Мадам Саркози

Елегантна като Джаки, сърцата като лейди Ди...

Лилия Илиева 10 August 2007

 Красива, своенравна, изтънчена, жена, която показа, че "костюмът" на движеща се в сянката на Президента първа дама й е тесен. Такава е съпругата на Никола Саркози, която вече мнозина сравняват с Жаклин Кенеди.

„Във вените ми няма капка френска кръв", обича да се шегува новата първа дама на Франция Сесилия Саркози. И това наистина е така. В нейните вени тече кръв от четирите посоки на света. Когато била малка и сядала да вечеря вкъщи, около масата се говорели най-различни езици. Баща й Андре Сигане (с рождено име Андрей Шуганов) е от румънско-ромски и руско-еврейски произход, а във вените на майка й Тересита Албенис Суерт тече албанска и белгийска кръв. Тересита впрочем била дъщеря на дипломат и внучка на испанския композитор Исак Албенис. Което не й попречило да се влюби на 18 в 39-годишния кожухар Андре, пристигнал в Париж от Одеса, и да се омъжи веднага. Сесилия е единствената им дъщеря и като в народните приказки има трима по-големи братя. Единият работи в НАСА в Щатите, вторият е бизнесконсултант, третият е президент на френско-перуанската търговска камара.

Сесилия е учила 13 години в католическо училище, завършила бакалавърска степен по пиано в Консерваторията и започнала да следва право. За да се издържа, работела като манекенка за модната къща "Шапарели".

Омъжила се през 1984 г. за популярния френски тв водещ Жак Мартен. Венчал ги Никола Саркози - по онова време кмет на Ньой. В момента, в който видял булката, младият Саркози се влюбил до уши. Преследвал я четири години. Накрая тя зарязала популярния си съпруг, след като му е родила две момиченца, и заживяла с Никола, понасяйки етикета „любовницата на кмета". Развел се и той, оженили се през 1996 г. и шест месеца по-късно се родил синът им Луи.

Оттогава са заедно. Не без раздели, разбира се. Като свободомислещи французи те не се срамуват от това. Преди две години в отношенията им има лек отдих - Сесилия излиза с Ришар Атиа - директор на компанията „Пюблисис", а Никола има връзка с популярна журналистка от вестник „Фигаро". При това официално. Французите обаче им прощават и след събирането им ги приемат за президентска двойка. Оприличават ги на френска версия на семейство Кенеди. Сесилия сравняват с Джаки заради красотата й, хубавата фигура, усетът й да се облича стилно. В деня на встъпването на съпруга й в длъжност като френски президент тя беше в рокля на Prada и така наруши досегашната традиция за подобни случаи да се избират тоалети на френски дизайнери. Има слабост и към Balensiaga, Jean Paul Gaultier и Chanel, в същото време вкус към кежуъл стила.

Не робува на традициите, бунтарка е, искрена и решителна. Заяви съпричастността си към работата на съпруга си. „Политиката е нещо толкова сложно, че когато сте двама, е най-добре", заяви тя. Намеси се и в съдбата на България като помогна за освобождаването на българските медици в Либия. Правилният подход за преговорите с ексцентричния либийски лидер се оказа финият чар на решителната, елегантна и силна французойка. Както и увереността й да подчини световната политика на правилата на сърцето и душата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР