Частният живот на Кейт Бланшет

За кралете и кралиците се пише разделно.

Ирина Иванова 16 November 2007

Никога не бива да се смесват спечелените войни и изгубените любови или обратното. И понеже Бланшет е кралица, която не обича да говори за личния си живот, решихме да се поровим именно в него.

В "Елизабет: Златният век" Кейт сменя 16 перуки и цял куп великолепни костюми, за които дизайнерката на филма Александра Бърн е черпила вдъхновение от колекциите на Баленсиага от 50-те години на 20 век. Преди 10 години ролята на Елизабет в едноименния филм на Шекар Капур превърна Кейт Бланшет в световна звезда. Сега индийският режисьор представя втората част от трилогията, посветена на един от най-влиятелните и харизматични европейски монарси - кралицата-девственица Елизабет I, управлявала Англия в продължение на почти 45 години. В "Елизабет: Златният век" се разказва за най-блестящия период от управлението на кралицата, когато тя води война с испанския крал Филип II и се влюбва в чаровния авантюрист сър Уолтър Райли (ролята му във филма се изпълнява от Клайв Оуен).

За тези 10 години самата Кейт също успя да се задържи на трона, умело балансирайки кариерата си между Европа, Холивуд и независимото американско кино. С еднакъв успех се снима в поетичния и болезнен "Небеса" на Том Тиквер, в трите части на "Властелинът на пръстените", където играе елфическата кралица Галадриел и дори изнася на крехките си рамене доста банален филм като "Дарбата". Неслучайно я наричат "жената-хамелеон". При това австралийката (Кейт е родена в Мелбърн) успя и в най-трудното превъплъщение - на жена и майка. Помислете само - в последните 10 години Кейт се омъжи, роди двама сина и се снима в 33 филма! За един от тях - "Авиаторът" - взе "Оскар". Какво десетилетие, Кейт!

Истината е, че Кейт Бланшет се омъжва на 29 години и то след като вече е почти твърдо решена да се отдаде на актьорската си кариера и да стане нещо като кралицата-девственица на киното. Тя е изключително независима и изпада в ужас щом усети, че започва да се привързва към някого. Тя добре знае каква е причината за това.

Кейт никога няма да забрави този ден. Тя е на 10 години, свири на пиано в стаята си, когато баща й минава под прозореца й и й праща въздушна целувка. Малката е толкова увлечена в музиката, че само леко му се усмихва и продължава да свири. В един момент обаче усеща, че нещо не е наред. Цялата къща е потънала в гробна тишина. Кейт става и отива в другата стая. Баща й лежи в леглото си. Гледа я втренчено, макар и както винаги нежно. Кейт стои като вцепенена. В следващия момент той се повдига леко, изстенва, после пада назад и главата му клюмва, а от устата му потича струйка кръв. Оказва се, че е получил масиран инфаркт. Кейт никога не може да си прости, че не го е целунала за последно. От този момент нататък тя винаги целува всички от семейството си преди да излезе от къщи.

Смъртта на баща й прави Кейт много самостоятелна и самотна. През студентските си години има няколко гаджета, но все за по няколко месеца. Гони ги в мига, в който усети, че започват да се сближават. И непрекъснато разправя как ще се омъжи за някой нехранимайко, бродяга и паднал ангел. Докато следва история на изкуството в Мелбърнския университет, Кейт си има гадже - някой си Джон Батлър, който е толкова сериозен, че я дразни неимоверно. Само че й е нужна компания за авантюрата, която е намислила. Кейт току-що е научила семейната легенда, според която майка й не е чистокръвна австралийка, а е от френско потекло и е потомка на прословутия Луи Блерио - първия авиатор, прелетял Ламанша с "машина, по-тежка от въздуха". Кейт е пленена от тази история и решава да бъде достойна наследничка на своя известен прадядо. Затова зарязва изящните изкуства и тяхната история и се отправя на пътешествие с Джон. Двамата обикалят цяла Европа, прекарват доста време в Англия, а когато им изтича срокът на визите, заминават за Египет. Там обаче се оказват почти без пари и Кейт е принудена да се запише като статистка в някакъв нискобюджетен боксьорски филм, който в момента се снима в Кайро. Това е първата й роля в киното и с нея тя изкарва пари за самолетни билети обратно до Мелбърн. Още на летището двамата с Джон се разделят. Кейт вече е решила, че става актриса и същата година я приемат в Националната Академия за драматични изкуства.

Кейт работи здраво. В театъра, в телевизията, в нискобюджетни филми. С бъдещия си съпруг Андрю Ъптън, който е сценарист, се срещат на снимките на абсолютно неизвестния филм Parklands. Не е любов от пръв поглед. Тя му се струва високомерна, той на нея - арогантен. Запознават се по време на партия покер, на която Кейт му обира всичките пари. Впоследствие Андрю разбира, че тя играе покер за трети път в живота си, но е такава великолепна, хладнокръвна актриса, че никой не може да разбере дали блъфира или не. Кейт е на 28 години. Красива, млада, невероятно талантлива. Нито едно от тези неща обаче не важат за Андрю. Той е не особено успешен сценарист, изобщо не е млад, за красив да не говорим. А и като темперамент са много различни. Тя е импулсивна, той - човек на дълга. Андрю дълго се колебае преди да й предложи брак. Накрая организира двуседмично пътешествие в Непал с надеждата, че разреденият хималайски въздух ще й замае главата и тя ще каже "да". Така и става. "Аз витая в облаците, затова имам нужда от някой, здраво стъпил на земята", признава по-късно актрисата и добавя, че в Непал е разбрала, че всичките й момичешки фантазии за това как ще се омъжи за бродяга са глупости и че на нея й трябва сигурен и стабилен мъж.

Малко след като сключват брак, Кейт започва снимките на "Елизабет" - филма, който я направи звезда. Всички, начело с Андрю й говорят: "Този филм ще се провали. Това е пълен кич - индиец снима филм за английска кралица, а в главната роля е австралийка!" Андрю мрази филма и по друга причина - Кейт дотолкова се вживява в ролята си на кралицата-девственица, че отказва да прави секс, докато траят снимките. Жертвата си струва - Бланшет е номинирана за "Оскар", който тази година кой знае защо отива при Гуинет Полтроу за ролята й във "Влюбеният Шекспир".

През 2001 г. се ражда първото дете на Кейт и Андрю. Когато разбира, че е бременна, актрисата е на върха на щастието, но й откриват остър пиелонефрит и лекарите я съветват да направи аборт, тъй като бъбреците й могат да откажат да работят и има опасност както за живота на бебето, така и за този на майката. Бланшет категорично отказва да направи аборт и така се ражда малкият Дашиъл. Само 3 години по-късно тя отново забременява. Легенди се носят из Холивуд за майчинските кризи на Бланшет, която не спряла да работи и водила децата със себе си на всички снимки като в началото дори не искала бавачка. Кризите са особено сериозни по време на снимките на филма Veronica Guerin, когато Андрю е принуден да заведе жена си на психоаналитик, тъй като тя не можела да завърши снимките на филма от преумора и стрес около грижите за децата. След консултациите Кейт се съгласява да наеме бавачка, но по време на снимките на "Авиатор" държи децата и бавачката им да са плътно до нея. И не случайно Мартин Скорсезе признава, че е възхитен не само от Кейт актрисата, но и от Кейт майката.

Сега Кейт е в златната си ера. Снима филм след филм, но в главата й се върти идеята да се оттегли от киното за известно време. Двамата с мъжа й са избрани за артистични директори на театъра в Сидни и Бланшет възнамерява да се върне на театралната сцена.

Филмът "Елизабет: Златният век" се разпространява от "Прооптики-България" и тръгва у нас на 30.11.2007 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР