Някой като теб

Събрахме хора, които приличат на известни личности, Калин Руйчев ги снима, а те разказаха за себе си.

Адриана Попова, Ирина Иванова 23 December 2007

Открихме много сходства с характерите на звездите и много несъвпадения, но и в двата случая беше забавно.

Характерът е изписан на лицето ти - това твърди физиогномиката, едно от най-древните разклонения на човекознанието. Твоят характер е твоята съдба, гласи една мъдра и също толкова древна мисъл, примерно на Аристотел. EVA реши да провери и двете твърдения. Събрахме хора, които приличат на известни личности, Калин Руйчев ги снима, а те разказаха за себе си. Открихме много сходства с характерите на звездите и много несъвпадения, но и в двата случая беше забавно. А най-забавно стана, когато се обадихме на един познат, копие на Никълъс Кейдж. Дори се обръщаше, когато му подвикваха: "Хей, Никълъс". Помолихме го да участва в проекта ни "Двойници". "Мина доста време - каза човекът, - сега вече приличам на Джак Никълсън."

Според физиогномиката човек най-добре се разгадава по носа. Тесноносите мислели повече, а широконосите го удряли на чувства. По дългия нос съвестният физиогномик няма да отсъди за дължината на пениса на мъжа, а за ума му. Какво да кажем за устата? Тънките устни не били никак здравословни, така че силиконът явно се слага по здравословни, а не както си мислехме - по попфолк индикации. Дочухме, че Ума Търман искала да си оперира ушите. Ми като не е чела "Физиогномика"-та на Аристотел! Там пише, че голямото ухо означава повече енергия и възможности, щедрост, здраве и охолен живот. Хубавото е, чe човек може да се развива. Случило се е например да сте родени със зле оформен или даже безформен нос.

Не унивайте. Изберете си нос образец и заковете картинката в съзнанието си, заедно с желанието да го притежавате. Сутрин и вечер попипвайте леко издатъка си и си пожелавайте на глас да притежавате съвършения образец. Ще останете учудени от резултатите! Така твърди и теорията за визуализацията: представяйте си нещо, което много силно желаете, и то ще стане реалност. Освен това според физиогномиката частите на лицето си влияят една на друга. Хубавото ухо изправя кривия нос и обратното. Е, най-добре е, когато няма какво да изправяте. Когато носът ви прилича досущ на този на Анджелина, очите са на Ума Търман, а косата - на Анди Макдауъл. Въпросът е дали ако приличате на Анджелина, ще имате Брад? Осигурява ли ви приликата в лице подобна съдба и колко е съвпадението - 55, 67 или 83%? И какво се случва, ако от Никълъс заприличате на Никълсън...

В броя си от март 2003 г. EVA ви показа три известни български актриси в ролята на три емблематични секс символа на ХХ век - Койна Русева като Марлене Дитрих, Ернестина Шинова като Бриджит Бардо и Силвия Въргова като Мерилин Монро. Идеята ни бе: идолите не се раждат, идолите се създават. Те са илюзия, родена от грим, гел, осветление и здрав PR. Човекът зад нея обаче е съвсем друга реалност. Успехът на тази зашеметяваща фотосесия - предтеча на настоящата, ни даде кураж да "посегнем" и на не особено популярни или напълно непознати лица, които така или иначе си носят кръста на приликата с известен човек, но не им пука да бъдат себе си. Така се родиха нашите нови "двойници" - готини, артистични и напълно свободни от всякакво идолопоклонничество. А ние, макар че се възползвахме от приликите, всъщност като че ли харесахме повече разликите. Така че посланието е същото - да нямате идоли! Те са просто някой като теб.

Компютърът каза: ноу Бойко, ноу парти!

Ако ви се иска да повторите нашия експеримент в домашни условия, можете да го направите чрез сайта www.myheritage.com. На него качете своя снимка - за по-достоверни резултати лицето трябва да е в едър план и анфас, и стартирайте издирването на знаменити свои двойници. Програмата търси съвпадения между вашето и 4000 лица на известни личности от края на 19-и век до наши дни. Много е смешно. На една дама от нашата редакция й докараха 77% съвпадение с Виго Мортенсен!

В редакцията се забавлявахме страшно с двойниците си. Оказа се, че из света на козметиката ви развежда подобие на Нели Фуртадо и на Хилъри Клинтън едновременно, в рекламата Алберт Айнщайн седи срещу Хю Хефнър, а главната ни редакторка... Цели 83% от нея са на Изабела Роселини, 80% е съвпадението с Роми Шнайдер, 78% - с Мадона. Честен кръст, компютърът го каза. Оказа се също, че в редакцията си имаме и Моника Люински, но коя е, не издаваме, освен ако не се обади Бил.

Палавите ни пръсти посегнаха и на Б.Б. Мъжът с голямо М и кметът с голямо К прилича - внимание! - 67% на Алек Болдуин и 70% на Джордж Клуни. Сега разбирате ли защо no Boyko, no party!

P.S. Пишещите тези редове водиха кървава битка с програмата, която в началото ги изкарваше подобни на широко неизвестни хонконгски актьори. След смяна на снимките се докарахме до Орнела Мути и Каролина Куркова с примеси на Михаел Шумахер. Което само доказва, че в борбата между човека и машината побеждава жената!

Кръстина като Анджелина

Кръстина Стефанова, съсобственик и маркетингов директор на швейцарска фирма, внасяща дизайнерски офис мебели.

"Анджи е секси, но прекалява с позирането"

Кръстина е свикнала да й казват, че прилича на Анджелина Джоли. Докато работи и учи в Чикаго, приятелите й я наричат Анджи, а наскоро в Париж рецепционистката на един хотел била толкова изумена от приликата, че поискала да се снима с нея. Когато непознати хора започнат с думите: „А някой казвал ли ви е, че приличате на ...", знае продължението и то често я дразни.

Подобно на Анджелина:

Кръстина харесва татуировките. Име на гадже, обаче, не е изписвала по себе си.

Пада си по екстремни изживявания и е опитвала почти всичко - парапланеризъм, рафтинг, картинг, ски.

Като Анджи е силно увлечена по благородни каузи. Мечтае да замине за Индия към доброволческите фондове, за да преподава английски на децата там, и смята да го направи, след като фирмата, с която се е захванала, набере нужната скорост.

Отношенията с баща й са малко объркани и двамата не поддържат интензивни контакти. Има брат.

Преди известно време отслабва доста поради стреса около смяната на работното място и преминаването към собствен бизнес. В момента тежи с около 5 кг по-малко от нормалното за нея тегло.

За разлика от Анджелина:

никога не е правила секс с жена или поне не си признава.

тъй рече физиогномиката:

При Анджи и Кръстина водеща черта са широките и пълни устни. Те подсказват изобилни чувства, сърдечност, доброта. Много дебелите устни - както е при Анджелина, са признак на ленивост. Голямата уста означава големи желания и апетити и по-големи възможности. Такива хора са дръзки и смели.

Петя като Анди

Петя Венкова, пи ар мениджър в Publicis Consultants/MARC

"Анди има излъчване на жена, която си знае цената. А и като рекламно лице на L'Oreal със сигурност си знае цената"

Още в гимназията са й казвали, че прилича на Анди, а тя се сърдела. Вече не се сърди.

Подобно на Анди:

Яде много шоколад. Но колко жени не ядат много шоколад?! Петя казва, че е чела изследване, според което жени, които обичат шоколад, но се ограничават в яденето му, напълняват.

Харесва козметиката на L'Oreal, ползва червилата им.

Майка й е най-важният съветник в живота й. Смята да празнува с нея рождения си ден в Рим. Майката на Анди Макдауъл след развода с баща й изпада в клинична депресия и се алкохолизира. Умира, когато Анди е на 6, но продължава да присъства в живота на дъщеря си. Анди е уверена, че всичко хубаво, което й се случва, се дължи на майка й, която й помага от небето.

Има деликатна кожа.

Харесва Париж.

Тича, за да поддържа формата си, но не на открито като Анди, а на пътечката във фитнеса на "Кемпински".

Сдържана е, но това не значи прекалено предпазлива. Предпазлив човек едва ли би летял с делтапланер и би влязъл в лодка за рафтинг.

Полага специални грижи за естествено къдравата си коса.

За разлика от Анди:

Не се занимава с йога, но много би искала. Зимните спортове не я привличат, може би защото е морско чедо - родена е във Варна.

тъй рече физиогномиката:

Водеща черта при двете е буйната черна коса, която говори за енергия и жизненост. За косата казват, че е антена за връзка с космическия разум.

Хората с гъста и черна коса умеят да печелят пари. Специално къдрокосите са по-своенравни, капризни и упорити. Склонни са да реагират прекалено емоционално.

Темелко като Робърт де Ниро

Темелко Темелков, фотограф

"Де Ниро е мъжкар, но не парадира с това"

EVA има удоволствието да работи с Темелко Темелков от доста години. Виждали сме го с всякакъв имидж - с гола глава, с къса коса, с по-дълга коса. Никога не сме му казвали, че прилича на Де Ниро. До момента, в който не видяхме снимката му, направена от нашата дизайнерка Диана Шингарова по време на заснемането на модна фотосесия за списанието. Човекът на снимката не беше Темелко, а Робърт Де Ниро. Казахме му, а той ни се изсмя, но все пак се съгласи да позира. Оттогава го наричаме Темелко де Ниро.

Подобно на Робърт де Ниро:

който е един от най-големите американски актьори, и Темелко е един от най-добрите български фотографи;

и Темелко е решил каква ще бъде професията му още на 10-12 годишна възраст.

Работи, отдаден на професията си, готов е на жертви за нея. Реагира мъжки на предизвикателствата, никой не го е чувал да хленчи.

За разлика от де Ниро:

Темелко не е левак, т.е. не пише с лявата ръка.

Нашият фотограф е висок 1,90, а не 1,77 м.

Темелко смята, че парите могат да направят живота ти и по-труден, не само по-лесен (тук не сме сигурни, че е искрен).

тъй рече физиогномиката:

Водеща черта и при двамата е носът. Дългите им носове ги издават като амбициозни и щедри хора (кога ще черпиш, Темел?). Да имаш дълъг нос се оказва важно за успеха, защото историята показвала, че няма гениален късоносец и късият нос не осигурявал сила и дълбочина на мисълта (ето защо не дават "Оскар" на Лео - къс му е!) Широката долна част на носа и леката му увисналост говорят за силни чувства. Умът на такива хора се стреми към задоволяване на земни желания и към материални придобивки.


Трайчо като Кадафи

Трайчо Миладинов, музикант

"Много си приличаме с Кадафи, само по нефтените кладенци се различаваме."

Трайчо с прякор Монти е един от най-добрите контрабасисти в България. От 19 години свири в прословутия оркестър "София" и ако на 31 декември си пуснете телевизорите в 20 ч. ще слушате страхотна балканска музика в изпълнение на този оркестър и изобщо няма да се запитате кой точно от всички музиканти е Трайчо. По-скоро ще се запитате откога, по дяволите, Муамар Кадафи свири на контрабас. Приликата е поразителна и е с много дълга история. Трайчо твърди, че заприличал на либийския лидер след казармата - като възмъжал. Виждал е полковника на живо при гостуването му в България по времето на Тодор Живков и е свирил на концерта в негова чест в резиденция "Бояна". Приликата не го ласкае, нито го дразни. Около случая с българските медици в Либия се притеснявал много да не би да предизвика агресивни реакции, но за щастие това не се случило. Когато преди години е поканен заедно с оркестъра на концерти в Израел, моли жена си да го подстриже смело с голямата ножица, та да не вдигне Мосад на крак. Сега се вълнува от новината, че Кадафи може би е получил инсулт и е в кома и много се надява да не е вярно, защото в противен случай като нищо могат да го отвлекат и да го поставят начело на Либия. Питаме го какво ще прави, ако това се случи. Ще бягам какво, отговаря той, аз от България не мърдам.

тъй рече физиогномиката:

Дори една толкова древна наука може да греши. Въпреки поразителната прилика между нашия човек и либийския главнокомандващ, едно е ясно - Трайчо е музикант, а не диктатор. И нищо друго няма значение.

Мария като Деми

Мария Спасова, йога инструктор и собственик на йога студиа "Гаетри" и "Мандала"

"Учуди ме, когато Деми Мур избра такъв младеж като Аштън Къчър, но после го приех"

Не сме ние първите, които откриват, че Мария прилича на Деми. Свикнала е да й го казват, не се дразни, защото харесва много двойничката си и смята, че тя е позитивен човек. От приликата Мария понякога има и полза - случвало се е да топи ледовете при бизнес преговори.

Подобно на Деми:

Има пъстри очи.

Вегетарианка е, но не пълна - яде риба и млечни продукти.

Деми напуска училище на 16 г. и започва да се снима като pin-up girl (прен. момиче от плакатите, които например шофьорите на камиони окачват в кабините си). С други думи започва да гради кариерата си в шоубизнеса. Мария напуска университета в Благоевград, където учи педагогика, за да замине за училището за висша йогийска наука в Северна Индия, където учи 2 години. Общото между двете в случая е, че не се поколебават да оставят училището в традиционния му вид в полза на нещата, към които ги тегли сърцето.

И двете се увличат по духовни учения от Изтока - Мария по йога, Деми по Кабала.

Деми също се занимава с йога, но по-скоро като вид фитнес.

Майките и на двете повлияват на съдбата им. Майка на Деми я кръщава Деметрия на шампоан, който видяла в супермаркета и... Деми става скъпа холивудска стока. Майка на Мария от години се занимава с йога и хомеопатия и тя е човекът, който я кани да отидат в йогийската школа в Индия.

За разлика от Деми:

Няма три брака (има сериозна връзка).

Не тренира кикбокс.

тъй рече физиогномиката:

И двете имат характерни леко четвъртити брадички, които издават твърда и силна воля, доброта и храброст - може би затова на снимката, която ние наподобихме, Деми е застанала в т. нар. Поза на героя. Хората с такива брадички не са гневливи за разлика от притежателите на остри бради, а са търпеливи.

Ники като Ума

Николина Филипова, журналист във в. InfoWeek

"Най-много харесвам Ума в "Гатака"

Подобно на Ума:

Името й е с божествено потекло - идва от всепобеждаващата Нике. Ума е кръстена на индуистка богиня. Името й означава "даряваща блаженство".

Има много ухажори, но още не е намерила Него. Ума също Го търси. След разводите си с Гари Олдмън и Итън Хоук, и след близо 3-годишна връзка с хотелиера Андре Балаз, сега тя има любовна афера с бившия на Ел Макферсън - Арки Бюсон.

Владее в съвършенство женските оръжия за масово поразяване: грим, дрехи по тялото и обувки с високи токчета. Особено любимо оръжие й е гримът. Не излиза негримирана, отделя поне половин час на ден за макияж и дори си е купила мобилен с огледална повърхност, за да може да си черви устните по спешност.

Интересува се от религии, зодии, култове и прочие духовни неща. Бащата на Ума проф. Робърт Търман е специалист по източните религии и за кратко - будистки монах. А кръвта вода не става.

Ума подкрепя анти-СПИН фондацията на приятеля си Елтън Джон. Николина също е свързана с кауза - участва в еко протести.

И двете имат... да ги наречем изразителни уши.

За разлика от ума:

Докато Ума публично призна, че размерът на ушите за нея има значение и дори замисля хирургическата им корекция, Ники не се притеснява и казва, че е свикнала да се приема такава, каквато е. Казва също, че няма никакво значение как изглеждаш, всичко идвало от ума. Но ние имаме едно наум, защото това са думи на човек, който така или иначе изглежда добре.

тъй рече физиогномиката:

Водеща черта при двете са очите и веждите. Сините очи издават по-хладни чувства и по-студен характер. Хората с такива очи са склонни към размишления и философстване. Ако някой държи връзка със света на невидимото - това са светлооките. Тънките вежди (не говорим за добре оскубаните, нали!) пък издават мечтателните натури.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР