Дервиш йога

Тялото освобождава ума

02 September 2013


Нов вид йога се появи в столицата – дервиш йога. Комплексът упражнения е създаден от французина Идрис Лаор и съчетава постиженията на западната психология и рехабилитация с източните практики за физическо и духовно усъвършенстване. Името се ползва за улеснение – движенията, изпълнявани на специално подбрана медитативна музика, всъщност се описват като „жестова еуфония“. Целият комплекс е предназначен да хармонизира енергиите в тялото и да отвори връзката ни със света и с творческото ни начало. Изпълнява се в свободни бели дрехи с дълги ръкави.

Сесията представлява подредена система от определени цикли и трае час и половина. Започва с благодарност, после кратка медитация и движения за загряване на ставите, мускулните групи и сухожилията. Следва танц, който съчетава необичайни движения на ръцете и на краката и изисква пълно съсредоточаване. При него може да се затруднят дори и хора, практикували йога или бойни изкуства, които нямат проблеми с двигателната култура и концентрацията. В процеса на изпълнение човек достига до медитативно състояние, освобождава съзнанието си от всякакви мисли, емоциите утихват и се постига дълбока релаксация. След това се изпълняват Седемте Аркани – движения, които събуждат енергиите. Както във всички източни практики, и тук се набляга на активирането на чакрите и правилното протичане на енергията в тялото. Комплексът завършва с медитация и минута безмълвие в кръг.

Идеята на комплекса е, че всичко произтича от самия практикуващ. Всеки изразява своето моментно състояние и особеностите на своето тяло. Оттам идва и мощният антистрес ефект на дервиш йога – да си съсредоточен в това, което правиш и същевременно да си свободен от мисли. За жените има особено благотворно въздействие, защото ги изважда от напрежението, свързано със състезанието и агресията на делника. Дервиш йога връща жената към нейната грация, спокойствие и балансираност, към нейната женска същност.

У нас може да практикувате дервиш йога в студио Амара в столицата. Преподават го Илиана и Мариана, първите българки, сертифицирани от основания от Идрис Лаор институт „Самадева“ във Франция. Повече информация – на www.amara.bg и www.life-harmony.eu.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР