Аюрведа детокс в Банско

Как да се почувстваме здрави, щастливи, сияещи? Ще го постигнем ли с Панчакарма – попитахме д-р Нилеш Уакде, аюрведа лекар и преподавател

Елка Влаховска 04 August 2013

Как да се почувстваме здрави, щастливи, сияещи? Ще го постигнем ли с Панчакарма – попитахме д-р Нилеш Уакде, аюрведа лекар и преподавател


Д-р Уакде, какво представлява Панчакарма?
Това е серия от терапевтични процедури, която почиства в дълбочина тъканите на тялото от токсини, отваря фините канали, балансира енергията. Според аюрведа естественото ни състояние е на здраве, щастие и вътрешно усещане за благополучие. Панчакарма помага да го достигнем.
За кого препоръчвате Панчакарма и колко често е добре да се прави?
Веднъж годишно е добре да направите Панчакарма. По време на процеса може да проследите до най-малкия детайл какво се случва с тялото и ума ви и да си дадете сметка как функционира организмът ви. За 7 дни ще се пречистите от натрупаните токсини, ще установите каква диета е подходяща за вас, каква медитация да практикувате, как да дишате правилно, как да промените нездравословните си навици.
Стандартна ли е програмата?
Не, тя е индивидуална за всеки. Прави се терапия custom made (според индивидуалността на клиента). Започва се с диагностика на пулса и на езика, изследват се навиците на хранене, на сън, на храносмилане, задават се много въпроси за начина на живот.
Има ли определен режим за всички?
Според аюрведа е добре да се събуждаме поне 45 минути преди изгрева на слънцето. Тогава сме най-отворени към природата и тя е отворена към нас. Започваме деня със слънчев поздрав. След това се изпиват две чаши топла вода с прясно изцеден лимон. Следват индивидуалните терапии – масажи и пречистване с билково олио. Допълват ги часове по йога, медитация, съзерцание, разходки сред природата. Денят завършва с вечерна едночасова лекция по аюрведа.
А не мога ли да започна деня с кафе и цигара?
Не, всички вредни навици са забранени. Панчакарма може да помогне за преодоляването им. Първите три дни ще се чувствате зле и ще ви е трудно. Но след четвъртия ден ще усетите колко ви е добре без тях. И след като завършите Панчакарма, очакваме да контролирате пристрастяванията си.
И това ще стане по естествен начин?
Да, когато изчистите всички токсични агенти от тялото си, ще осъзнаете колко добре се чувства то и каква хармония и радост ви носи. Панчакарма не е еднопосочна процедура от лекаря към клиента. Това е двустранен процес, в който всеки изминава своята половина от пътя.
Как се отразява Панчакарма на женската красота?
В аюрведа вярваме, че жените са естествено красиви. Красотата им не зависи от възрастта или състоянието на кожата, а се определя от това каква енергия излъчват, особено по време на секс. Жената сияе, ако е в хармония с женската си природа, която е да бъде любяща, съпричастна и грижовна. Но все пак и някои практики, като широдара или масажите на скалпа и на косата, ще накарат кожата и косата да заблестят. Самият детокс ефект на Панчакарма подобрява цялостното състояние на организма и събужда красотата.

Повече информация за Панчакарма програмата в Банско може да намерите на www.rudraaksha.net.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР