Лазурен бряг

Плажовете са топли и безкрайни, повечето безплатни, а морето – тюркоазено

Диана Шингарова 10 November 2013

Монако

Монако
Монако е едно от местата в Европа, където може да срещнете някои от най-известните и богати хора в света. Тук луксът е навсякъде - от скъпите хотели, казината, луксозните и ултраскъпи бутици, шармантните яхти до местата за забавление. Много от най-добрите готвачи избират да ръководят кухнята на известни личности на борда на разкошните им яхти. Пристанищата на Сен Тропе, Кан и морето наоколо са буквално задръстени от луксозни плаващи дворци, а броят им вероятно надхвърля този на ресторантите и баровете. В небето кръжат хеликоптери с папараци, които смущават райското блаженство на VIP персоните.

Грас
Само на 20 км от Ница се намира парфюмерийната столица на Прованс – Грас, райската градина на Франция. Специфичният микроклимат е благодатен за цветя с деликатни аромати, като роза, жасмин, нарцис, карамфил, тубероза, портокалов цвят, които са основата на парфюмерийното производство. Тук композирането на аромати и красивото им поднасяне е превърнато в изкуство, съчетаващо традиции, френски вкус, лукс и изтънченост. Приятно е да видите нарисувана роза и името на България на парфюмерийната карта в музея на парфюма тук. Може да създадете свой собствен аромат в някоя от многобройните парфюмерийни работилници или да се разходите из тесните улички на историческия център, да посетите музея на световно известния художник Фрагонар или да се насладите на изтънчени ястия. Ако се случи да сте тук през първата събота и неделя на август, ще ставате свидетели на популярния фестивал на жасмина.

Ница

Столицата на Лазурния бряг е бляскава, а приморските Алпи я пазят от хладни ветрове. Плажовете са топли и безкрайни, повечето безплатни, а морето – тюркоазено. Множеството нощни клубове, авангардни хотели и художествени галерии няма да ви оставят да скучаете. Крайбрежната алея, потънала в сенките на палмите, се е вместила между луксозните хотели и плажа. Млади хора с ролери лъкатушат между шезлонгите, лимузините и плажните ресторанти. Това е приветливото лице на Ница, която се слави с многобройни ресторанти и кафенета на открито с отлична средиземноморска кухня. И жителите, и туристите често бягат от жегата сред зеленината на околните хълмове, които са приятно място заради музея на Матис и великолепната гледка, или просто за пикник в някоя маслинова горичка.

Сен Тропе
Ако от дете си падате по Луи дьо Фюнес и „Полицаите от Сен Тропе“, ще направите всичко възможно да се сдобиете със снимка пред фасадата на изцяло запазената Жандармерия от прословутия филм или да се снимате с актьор с маска на полицай Крюшо от филма. Най-приятният начин за пристигане в градчето е, разбира се, лодка, която можете да хванете от отсрещното китно и многоцветно пристанище с безброй канали и мостчета, напомнящо на една мини-Венеция – Порт Гримо. Лодката взема разстоянието за 25 минути въпреки гъсталака от лодки и яхти в залива. Водата направо гъмжи от превозни средства, но усещането си заслужава.

Идеята за филма хрумва на Жан Жиро, когато по време на почивка в Сен Тропе му открадват видеокамерата от плажа, докато се къпе. Жиро се оплаква в местното полицейско управление, но там му отговарят, че не се занимават с такива дреболии. И той решава да осмее полицаите от Сен Тропе. След появата на филма по екраните Сен Тропе става невероятно популярен за туристите. А филмът става истински хит, което поражда идеята за нови серии.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР