Мис България 2013

Дълбокото гърло на един конкурс

Ирина Иванова 09 September 2013


Никой до този момент не се бил осмелил да постави претендентките за короната на „Мис България“ в такива условия! Уау! Вярно е. Безпрецедентна смелост е да оставиш момичета кандидатки за титлата „най-красивата жена на България“ без вода, да им даваш да опитват кучешко, да играят „суши денс“, да пазаруват за 2 минути храна за 18 души, да ги тъпчеш в коли като краставици в буркан... Няма по-смели от вас, господа продуценти! И накрая всичко било с чувство за хумор и без да искат да обидят никого. Прилича ми на майтап на гол задник. Уау! Извинете ме за това „уау!“, ще го повтарям чат-пат, понеже кандидат-миските много го използваха и някак го попих
.

Самият факт, че изгледах почти всички епизоди на шоуто „Мис България 2013“ по TV7, ме поставя в изключително неизгодна позиция, понеже най-вярната позиция в случая според мен е да смениш канала и никога повече да не се връщаш обратно. А също така да подпишеш клетвена декларация, че никога няма да кажеш и една дума по повод този телевизионен факт. Tоест осъзнавам напълно, че с този текст ставам част от играта. Може би щраусът е прав, като си заравя главата в пясъка и да става каквото ще. Така или иначе нищо не можем да променим, тъй като комерсиализацията и битката на телевизиите за рейтинг, реклами и пари вече е тотална, безмилостна и на всяка цена. Понякога имаш право да си щраус.
Ако въпросното шоу вместо „Мис България 2013“ се казваше да речем „18 жени си търсят славата“, едва ли щях да се сащисам толкова. Защото въпреки че около тези конкурси винаги се вихрят спорове и скандали, те имат традиция и в крайна сметка са брънка от световния и най-авторитетен конкурс за красота „Мис Свят“ (доколко той все още е авторитетен, това е друг въпрос). И макар че винаги се обсъжда субективността на критериите за красота и досега не е имало и една Мис България, която да е харесвана и приемана от по-голяма част от българите, все пак на „Мис Свят“ винаги е отивало момиче с нужния ръст, нужните килограми и за щастие – напълно непознато на широката публика. За тези момичета знаехме само това, което ни казваха кратките им визитки – откъде са, на колко години са, колко са високи, колко тежат, какъв е девизът им примерно, както и какво обичат да правят в свободното си време, а те най-често обичат да спортуват и да се забавляват с приятели. Уважаеми читатели, мислите ли наистина, че се нуждаем от повече информация за една Мис България? Аз лично съм категорична, че не, и ще се опитам да се аргументирам. Това не е конкурс, в който особеностите на характера имат значение. Да, личността е важна, но само доколкото прозира под обвивката. Конкурсът е за красота, не е за интелигентност или ерудиция. Не случайно, когато водещите на финалната гала церемония на „Мис Свят“ питат кандидатките какво ще направят, ако спечелят короната, те отговарят, че ще спасят света, ще се борят за мир, срещу глобалното затопляне и прочие. Просто цитират една от общочовешките ценности. „Мис Свят“ е сравнително консервативен конкурс, създаден в началото на 50-те години във Великобритания, за да разтушава измъченото от Втората световна война човечество. Идеята е да се покажат красиви млади жени, облечени като кралици, с хубава стойка и усмивка, които излъчват достойнство просто защото са красиви. Не се обсъждат нито произходът им, нито ерудицията, нито хигиенните им навици, нито сексуалният им живот. Да не говорим за вибратора им Любчо (заглавие от утрешен вестник: „Мис България 2013 щастлива с вибратора си Любчо“, представяте ли си!) 
„Мис България 2013“ обаче e точно обратното. Мисля си, че след като собствениците и организаторите на конкурса на световно ниво са разрешили българските им „представители“ да проведат местния конкурс под формата на риалити, явно „Мис Свят“ в световен мащаб изживява криза, а може би си е изживял и времето, не предизвиква особен интерес и собствениците са готови на всякакви компромиси, за да го актуализират и да удължат живота му. Нямам друго обяснение. Всички знаят, че риалити форматите не са създадени, за да пазят достойнството и да изтъкват качествата на участниците, а за да се ровят в мръсното им бельо. Ясно е, че променяйки формата, няма как да не посегнеш и на съдържанието.

Фактът, че конкурсът се провежда под формата на риалити, според мен предрешава нещата.
Далеч не всички красиви момичета, покриващи критериите за „мис“, въобще са склонни да се явяват на конкурси за красота, още по-малко – на кастинги за риалитита. Журито на кастинга пък вече трябва да избира не просто красиви момичета, а такива, които ще направят формата интересен за гледане. Девизът „Бъди красива и мълчи“ не е най-удачният, когато искаш да те изберат за риалити. Ето как напълно логично се стига до избора на настоящите 18 претендентки за титлата „Мис България 2013“ и пред очите ни лъсват ромката Пенка, моделката Звезделина, Нанси от село Юнаците, близначките Моника и Вероника (които са с ръст едва 162–163 см), 31-годишната бивша фолкпевица Миглена (която отгоре на всичко има и дете) и така нататък. Повечето са напомпани със силикон (но, хайде, това било разрешено), говорят диалектно, имат ужасни език и поведение, груби са като ръгбисти... И ей на, ако някоя от тях е отишла, за да стане „Мис България“! Всички бяха там, за да получат малко бърза слава и да се опитат да я яхнат някак. Както каза Боряна, претендентката с вибратора, „в България славата помага на жените да си намерят работа“. Не ви ли се плаче?! Нанси пък заяви, че „в България толкова хора са успели, без да имат образование“. Един вид – защо да не успее и тя, „момиче от по-простите слоеве на обществото“, както сама се определи. Но стига. Обещах си да не пиша срещу момичетата. Защото не е луд този, който се явява на кастинг, луд е този, който избира.
И защото нито една жена под слънцето, нито една, не заслужава подобна гавра като тази, която гледаме по TV7. „Така както нито една жена не заслужава да бъде бита“ – допълва моя приятелка и мисля, че е съвсем права. Как някой очаква да представиш достойно страната си на „Мис Свят“, като преди това са си направили шоуто с различни форми на тъпкане на твоето лично достойнство.

Въобще на някой от No frame! media (които са продуценти на това шоу) пука ли му какво момиче ще представи България, или му пука само за печалбата? Ама това не е Big Brother, хора! Това е „Мис България“. Конкурс, от който се очаква да покаже на света красотата на българската жена.

Ясно е като бял ден, че българската жена не е сред приоритетите на държавата (а всъщност кое е?), но на мен ми се струва безпардонно, вулгарно и брутално някакви частни продуценти изцяло съобразно собствения си вкус, интелигентност, ниво на професионализъм, морал и прочие да избират „най-красивата българка“.
Още на старта на предаването една от участничките, Звезделина, трябваше да извърши семпла ВиК дейност и да отпуши тръби, задръстени с всякакви гадости, за да имат миските вода. Водещият Кирил Ефремов цинично заяви, че една миска „трябва да може да отпушва тръби с всякакви цолажи“ (уау!). Като игнорираме цинизма, забавно ли ви звучи това? На мен не. Една миска определено не трябва да може да отпушва тръби с всякакви цолажи. Отвратителен битовизъм, тъпи каруцарски мисии! Толкова ли не можем една приказка да направим! Мис България, не трябва да готви и да се чуди как да си пусне вода в тоалетната. Нито да си пере гащите на ръка. Дори да го е правила цял живот, тук тя идва, за да бъде принцеса. Последва още по-невероятна мисия – всичките 18 момичета трябваше да се натъпчат в едно ситроенче, а водещият само подвикваше: „Хайде, Звезди, ако си прибереш и гърдите вътре, вратата ще се затвори!“ Уникално чувство за хумор има този човек! Натъпкаха ги някак. Забавно ли ви се струва? На мен ми се струва просташко и дебелашко. Изглежда ми като подигравка. Като чета коментарите в интернет, не само на мен ми се струва така. Едно от момичетата взе да пищи от задната седалка: „Задушавам се! Искам да изляза!“ Излез, мила, излез! Не е толкова трудно. Докато кажеш „уау“ и ще излезеш. Впрочем всички трябваше да излезете вкупом и завинаги. И ние се задушавахме, докато ви гледахме.
Разбирам, че всички тези мисии може да са много смешни, ако някой тийнейджър си ги е снимал в двора с приятели и ги е качил в YouTube да трупа like-вания. Но това е национален конкурс и това е телевизия с национално покритие. Липсата на добър вкус обаче никога не е била подсъдна за съжаление. Много пъти съм цитирала една френска поговорка, която ми е любима и гласи: „Лошият вкус рано или късно води до престъпление.“ Ами престъпление си е това шоу, посегателство е.

Четейки форумите и зрителските коментари, най-изненадана останах от факта, че повечето хора обсъждат момичетата, а не предаването. Били неграмотни, били селянки, били грозни. Така е, уважаема публико, защото не са избирани с мисълта да са красиви, грациозни и изискани, че и грамотни. Пак казвам – принципът е друг. Да има пикантна история, да е „перде“, скандалджийка и т.н. Защото ако бяха спазвани дори най-елементарните критерии за който и да е конкурс за красота, там нямаше да попаднат нито Пенка, нито Ашли, нито близначките (да, готини са, едната особено прилича на Линдзи Лоън, но просто са с нисък ръст), нито Миглена (няма как на 31 да се броиш за „мис“, с дете при това и отгоре на всичко с голи снимки за мъжко списание зад гърба). И не защото Пенка и Ашли са от друг етнос, съвсем не. А защото човечеството през хилядолетната си история все пак е селектирало някакви образци за женска красота и те не се вместват в тях. Вече си мисля дали пък продуцентите не искат да ни провокират да пращаме есемеси от ужас, че еди коя си може да ни представя на „Мис Свят“. Ужасът също е сериозен стимул. Мулатката Франсин обясни ранното си изгонване с факта, че не е успяла да победи предразсъдъците и че са я изгонили заради цвета на кожата й. Ако съдя по коментарите в нета, хората просто не харесаха Франсин, защото е с полуобръсната глава, с момчешко, а не с женствено тяло, и най-накрая заради цвета на кожата. Най-лошото в цялата работа е, че няма никаква класа в това шоу. „Дворецът“ е като шоурум, роклите на кандидатките са неописуемо завесоподобни и напомнят на онова, което масово навличат момичетата за абитуриентските балове (а после ревем защо така се обличат!), водещите... Добре че е Камелия, въпреки че и на нея някой трябваше да каже, че не се казва „момичетата, които излязАха“, а „които излязОха“.

Единствено програмирането на шоуто е точно – между два футболни мача. Така де – всяка жаба да си знае гьола.
Като казах мачове, се сетих за мъжете. Нито един български мъж ли не се погнуси или поне подразни от начина, по който се отнасят с жените в това шоу? Да, да, знам – те сами са си отишли. Да, да, знам – сами си го търсят. Никой не очаква да обявите дуел на Делян Пеевски (TV7) или на Кошлуков и Сечкова&Сталийски (No frame! media), но поне кажете нещо, заемете някаква принципна позиция!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР