Тина Търнър - животът започва на 73

Деяна Ангелова 14 October 2013


След прощалното й турне през 2008 г. Тина се покри. Без светски събития, без интервюта, без сензационни новини. Отписахме я като поредната пенсионирана звезда, която бавно тлее у дома в спомени за великите си години. А тя просто бе открила щастието. И ни показа, че и на 73 може да се чувстваш така, сякаш животът ти започва отначало, омъжвайки се за16 години по-млад от нея мъж, перфектна физическа форма... „Няма да се предам на старостта, докато не остарея. А все още не съм стара“ – категорична е 73- годишната певица.

И доказателство е тазгодишната й фотосесия за Vogue. Тина Търнър постави рекорд като най-възрастната жена в цялата 120-годишна история на списанието. Явно никога не е късно – стига да изглеждате като Тина и да имате биографията на Тина.

Със сцената обаче приключи. И не й липсва. „Завърших прощалното си турне на 69. И за мен наистина беше последно. Тогава бях на ръба на физическите си възможности, за да бъда на ниво. Вече не се виждам в къси рокли и поли. Приключих с това.“ Запълва времето си с учене на немски език, с йога, срещи с верни приятели и с любимия си мъж, естествено. Онзи, който след 27-годишна връзка най-накрая я заведе пред олтара – немският музикален продуцент Ервин Бах. Той се превърна в дълго чаканият спокоен пристан за звездата след бурната и изпълнена с домашно насилие връзка с предишния й съпруг. Бракът й с Айк Търнър продължава 14 години, през които Търнър е бита, унижавана, насилвана от него, прави опит за самоубийство. Успява да избяга от Айк през 1976, разводът им бе финализиран 2 години по-късно. И единственото нещо, което Тина поиска от съдията, бе да запази фамилията си. Остави всичко друго на Айк. Тръгна си без никакви пари, но убедена, че след това, което е преживяла, вече би могла да постигне и да се справи с всичко. И го прави – превръща се в световна звезда.

С Eрвин се запознават през 1985 г. на парти в Лондон. Година по-късно стават двойка. И така до днес. „Когато се влюбих в Eрвин, той беше на 30, само с три години по-голям от сина ми. Аз бях на 46. В началото не знаех на колко е, а и не ме интересуваше. Eрвин бе по-зрял от повечето 30-годишни мъже. Но у него имаше и живот, смях, хумор. Когато сме заедно, не се замислям за разликата. Просто сме аз и Eрвин. И нощем не ми се налага да полагам специални усилия, за да се правя на красива и млада в леглото. Това отдавна сме го надживели. What’s love got to do with it? („Какво общо има любовта с това“ – хит на Тина, б.а.) Много. Всъщност всичко“ – твърди Тина Търнър.

Eрвин не е от хората, търсещи публичност. Той не обича да говори за връзката си с Търнър. Оставя тя да е в светлините на прожектора. А той да е просто мъжът, при когото звездата се прибира вечер. В един от редките си коментари относно нея Eрвин заявява: „Не се влюбих в рокзвездата Тина, влюбих се в жената и човека.“ Той я кара да се преместят в Швейцария през 1994 г., където живеят и в момента, на брега на езерото Цюрих. Тази година Тина се отказа от американското си гражданство и поиска швейцарско. „Продължавам да се чувствам американка. Но всичките ми близки там умряха – майка ми, сестра ми. Вече имам само далечни роднини, с които не поддържам връзка. А когато няма при кого да се върнеш, това не е твой дом.“ Новият й дом е при мъжа, който е бил до нея през последните 27 години.

Именно там преди два месеца двамата сключиха брак. На церемонията бяха поканени 120 отбрани гости, сред които синовете й (вече на 52 и 55 години), част от най-близките й звездни приятели като Опра Уинфри, Дейвид Бауи, Брайън Адамс, Шаде, Джорджо Армани.

Освен че са близки от години с прочутия дизайнер, булката бе в негов тоалет, който нямаше нищо общо с традиционната бяла сватбена рокля. „Видях роклята на модно ревю в Пекин. Помислих си, че трябва да я имам, дори никога да не я облека. След това си казах, че това би могла да бъде сватбената ми рокля“ – заяви в интервю Тина Търнър.

В присъствието на 120 гости, на лунна светлина и обградени от хиляди рози, доставени специално за целта от Амстердам, двамата най-накрая си казаха „да“. „Предложих й по време на миналогодишната ни почивка. Бяхме на яхта, трябваше ми романтично място и акостирахме край остров Скорпиос, където са се оженили Аристотел Онасис и Джаки Кенеди. Имаше музика, аз коленичих и този път моята любима каза “да“ – разказва младоженецът. Ако преди години Търнър отхвърляше варианта да се омъжи за Eрвин с тезата, че бракът не им е нужен, че би развалил връзката им, то сега нещата са различни. Явно е чакала да дойде правилният момент.

Церемонията в детайли

- менюто е предимно от азиатската кухня, а тортата е сладка кула от различни видове сладкиши
- двойката пристига в черен ролс-ройс
- специален хеликоптер посипва гостите с дъжд от розови листенца
 -церемонията не е будистка, въпреки че Тина изповядва будизма от 40 години
- Брайън Адамс ги поздравява на живо с All for Love
- вечерята е в градината на къщата им, където са поставени 20 стъклени антични маси и столове в златно и черно

В ИНТЕРВЮ ЗА ОПРА: Айк винаги ме биеше по лицето

На какво те научиха годините, през които беше омъжена за Айк Търнър?
Тогава открих, че съм наистина талантлива, че искам да съм в шоубизнеса, а не домакиня. Той ми купи първото кожено палто, рокля, обувки на висок ток, прати ме на фризьор, даде ми розов кадилак, дори зъбите си оправих. Бях на 17, все още не бяхме започнали връзка. Беше ни толкова забавно заедно, тогава беше много мил с мен. Видях и другата му страна, но мислех, че останалите го провокират, че той не е виновен. Малко след като записахме първата си песен се скарахме истински. И тогава ме наби за първи път. С дървена пръчка за разтягане на обувки. После и с тока на обувката.
Удряше ли те по лицето?
Винаги. Искаше да покаже на всички какво ми е сторил. Това беше най-унизително. По-късно започна да ме удря и в ребрата. А след побой искаше да правим секс. Не можех да изпитвам оргазми с него и той смяташе, че не се старая достатъчно. После пък ме обвиняваше, че не се старая достатъчно, за да направим хит. Вината винаги беше моя.
Защо не избяга по-рано?
Защото нямаше при кого да отида, нямах пари, нямах подкрепа. Всички си затваряха очите. Първия път, когато се опитах да избягам, той ме откри в автобуса. Тогава за пръв път ме преби със закачалка. Постепенно разбрах, че мога да разчитам единствено на себе си. И когато накрая си тръгнах, бях с 36 цента в джоба, скована от страх, ужасена. Но знаех, че вече не бих могла да се върна при него, че по-скоро ще умра. Избягах в Калифорния, един от нашите мениджъри ми помогна с пари.
Продължи ли да се страхуваш от него?
Когато ме откри, поиска да се видим. Влязох в колата, за да поговорим, но знаех много добре къде е дръжката на вратата. Затова и щом започна с „Ти, кучко...“, просто избягах и се скрих в къщата. По-късно казал на майка ми: добре че съм избягала, защото имал пистолет и планирал да ме убие. Но не ме беше страх от смъртта. Знаех, че за нищо на света не бих се върнала при него. По-късно в съда, по време на развода, ме гледаше с убийствения си злобен поглед, а аз исках да му изкрещя: „Такъв си идиот! Вече не можеш да ме засегнеш, не ме плашиш. Вече нямаш власт над мен!“ Затова и съветът ми към всички жени, жертва на домашно насилие, е – бягайте! Нищо не би могло да бъде по-лошо от това. Първо трябва да се погрижите за себе си, а след това за децата. По-късно те ще ви разберат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР