От Париж с любов: Isabel Marant

Преди да се потопите във вдъхновяващия свят на Изабел Маран, вижте какво още сподели тя в ексклузивно интервю за EVA

Кристина Симидчийска 21 October 2013

Изабел Маран

Дългоочакваната есенна колаборация на H&M с дизайнер от световна величина е съвсем близо. Затаете дъх и си запазете датата 14 ноември – именно тогава ексклузивната колекция на френската модна марка Isabel Marant ще дебютира в магазините на шведския бранд в цял свят, включително и в България, в Сердика център.

А зад френското очарование на Isabel Marant се крие историята на едно много френско момиче. Всъщност то е родено на Антилските острови (през 1967), но израства в Париж – родния град на изящната си майка. Изабел твърди, че в детството си е била „бунтарка“ и ненавиждала сладките дрешки, в които родителите й се опитвали да я обличат. И затова от ранна възраст разучила функциите на шевната машина. Прекроявала пуловерите и ризите на баща си и в крайна сметка в училище дефилирала само с дрехи собствено производство. Някои от съучениците й ги намирали за странни и дори глупави, но други искали такива и за себе си. На 16 години Изабел вече заработвала сама джобните си пари, а на 17 заедно със свой приятел създала миниколекция, успешно разпродадена в бутик за млади дизайнери в Париж. Именно тогава осъзнала, че планът да изучава висша икономика няма да сработи. Постъпила в училището за моден дизайн Studio BerKot, а впоследствие продължила да трупа опит и знания в различни модни компании. През 1989-а презентирала първата си колекция аксесоари под собственото си име, а със средствата от нея основала търговска марка – Twen. Четири години по-късно била готова да се качи на истинския моден подиум с дамска колекция за Isabel Marant и увереността, че светът тепърва ще говори за името й. И била права, подписвайки се под бохемската лекота на френския стил, романтичния вкус към детайла и непринуденото увлечение към мъжкия гардероб.

Преди да се потопите във вдъхновяващия свят на Изабел Маран, вижте какво още сподели тя в ексклузивно интервю за EVA:
Може ли да се каже, че образът на жената Isabel Marant сте самата вие?
До известна степен да. Модата е най-естественото продължение на моята личност. Попаднах в нея, защото търсех начини да облека самата себе си. В действителност когато създавам дизайн, не работя в полето на фантазията, а на реалността. Целта ми е да обличам реални жени в техния ежедневен живот с дрехи, които са функционални, но същевременно дават и лично отношение. Като жена, която живее в тяхното време, аз познавам нуждите им, но също така знам и колко несигурни и крехки могат да се чувстват, заставайки сами пред огледалото.

Коя е отправната точка за вашите колекции?
Вдъхновението наистина може да те връхлети отвсякъде, но ако трябва да бъда честна с вас, стартовата точка на всяка нова колекция е зачертаването на всичко, което съм свършила до момента. Занулявам и отново започвам да създавам. В известен смисъл съм като професионалните готвачи: имам любими съставки, но всеки път ги миксирам по различен начин.

Как според вас марката Isabel Marant еволюира през последните 20 години?

Бих казала – съвършено органично, изграждайки своята сила и репутация в крачка с времето. Всичко се случи по начина, по който го исках – без напрежение и без компромиси.

Вашата първа в кариерата ви мъжка колекция е именно за H&M. Защо сега?

Мисля, че това беше най-подходящият момент. Предложението дойде от H&M и бях щастлива да го приема. Мъжете около мен постоянно ме питат кога ще направя нещо и за тях, а аз просто никога не съм имала време. Малката мъжка серия, която създадох за H&M, е нещо като продължение на дамската – истински дрехи, лесни за миксиране и с несъмнено готино излъчване.

Кое е най-голямото ви предизвикателство като дизайнер?
Да създадеш нещо, което изразява момента. Всъщност не мисля, че като дизайнер принадлежа към школата на творческите гении, способни да оставят въображението си да се развихри. Аз по-скоро следвам традициите на Коко Шанел и Соня Рикел и искам да обличам жените от моето време. Това е постоянно предизвикателство.


Колекцията
на Изабел Маран за H&M е синтез на дизайнерската й философия: реални облекла, улавящи мига. Маран подбира най-любимите модели от своите колекции и ги претворява в еклектична смесица от бохемска елегантност и небрежността на рокендрола. „Исках да създам нещо истинско, подходящо за ежедневието, но с известна нотка на безгрижност, която според мен е много характерна за Париж – коментира дизайнерката. – Това значи да се обличаш елегантно, без да влагаш прекалено много усилия и въпреки всичко да изглеждаш секси!“
Свободни палта и якета с мъжки кройки, обемни плетива и рокли, панталони, украсени с кантове в каубойски стил, блузи в артистичната шарка „възлов батик“ и аксесоари в бохемски стил са само част от привличащите вниманието модели. Същото усещане за свобода прозира и в специалната тийн колекция, която включва весели и игриви варианти на дамската серия. А първата мъжка колекция на Маран носи заразително безгрижно усещане от перфектната кройка на връхните облекла и плътните плетива до спортните модели в духа на американския ретро стил.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР