Катя и Румен Дуневи

Щастливото им число е 1

Лилия Илиева 13 September 2008

Виждаме се седмица след завръщането й от Световния конкурс „Мисис Свят“ в Щатите, на който стана трета. Нейният съпруг Румен, 9-кратен национален шампион по автомобилизъм, преди два дни е бил на състезание в Шумен. Пристигат в един палещ следобед от автомобилния сервиз, който притежават и в който работят семейно. Румен се занимава с техническото поддържане на колите, Катя – с финансите. Първото впечатление е, че са много красива двойка. Второто - разговорът с тях е много приятен. И въпреки че привидно изглеждат спокойни, животът им може да бъде обобщен с една дума – състезание и с една цифра – 1. При тях всичко е 1: тя е родена на 11 май, той – на 1 януари, даже синът им Енрико е на 1 юли. Първото място на почетната стълбичка им е хоби. Вече нямат представа за броя на купите, които са събрали и подредили в офиса, вкъщи, в детската стая, в кафенето до сервиза им. Съревнованието е техният начин да си казват „Обичам те“ от студентските години насам, когато следвали – той – в МЕИ, тя – в УНСС и се надпреварвали кой ще изкара по-високи оценки. Сега всеки ден, дори по пътя за вкъщи, Катя в синьото си BMW се опитва да изпревари Румен в синьото му рено. А малкият Енрико, на 6, вдига 50-60 км с детския си мотор и пада доста често.

Познават се от 12 години. Сегашната Мисис България тогава била ученичка, а Румен Дунев, 5 години по-голям от нея, се състезавал с автомобили и следвал. Засичали се в общи компании и решили да излязат на среща. Уговорили се да се видят пред KFC, но в София тогава имало две заведения за пържени пилета. Румен отишъл половин час по-рано пред едното и чакал, чакал, чакал час и още, Катя не идвала. Примирил се и си тръгнал. На връщане по бул. Стамболийски я видял пред другия KFC. Можели да се разминат за 5 или 10 минути и никой не знае накъде щели да продължат тогава. Съдбата обаче решила друго. Оженили се през 2002 г. Катя била бременна с близнаци, но малко преди сватбата загубила едното бебенце. Останал само Енрико, заченат във Венеция. Там това име било много популярно. Избрали го и защото съдържа букви от имената и на двамата. За женско име въобще и не мислили. От първата седмица на бременността на Катя Румен бил уверен, че детето им ще е момче.

Общата им страст е спортът. И всеки е опитал от спорта на другия. Катя, която язди от 12-годишна, напоследък се увлича по дамските автомобилни състезания. Румен обаче предпочита колите, въпреки че също се е качвал вече на кон. Случило се по време на почивка в Малта с приятели. Двамата с коня се оказали на различно мнение и това за малко не приключило в едни храсти, а на следващия ден Дунев бил скован от мускулна треска навсякъде. В работата си най-много обича възможността да преодолява препятствия, а Катя - това, че резултатът зависи от двама – от нея и от коня. Най-важното, на което я е научил спортът, е, че каквото и да правиш, важното е да се забавляваш. За нея моделството впрочем се случило неочаквано. Яздела на конната база и я харесали от сп. „Езда“. Снимали я на корица и впоследствие три агенции й се обадили да й предложат сътрудничество. Идеята да се яви на конкурса „Мисис България“ дошла от агенцията webmodels, в която работи като модел. Били уверени, че има голям шанс да спечели. Така се и случи.

Конкурсът в Щатите бил в Солт Лейк Сити и Лас Вегас. Продължил една седмица, по време на която участничките посещавали домове за сираци, болници за неизлечимо болни дечица, благотворителни фондове за хуманитарна помощ. Първото, което Катя решила да направи в София след завръщането си, е да заведе Енрико да подарят заедно бебешките му играчки на някой дом за деца без родители. Пътуването до Америка било семейната им почивка – Румен придружавал жена си. Следващата ще бъде след като свърши цикълът състезания на Дунев.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР