Роди се звезда

Познавам едно момиче, което постоянно рисува звезди по обратната страна на китките си. Веднъж я попитах защо. Не знам, каза ми момичето, май е от нерви и защото звездите пазели от лоши енергии.

Адриана Попова 05 December 2009

Познавам едно момиче, което постоянно рисува звезди по обратната страна на китките си. Веднъж я попитах защо. Не знам, каза ми момичето, май е от нерви и защото звездите пазели от лоши енергии. Поразрових се и прочетох, че в Средновековието кабалистите препоръчвали изобразяването на шестоъгълни звезди върху защитни медальони и талисмани. Значи право е било това нервно момиче. На друго място открих, че петоъгълните звезди – пентаграми, символизират човека: глава, две ръце и два крака. И не просто човека, а жената. Или поне така е било в много древни времена. В по-новите учителят Дънов казва, че пентаграмът е символ на петте качества: любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, които човек трябва да изработи в себе си, за да стане съвършен. Ние съвършени не искаме да ставаме, но звездите са ни интересни, още повече покрай Коледа, когато са навсякъде около нас. Затова поканихме 10 души с въображение да ни покажат своята интерпретация на звездната тема. Те ни подсказаха, че в небето, по улиците, по върховете на елхите и дори в самите нас се раждат малките блещукащи символи на любовта, мъдростта, истината, правдата и добродетелта. Само трябва да отворим очите си.

 

Милен Радев,
фотограф

Забелязали ли сте, че пингвините много се заглеждат по звезди? Вижте клиповете на “Кока-кола” – там, щом звезда минава по небето, отдолу има пингвин и я гледа. Вдъхновен от тази закономерност, Милен събра петдесетина чисто бели пингвини от картон, закара ги в магическата Водна кула в Лозенец и им намери звезди за гледане.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Илиана Иванчева
от “Дом за ангели”

Илиана, собственичката на магазинчето за красиви ръчно изработени подаръци на Паренсов 20 в София, ни донесе увенчана със звезда каляска. Истинската звезда обаче е в корема й. Едно малко момиченце, което трябва да блесне през февруари.

 

 

 

 

 

Альона Петришка, кукломайстор
Альона е завършила мода в НАТФИЗ. За EVA тя направи истински Ел Ей – Град на ангелите и на звездите. Насели го със своите ангелинки - всичките до една са със затворени очи, защото мечтаят. Най-голямата ангелинка, по-голяма дори от най-високата сграда в Ел Ей, носи коледната звезда. Не защото е много тежка, а защото е гореща, пари на пръстите и по-малките ангелинки могат да я изпуснат. Самата Альона би се изчервила когато срещне звезда, тя се изчервява, дори когато говори с напълно лишени от звезден блясък хора като нас. Казва, че живее с Делян – ангела, който я подкрепя, с кучетата Ганьо и Гардчо и с трите си бормашини. С тях реставрира мебели в часовете, когато не прави своите кукли от “шушки”: хартийки, връвчици, пръчки и съчки. Куклите може да намерите в арт- магазинчето Kikka на софийската улица “Шипка” 28.

 

 

Невена, дизайнер
Коледна звезда като декорация за дома може да звучи тривиално, но е едно от най-ценните неща, когато е изработена със собствените ни ръце, казва Невена, докато червената й коса се опитва да заслепи лампите в стаята. Тя има спомен за един свят на мечтите, изработен с ръцете на майка й в дома на нейното детство. Звездата на Невена е от дантела, защото това е материалът, който най-добре я описва. Дантелата доминира и в последното  й ревю: много лукс, блясък ала Swarovski, предизвикателност и потайност в дози, взети от тайната рецепта за звезди.
Адрес на магазина: София, ул. ”Фритьоф Нансен” 25 www.nevenamoda.com.

 

 

 

 

 

 

Иван Ламбов, бариста
Лате арт е изкуство за рисуване с пяната на капучиното. Естествената среда на това ново за България изкуство е чашата за кафе. Иван ни направи и звезда, и сърчице, и борче, и още една звезда, и още една, после три в една чаша, когато му казахме: стоп. Все пак дори ние не можем да изпием толкова много капучино. Иван е крал занаята от Луиджи Лупи – коронования крал на лате арт майсторите в света. Когато не прави разни сложни кафета на работното си място (Onda в бизнес сградата East Park на бул. Вапцаров), той обича да пие нескафе. Леле!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юрий Ковачев, аюрведа готвач
грис халва с оризов крем, подправена със звезден анасон
необходими продукти за халвата: пакетче масло 125 г, около 200 г пшеничен грис (колкото поеме маслото), 30 г орехи, 30 г стафиди.
за сиропа: 600 мл вода, 1 ч. ч. захар, 2-3 звездички анасон, 5 пръчици карамфил, 1 пръчка канела, ¼ ч. л. настъргано индийско орехче.
за оризовия крем: ½ л мляко, 30 г оризово брашно, ½ ч. ч. захар, смлени семена от 2 кардамонови шушулки.
приготвяне на гриса: от водата, захарта и подправките се прави сироп. Грисът се запържва в маслото, докато стане светлокафяв.
Накрая се добавят орехите и стафидите. Грисът се залива със сиропа и се бърка, докато се сгъсти. на оризовия крем: оризовото брашно се разбива на рядка каша с половината от млякото. Другата половина се кипва, добавят се захарта и подправките. Към нея се прибавя млякото с оризовото брашно, бърка се без прекъсване, докато се сгъсти до рядък крем. Грис халвата се изсипва в тавичка и се оформя по желание, отгоре се залива с крема. Украсява се със смлените орехи или с кокосови стърготини. Десертът е подходящ за всяка трапеза, за Коледа и за Нова година, за дошите вата (ветрената) и питта (огнената), кафа е добре да се ограничава в количеството. Една шепа – толкова е препоръчваното количество от халвата, което да се изяжда на едно ядене. Ако искате да усъвършенствате кулинарните си умения, може да се запишете на курсовете по аюрведа готвене на Юрий Ковачев на www.vegiveda.com.

 

 

 

Нели Митева, дизайнер
Отдавна сме сигурни, че ателието на Нели на ул. Иван Асен 22 в София е истинска работилница за идеи. Точно там тя е взела чифт кецове и е пришила към тях лампички за елха. Така е направила Кецовете за звездата на купона, които ни донесе. И това не струва много. Само една добра идея. Твой ред е да си звезда! www.ivanasen22.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нева Балникова, дизайнер на бижута
Нева ни направи кожена чанта звезда по кройка на оригами. Но не каква да е звезда, а с характер, с бодли и изплезен език. Леко злобничка е, защото Нева не си пада по обикновени сресани звезди, скучни са й. Самата Нева е толкова необикновено крехка и лъчезарна, че си я представяме като порцеланов ангел, който можем да поставим на върха на коледната елха. Вместо звезда. Бижутата й може да видите на http://nevabalnikova.carbonmade.com/.

 

 

 

Николай Сърдъмов, дизайнер на бижута
Брошката звезда с три лъча е от патинирано сребро. Още от творчеството на Ники Сърдъмов, който се интересува как от малките елементи може да се сглоби нещо голямо, дори и звезда, вижте на www.sardamov.com.

 

 

 

 

 

 

Ева Вентова, сценограф
Работи за театъра и киното: по сценографията на новата пиеса “Четири стаи” в театър “София” – вдъхновение е едноименният филм, продуциран от Тарантино; в “Дзифт” като помощник на Никола Тороманов и т. н. В проекта й за EVA звездата е последният лъч надежда, който ще проблесне от дъното на буркана с краставички, когато краставичките вече няма да ги има. Това много ни напомня за виенския акционизъм – емблематично художествено течение, възникнало в Австрия през 60-те и наложило понятието “пърформанс”. Нищо чудно, защото Ева има баба австрийка и австрийска фамилия, която е Фердинанд Шулер.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР