Лазурният бряг - магията

Френската Ривиера крие тайната на щастието, която по странен начин завинаги си остава тайна.

Елка Влаховска 14 July 2013

Френската Ривиера крие тайната на щастието, която по странен начин завинаги си остава тайна. Сезона откриват световните филмови звезди по време на фестивала в Кан през май. След това Лазурният бряг потъва в безметежните дни на лятото.

И Бог създаде... модата
Писателят Стефан Лиежар още през 1888 г. дава поетичното наименование на южната част на Франция, простираща се условно между Тулон и Ментон. Оттогава по тези места започва да се усеща парфюмът на лукса, любовта и лудостта. Той сякаш витае във въздуха, преплетен с ароматите на цъфнали цитруси и соления дъх на морето. Развява се ефирният шал на танцуващата боса Айседора Дънкан. Скот Фицджералд пише „Великият Гетсби“, докато Зелда спи след щурите нощи с шампанско. Уолис Симпсън води от хотела си в Кан безкрайни телефонни разговори с крал Едуард VIII, който заради нея ще абдикира от трона. Отговорна за новата мода на слънчевия загар става Коко Шанел, която след лятото на 1923 г. на Лазурния бряг се завръща в Париж със скандализиращия за времето мургав тен.
Филмовата икона Грейс Кели напуска Холивуд, за да се омъжи за принц Рение от Монако пред очите на 30 милиона телевизионни зрители, Мик Джагър прави роксватба с Бианка в Сен Тропе, Бриджит Бардо се превръща в култ с филма „И Бог създаде жената“. А Карл Лагерфелд показва през 2010 шеметна круизна колекция за къща Chanel, на която моделите дефилират по кея на Сен Тропе, а гостите ги наблюдават, седнали в кафенетата отстрани. Магията е създадена, магията продължава.

Pop-up Chanel
Слeдвайки традицията, за четвърта поредна година пътуващият бутик на Chanel се установява през лятото в Сен Тропе. Последните модели облекла, чанти, обувки, бански и аксесоари от колекцията пролет-лято 2013 привличат клиенти на марката, този път в хотел Le Mistral. Адресът: улица Général Leclerc, 83990 Saint-Tropez, отворено е от 10 до 20 ч. всеки ден до 6 октомври.

Шато Еза – кралски разкош
Високо над Средиземно море е кацнал бутиковият хотел Шато Еза, илюстрация на всичко, което Ривиерата внушава: история, сексапил и стил, потопени в дълбокото морскосиньо. Разположено в средновековното селце Езе на 18 км от международното летище в Ница, това елегантно гнездо е само с 12 стаи и е истински брилянт в съкровищницата от хотели на Ривиерата. Тераси с изумителни панорамни гледки, частен плаж и ресторант с Мишлен звезда са местата, където човек се чувства в центъра на европейския плейграунд. Повече информация – на www.chateaueza.com.

Тиара Якца – изгрев над Кан
На почти равно разстояние от Кан и Сен Тропе, този бутиков хотел дава възможност да бъдете на тихо и спокойно място, а когато светският звяр у вас се обади, да утолите незабавно прищевките му. Романтиката на южна Франция се усеща с пълна сила в идиличното селище Теул сюр Мер, на 25 минути с автомобил от летището в Кан. Луксът тук се нарича интимност. Хотелът е част от престижна верига и е за избраници, които обичат невероятните средиземноморски цветове и аромати. Повече информация – на www.tiara-hotels.com.

Мулен дьо Мужен – арт и гурме
На няколко минути от плажовете и от центъра на Кан, артистичният хотел е част от веригата Chateau&Hotels Collection и пленява с оригиналните си дизайнерски решения. Истинският повод да дойдете тук обаче се нарича gourmet. Шеф Ерван Луазил е страстно привързан към историята на голямата френска кухня. Допълнителни екстри: само 9 стаи с ексклузивно обзавеждане и живописна провансалска градина, които правят престоя незабравим. Повече информация – на www.moulindemougins.com.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР