Наследството на Желязната лейди

Синът я разочарова със срамно криминално минало, дъщерята – с липса на съпруг и кариера.

Деяна Ангелова 29 August 2013

Марк Тачър и втората му съпруга Сара-Джейн Ръсел, внуците Аманда и Майкъл.

Синът я разочарова със срамно криминално минало, дъщерята – с липса на съпруг и кариера. „Не можеш да имаш всичко“, простичко заявява Маргарет Тачър. Но дали и тя не разочарова децата си?

Погребението на Маргарет Тачър бе наблюдавано от милиони зрители, присъстваха 2000 политици и близки приятели. Траурната церемония струваше на хазната 5,6 млн. лири. Но това, което хората обсъждаха, бе речта на 19-годишната Аманда Тачър и 24-годишния й брат Майкъл. Порасналите внуци на Маргарет, които от малки живеят в САЩ. Те почти не познават баба си – за тях тя е Желязната лейди, жената от снимките.
Но в лицето на Аманда и Майкъл медиите видяха повод най-накрая да напишат нещо хубаво за наследниците на Маргарет Тачър (те сравниха Аманда с Пипа Мидълтън). Докато децата й влизаха в новините главно със скандали.

Изненада: всъщност са близнаци „Когато Денис ми предложи да стана негова съпруга, аз обмислях дълго и сериозно. До такава степен бях отдала сърцето си на политиката, че женитбата въобще не се мяркаше в плановете ми“, твърди Желязната лейди в книгата си „Живот и политика“. Сключват брак в „един студен и мъглив декемврийски ден“ през 1951 г. Той е 36-годишен бизнесмен с един развод, тя е 26-годишна, с огромни амбиции в политиката. През август 1953 г. се раждат Марк и Каръл, шест седмици преди определения термин и без родителите да подозират, че ще имат близнаци. По това време Денис е в Овал, игрище за крикет в южен Лондон, за да гледа важен мач. „И бе изключено да се свържа с него“, разказва Маргарет. Когато в крайна сметка научил новината и успял да ги види, първата реакция на Денис Тачър била: „О, Господи, приличат на зайци! Върни ги обратно!“
Още докато е в болницата, Маргарет обмисля как да не жертва политиката за сметка на децата. От болничното легло изпраща формулярите за последните си изпити по право, второто й висше. „Домът трябва да бъде център на живота, но не бива да бъде граница на нашите амбиции. Аз наистина имах потребност от кариера, просто защото бях такъв човек“, коментира Желязната лейди.
Бавачката Барбара поема грижите за близнаците. Марк и Каръл са на 6 годинки, когато тя успява да влезе в парламента. 18-часов работен ден и 4 часа сън – това й е напълно достатъчно. На 8 години Марк и Каръл са пратени в интернати – за момчета и девически. Самостоятелност – това иска майка им от тях.

Проблемният Марк Той бил любимецът на Маргарет. В това е убедена и сестра му Каръл. Но Марк се проваля на изпитите, не успява да завърши колеж, той е човек на авантюрите. Има дарбата да привлича скандалите така, както кръвта привлича акулите. В края на 80-те Марк изведнъж се оказва мултимилионер, без свой бизнес. Според Times of London е прибрал 18 милиона долара комисионна като посредник в оръжейни сделки между Англия и Саудитска Арабия. Името му се забърква и с договори между Острова и Оман, уредени от Желязната лейди, за които също взема солидни суми като посредник. Вестник Guardian твърди, че Марк Тачър успява да изгради кариера, като „безскрупулно експлоатира фамилното си име и достъпа до власт чрез позицията на майка му“. Въпреки че Желязната лейди упорито отрича за въпросните сделки, преди изборите през 1987 г. нейният прессекретар съветва Марк да напусне страната, за да не провали партията и майка си.
И той отива в Тексас, където се запознава с бъдещата си съпруга – американка, седем години по-млада и наследница на милиони. От този брак се раждат и единствените внуци – Майкъл и Аманда. През 1996 г. семейството е принудено да напусне Тексас и да заживее в Южна Африка, защото Марк се забърква във финансови скандали и проблеми с данъчните. Две години по-късно го погват и в Африка заради неправомерни заеми, които е раздавал на местни полицаи. Най-големият скандал обаче е през 2004 г., когато го обвиняват в опит за преврат в Екваториална Гвинея. Марк Тачър иска да сложи ръка върху залежите от нефт на африканската страна. Превратът е разкрит, Марк е арестуван и го заплашва смъртна присъда. Признава се за виновен и така се разминава само с четири години условно. И гаранция от 560 000 долара, която лично Маргарет Тачър плаща. След скандала съпругата му иска развод и заедно с децата се връща в САЩ. Осъденият Марк няма право на американска виза и не може да вижда децата си. Установява се в Гибралтар, където през 2008-а сключва брак за втори път. В последните години живее в Марбея, Испания. А новината за смъртта на майка му го завари в Барбадос.

Неуспялата Каръл „Като дете се страхувах от майка си. В детските ми спомени тя винаги е била супержената. За нея пък аз винаги бях на второ място, след Марк. Не че не съм се усещала обичана, просто все не успявах да оправдая очакванията й. Брат ми беше обаятелният, аз бях скучната“, твърди тя в интервю за BBC. За разлика от брат си се справя добре в училище, приемат я право, а след завършването се насочва към журналистиката.
Но с майка министър-председател тя разбира, че във Великобритания няма как да гради кариера. Медиите не искат да публикуват нейни статии. Няколко години работи като журналист в Австралия. Пише и книги - биографии на родителите й, на тенис легендата Крис Евърт. Погубва журналистическата си кариера след расистки коментар по адрес на чернокож тенисист в ефира на BBC.
Тя е близка с баща си, но с Маргарет Тачър никога не са имали типичните отношения майка-дъщеря. За да се види с нея, се налага да запише час при секретарката й. Доказателство за майчина любов и закрила получава след като консерваторът Джонатан Ейткън й разбива сърцето. През 1979 г. партията печели изборите, но Джонатан не получава очаквания министерски пост. „Да съм проклета, ако дам работа на човека, който разплака Каръл“, категорична е Желязната лейди. Дъщерята на Тачър така и не сключва брак. В момента има връзка със ски инструктора Марко Грас, който е с 14 години по-млад от нея.

СИНЪТ се губи в Сахара През 1982 г. като участник в ралито Париж-Дакар се губи в Сахара и цели шест дни е в неизвестност. Баща му пристига на място, майка му успява да осигури девет самолета от Алжир, Франция и Великобритания, за да го издирват. Спасителната мисия струва 300 000 паунда, а Тачър лично урежда и неплатената му хотелска сметка, една трета от която е за алкохол. Малък дипломатически кошмар.

ДЪЩЕРЯТА печели риалити шоу През 2005 г. Каръл участва в риалити шоуто I’m a Celebrity ... Get Me Out of Here. Нещо като сървайвър, но за известни личности. Налага й се да мине през доста изпитания – включително да ходи до тоалетна пред погледа на десет милиона души и да яде тестисите на кенгуру. Заради земното й поведение и понеже успешно се справя с трудностите, Каръл печели шоуто.

ВНУЦИТЕ Аманда учи в университета в Ричмънд. Майкъл завършва специалност химия, каквото е учила и баба му в Оксфорд. В момента  е фармацевт.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР