Кой се страхува от д-р Емилова?

С плодове и чай с мед д-р Емилова лекува заболявания, за които официалната медицина предпочита да не дава прогнози.

Елка Влаховска 14 October 2013

Ако трябва с илюстрация да направя портрет на д-р Людмила Емилова, бих избрала снимката от сутрешната ведрина в клиниката й. Д-р Емилова опира с пръстите на ръцете земята. Коленете й са изправени. Родена е на първи септември 1943, а центърът й за здраве е основан през 1993.

22 годиини по-рано

След 23 години практика като лекар със специалностите вътрешни болести, кардиология и ревматология тя може да помогне на другите, но не и на себе си. Мигрена, заради която от години приема лекарства, я довежда до тежка форма на бъбречно и чернодробно заболяване. Енергията й за живот е изчерпана, бъдещето не вещае нищо добро. Медикът е безпомощен за собственото си здраве.

„От огромните дози лекарства и заради хроничен запек бях много силно интоксикирана – споделя д-р Емилова. – Имах синдром на хронична умора. Синът ми беше моряк и като се връщаше вкъщи в събота и неделя, трябваше да му изпера униформата и да я изгладя. Толкова много ръбове имаше моряшката униформа! Седнала съм на пода по турски и сама си нареждам: „Стани да изгладиш дрехите на детето!“ Не можех да се изправя. Плачех от безсилие.“

Случайно научава за метода на природолечителката Лидия Ковачева, среща се с нея и решава да опита. Лечението с плодове и чай с мед започва да дава резултат. Днес по този метод, но с много задълбочена медицинска практика и опит д-р Емилова лекува заболявания, за които официалната медицина предпочита да не дава прогнози.

Трудно ли е да се гладува?

Най-голям страх и недоверие у хората има от това, че могат да се лекуват, оставяйки тялото си 20 дни само на плодове и чай с мед, а после 10 дни да се захранват постепенно. Д-р Емилова прави тази програма по два пъти всяка година. Това я поддържа здрава и пълна с енергия. Твърди, че у хората има атавистичен страх от глада. Изпитала го е сама, но резултатите са доказали, че организмът се пречиства основно от токсините и се задейства енергията за самоизцеление.

Трудното идва по-късно, ако човек се върне към обичайните си навици на хранене с много месо, бяло брашно и захар и злоупотребата с алкохол, цигари или стимулиращи напитки. Ако рязко се направи преходът от лечебно гладуване към преяждане, опасностите за здравето са големи. В клиниката й всеки пациент е под всекидневно медицинско наблюдение. А гладът се понася сравнително по-леко сред красива природа и със занимания, в които всеки може по желание да се включи.

Какво всъщност се случва

Ако човек е прекалявал с животинските храни, с алкохол, с кафе или газирани напитки, през първия ден от програмата може да получи страшно главоболие. Гади му се, езикът се облага, вие му се свят. Това го плаши. Според д-р Емилова първите три дни са трудните, в които не бива да се действа по системата болка–хапче. Когато продължи плодолечението под лекарски контрол, няма риск за здравето. От четвъртия ден се чувства лекота и прилив на енергия.

Всеки има право да се храни както иска

В картотеката е събрана медицинската история на всичките й пациенти. „Всеки има право да се храни както намери за добре – казва д-р Емилова, – но ако си болен, няма да имаш полза от гладолечението в Центъра, а после – хоп и кръгом по обратния път. Хубаво е да си свалил 30 кг отрови от организма. После можеш да върнеш килограми, но болестите не се връщат. Зад всяка моя дума – кое може да се излекува с гладолечение и кое не – стоят хиляди пациенти.“

Кратка статистика

- До 18 април 2013 г. през център „Д-р Людмила Емилова“ са минали 40 760 пациенти: 29 382 жени, 11 378 мъже.
- Лекувани са 9294 от запек, 2928 от мигрена, 3208 от диабет, 12 384 от артериална хипертония (високо кръвно налягане).
- 120 са успешно излекуваните от анорексия.

Легло №3? Който мисли така, си отива оттук

„Възпитавам целия си екип да има лично отношение към пациентите. Тук няма изрази като „легло №3“ – категорична е д-р Емилова. Повечето си пациенти лекарката може да назове по име. Към особено тежките случаи има специално отношение. „На два пъти плаках от щастие – на сватбата на сина си и на сватбата на Виолета“ – казва д-р Емилова. Виолета е една от ранните пациентки в центъра. От 148 кг, когато в продължение на месец не може да легне, а спи на стол, отслабва в клиниката до 65 кг. Здравословните й проблеми изчезват, обува тесен панталон, намира си съпруг.
„За сватбата й уж той беше избрал кумовете, пък аз тъкмо си бях обръснала главата и с приятелки отивахме на планина – казва д-р Емилова. Виолета ми се обажда в последния момент с молба да й стана кръстница. Е, какво да правя, кумувах с голата глава.“

Александър от Варна е с тежък ревматоиден артрит и на инвалидна количка, при идването в центъра е малко над 40 години. Днес не слиза от велосипеда си, звъни й да пита къде са пуснали сезонни свежи плодове и зеленчуци и тръгва натам.

Цели 9 години изумителна дисциплина и вяра са нужни на Керанка от Бургас да изчисти плаките от главния и гръбначния мозък, за да може да ходи, да вижда добре, да работи, да се грижи за дъщеря си и за съпруга си. Доверява се на д-р Емилова, защото отчаянието я връхлита след поставената диагноза множествена склероза.

„Когато бях много зле и не вярвах, че нещата ще се оправят, единствено д-р Емилова ми даде надежда – казва Керанка. – Чудото не става за 20 дни. Аз за 9 години имам това подобрение. Сега ходя пеша по 4 километра до работата и обратно. Правя по четири пъти годишно гладолечение, изхвърлих животинските храни от менюто си. Опитвам се да давам надежда на всички, които ми пишат във фейсбук. Хората искат да им обърнеш внимание. Когато бях много зле, д-р Емилова ми обърна това внимание и никой друг.“

Бизнес ли е това?

„Бизнесът“ започва през 1993 г. в боксониера във Варна, предназначена да бъде първият самостоятелен дом на сина. Д-р Емилова е убедена в целебното въздействие на плодолечението и поема риска да лекува пациенти по този начин. С увеличаването на броя им се налага да обособи център за лечение.

С годините купува модерна медицинска апаратура, назначава екип от лекари. Тук човек може да дойде и за програма детокс, като в нея влизат медицински изследвания за определяне на пълния здравен статус – обстойни кръвни изследвания, електрокардиограма, ехографски преглед на всички органи. Вместо да виси пред кабинетите в поликлиниките, човек може лесно да установи какво се случва в тялото му и да предприеме необходимите здравословни мерки.

През зимните месеци центърът е в четири-звездния хотел „Азалия“ на първа линия в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, през лятото – в Боровец. За сезонното преместване има важна причина – пациентите, които са на програма с плодолечение, да не са в контакт с туристите „ол инклузив“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР