три различни свята на 85 квадрата

След грандиозен ремонт апартаментът на Нели от "Туистър" приема гости. Със сигурност те ще бъдат страхотно впечатлени от невероятната й фантазия. Холът и кухнята са в азиатски стил, детската стая е като летен излет в планината, а спалнята - покои на принцеса от приказка на Шехерезада. "

Мариана Антонова 02 December 0002

Доста хора предпочитат жилището им да е в един стил. Аз обаче обичам разнообразието. И понеже нямам възможност да живея в много къщи, си направих три в една." Невероятно, как елегантно Нели е събрала три различни свята на площ от 85 кв.м, без да ги "скара" и без да изпадне в конфликт с детайлите. Не е ползвала съветите на специалист по обзавеждането, няма и мебели на известни дизайнери, но всеки кът на дома излъчва нейната енергия, емоция и ентусиазъм. Ако трябва да характеризирам арпартамента с една дума, тя ще е Топъл.

По време на ремонта двамата с Иван (шефа на еротична мъжка танцова група Максимус, с когото живее от години) спели на пода на детската стая на надуваем матрак, близо до леглото на Иво, сина на Нели, и се хранели на бюрото му.
След като приключила мъчителната сага с майсторите, Нели се развихрила. "Сърфирах из цяла София. От магазините за винтове, пирони, триони, греди и т.н., в които влизат предимно мъже, до типично женските за платове, цветя, осветителни тела, всякакви декоративни джунджурийки..."

Задача номер едно: да спечели повече пространство. Разширила кухнята и спалнята, като добавила към тях терасите им. Обединила хола и кухнята, като ги отворила към общия коридор. Спечелила още въздух чрез голямо огледало, което гледа от кухнята към хола, и като покрила част от стените с плъзгащи японски врати. "Така се създава илюзия, че има още стаи, че това е празно място, през което можеш да преминеш."


Задача номер две:
да постигне усещането за японска къща
"Не съм изучавала в детайли как точно изглежда един японски дом и не претендирам, че всичко е в тази стилистика. Но като състезателка по художествена гимнастика съм ходила в Япония около десетина пъти. Харесаха ми къщите им с много дърво, бамбук, плетени неща от водорасли. Не обичам камъни, мрамор, много стъкло. Все едно че си в офис или болница. Допадна ми и това, че японските жилища изглеждат просторни. В средата почти няма мебели, всичко е прибрано до стените."

Като в истинска японска къща в хола и в кухнята на Нели има малко мебели, спокойни земни тонове - бежово, кафяво, екрю, и естествени материали. Подът е ламиниран паркет в цвят на шоколад, тапетите два вида: текстилни и с дървесни нишки. Усещането за завършеност идва от заиграването с детайлите - купувани, измисляни или правени от Нели. Под оризовата хартия на плъзгащите се японски врати е сложила стъкло, "за да е по-устойчиво". Направила си е два килима от бял мокет и едно момиче е изписало на тях йероглифи. Добавила още 3 йероглифа върху японските врати и рисунка на гейша в кухнята. "Когато правя нещо на мивката, я поглеждам и не се чувствам сама." Покрила е прозорците в хола с японски щори, изработени по поръчка с купен от нея плат във флорална гама. Облепила е вратите с тъмнокафяво фолио и ги е покрила с оригинални рогозки. "Случайно на пазара попаднах на хора, които плетат кошове и кошници. Казах си: защо пък да не могат да ми нанижат рогозки? Оказа се, че може." Сама е боядисвала, лепила и закачала декоративни летвички по стените, които крият малки лампи. Нейни изобретения са осветителните плафони на тавана - те са във форма на правоъгълник с четири малки лампички в ъглите, покрити са с плат в екрю, обрамчени са от намачкана опаковъчна хартия и повтарят формата на килимите.

Розетките на висящите осветителни тела е увила с палмови кори, които предварително зашила в конусовидна форма. Другото, което е направила със собствените си ръце и фантазия, са разкошните букети от сухи екзотични листа и клонки.Те са навсякъте, както и декоративните предмети - бананови листа във формата на лодки, пълни с миди, раковини, сухи ароматни цветя, комплект за суши, много и най-различни свещи. Дамаската на дивана с йероглифи е едно от върховите постижения на упоритостта й. "Във всички складове и магазини, които обиколих, такава дамаска няма. Бях стигнала до варианта да купя едноцветна и да поръчам да ми изпишат върху нея йероглифи с текстилна боя." Тогава в едно мебелно списание видях диван с тази дамаска." Последен щрих на японската тема е банята с теракота, наподобяваща бамбук, и душ с кафява стойка.

Задача номер три: не е задължително детето да споделя твоята естетика.
Затова детската стая е различна- над вратата виси боксова круша, тапетите са с дървета, животни и много зеленина, таванът е синьо небе с облаци, лампата е скрита под плафон-слънце. Мебелите, и тук прибрани покрай стените, напомнят на екипировка за пикник. В горния край на леглото е прикрепена декоративна палатка. Нощното шкафче е от брезент и метал. Кош за баскетбол и килим в жълто-зелено превръщат празната средна част на стаята в цъфнала планинска поляна. С другите помещения на дома кореспондират само бюрото и гардеробчето, които Нели е облепила с кафяво фолио.

Задача номер четири: да превърне спалнята в ориенталска приказка.
Тук Нели е използвала над 160 м плат- от най-фина органза, през по-плътна тафта, до няколко вида дамаски. Основните цветове са златно и кралско червено. За висящите завеси от тавана е измислила специална конструкция: през кукички, завити в дюбели, минава телен конец ("Продава се в железарските магазини."), през него е прехвърлила платове на различни нива, за да постигне ефект на морска вълна. Сама е тапицирала леглото и нощните шкафчета със златно еластично трико, което открила в магазин за платове за сценични костюми. Атмосферата допълват ориенталски възглавници, някои от които е обрамчила със златен кант сама, ароматни свещи, много декоративни предмети, приглушена светлина, както и специален кът за пушене на наргиле в пространството на добавената към стаята тераса. Завесите са навсякъде - над и зад леглото, пред и в къта за пушене, те скриват и двата гардероба. "Толкова ми е гореща и огнена спалнята, много ми е приятно да стоя в нея".

На етажерката, която Нели е тапицирала с намачкана опаковъчна хартия и дамаска с животински десен, са подредени всякакви лъскавинки: съдове и свещи в златно, екзотични предмети от дърво и керамика, часовник и малка ракла, който също е обвила в "животинска" дамаска. Етно акцентите са навсякъде - сирийски лампи с красив обков и загадъчно блещукащи камъни с цвят на рубин, стенни лампи с разточителни "бради" от мъниста, африкански копия от бамбук, около 25 паунови пера, събрани в три вази, три разкошни наргилета, тежки ориенталски броеници... "Преди ремонта не знаех, че в София има толкова много магазинчета за етно стоки от различни краища на света." В стаята, разбира се, има и нещо изключително секси - голямо огледало срещу леглото със скрити по рамката лампички, чиято светлина може да се намалява. Вечер само на неговата светлина и на тази от всички свещи в стаята, Нели пали ароматни пръчици и се пренася в своята ориенталска приказка. "Може би, разсъждава тя, е дошло времето, когато тийнейджърката в мен трябва да отстъпи място на зрялата жена."

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР