне с два номера в облеклото. Останалите - те просто приличаха на мен, едната дори беше по-слаба.

Точно отсреща ми седеше почти пълно подобие на Ким Бейсинджър.

нейната история:

Тя е счетоводителка от 10 години, но не харесва работата си и това я изтощава психически: "Непрекъснато съм неудовлетворена от нещо, нервна." Има 2 деца с 1 година разлика помежду им и съпруг чужденец, който така и не успял да се приспособи към живота в BG. Майка й - властна и взискателна жена, й е създала комплекс за вина.

"Ким" е в емоционален срив, когато прочита за центъра в Банкя. "Казах на децата, че отивам да лекувам нервите си и че не те са виновни за това", обяснява русата дама. Плаче по стълбите, когато отива към центъра, просто нервите й избиват. Четири дена по-късно "Ким" се усмихва и се шегува с "колежките" си Вяра и Надя. (Имената са измислени, защото дамите държат на анонимността си.

Записалите се в едноседмичния курс в центъра са с престижни професии, работят в банки, PR агенции. Сред тях има и мъже - адвокати, компютърни специалисти.)

Как минават дните им в центъра?

режимът

Той е съставен така, че да осигури и релакс, и време за походи сред природата с професионален планински водач, и време за лекции , и за йога, медитация, релаксация, рейки.. Гимнастиката на фона на музика се води от кинезитерапевт. Всеки ден се следят тегло, кръвно, други медицински показатели. Има време и за групова физиотерапия в минералния басейн на базата и за антицелулитни масажи...

Закуската е с български билков чай с мед и лимон, препечена филийка хляб "Бонус", в различните дни редуват сирене, извара, маслини, кашкавал. "Придържаме се към българската храна според препоръката на Ванга да се консумират плодовете на земята, по която ходим", обяснява Нина Хаджийска.

Обядът включва таратор или салата плюс готвено ястие. Чашата вода е задължителна за всяко ядене.
На вечерята, която е в 18 часа се сервира скара (пиле или риба) със салата.

Извън пакета от предлагани услуги, които влизат в цената, гостите могат да ползват сауна, тенис корт, джакузи, тангетнор.

Вечерните танци са любим момент на всички. Танците се правят в общото фоайе на етажа на центъра, палят се свещи - купон. За разкош след него може да се организира и къпане на свещи в минералния басейн с чаша бяло вино (разгражда мазнините).

Хранителният режим е консултиран от д-р Даниела Попова, шеф на метаболитната клиника в болницата "Царица Йоанна". Целта е да не се взривяват хранителните навици от всекидневието, за да не се стресира организмът.

Още в първия ден в центъра гостите попълват специални тестове, съставени според индийските практики, и така се определя енергийният тип на всеки един от тях - кафа (вода), вата ( въздух) или питта (огън). На тази база специалистите изготвят индивидуални хранителни режими с продукти, подходящи за съответния енергиен тип човек.

Менюто е щадящо, но от него се отслабва, тъй като мазнините се натрупват от неподходящи за индивидуалния енергиен тип храни. Правилното хранене, съчетано с разходките сред природата, упражненията по йога и заниманията с рейки или в басейна осигуряват духовния комфорт на гостите. Така се постига баланс между трите вида енергии, които всеки притежава в различни пропорции, а това е равно на здраве.

Какво очакват жените и мъжете след 10 или 14-дневния си престой в центъра за съвършен ритъм на живот? Глезене на душата и тялото. Нещо като бяла магия срещу стреса на градския живот. "Ако си кълбо от нерви, това се пренася и в семейството ти", казва Надя. Тя е в центъра по препоръка на мъжа си, известен адвокат. Той вече е бил тук, отслабнал с 6 кг. "На 3-ия - 4-ия ден ефектът се усеща.

Започнахме да се смеем", включва се Вяра. Тя е "пословична сънла", обича кафето, но откакто е тук, се буди в 6. Тормозят я единствено позвъняванията по мобилния телефон, търсят я за консултации от рекламната й агенция. "Няма как да го изключа", вдига извинително рамене Вяра.

Не е забранено, но не се препоръчва. В центъра "Аюрведа" освен за телефоните това се отнася още за кафето, цигарите (не и в стаите обаче). Разговорите на професионални теми са табу. Размяната на визитки е позволена само в края на курса. Дотогава т. нар. пациенти общуват помежду си на малки имена.

"Ако пък и сляза надолу с 2 килограма", мечтае "Ким". Край нея дамите вече стесняват панталони. "Чувствам как тялото ми се стегна", доволна е една от тях, 70-годишна. Тя е най-възрастният посетител, най-младата е на 20. Досега.
Към края на посещението си съм наясно, че това не е център за отслабване по подобие на "дебелариумите", макар че всички си тръгват отслабнали и видимо здрави.

Нито е център където се лекуват тежки здравословни проблеми както в центъра за лечение с плодове на д-р Емилова. Това е място, където можеш да бъдеш близо до столицата и същевременно безкрайно далеч от стреса и невротизма на града.

Асоциацията с аюрведа - древната индийска лечителска традиция е много далечна, особено ако човек се е интересувал от спа-центровете и аюрведа-центровете по света, но тук в Банкя има добро начало.

Защото пречистването, хармонизирането на енергиите в човешкия организъм и релакса са основа и на известните центрове в Европа и по света.

Една от важните цели в Банкя е да се поощри положителното мислене, като се използват елементи от източните философии. Центърът за съвършен ритъм на живот е ориентиран към преуспяващия градски човек. Еднодневният престой с нощувка за един човек е 42 лева.

Приемат се и заявки за уикендите.
"За мен е много важен личният пример на Нина", казва подобието на Ким Бейсинджър, докато говорим на масата след обяда. Малко по-рано Нина е разказала пътя си към положителното мислене. Дядо й е йога, самата тя от малка умее да пресява житото от плявата в живота.

През есента на миналата година й откриват тежко заболяване, следва операция. В началото на тази година започва да се занимава с йога, мисълта за центъра узрява. "Плътта е глупава, разумът контролира тялото, мислете конструктивно", казва по време на беседата Нина и дава пример, от който личи, че разумът контролира и други неща.

Малко неочаквани. Като паркирането в центъра на София например: "Когато тръгвам с колата, знам, че моето място ме чака и винаги намирам къде да паркирам."

Започвам да мисля положително, зарекох се на излизане от центъра. Нямам кола, но е хубаво да знам, че там някъде моето място ме чака.

за контакти: 02/99-77-265/609, 843 58 43, 0888 62 60 40

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР