Лефкада

На лов за плажове и кеф

Адриана Попова 20 June 2013

На лов за плажове и кеф

Името и на остров Лефкада, и на левкоцитите идва от гръцката дума „левкос“, бял. Така си е, островът е стъпил върху скали, бели като сиренето в гръцката салата и като узото с лед, което ще ви сервират в някоя от стотиците таверни, пръснати по крайбрежието и възвишенията във вътрешността. Но е и зелен – от дърветата. И шарен – от дворовете с цветя и пъстрите витрини по главната улица на главния град, който също се казва Лефкада.
Бяха ни казали, че на острова са най-хубавите плажове в Гърция. Трябваше да го проверим. 670–680 км от София се оказаха ниска цена за любопитството ни, още повече че между Лефкада и град Превеза на континента има провлак с шосе и не се налага да се качваме на ферибот. А качването на ферибот винаги много нажалява мъжа ми. Кажете му, че донякъде се стига без ферибот, и той вече е тръгнал натам.

Във всички класации за плажове Лефкада е с поне трима участници: Порто Кацики, Егремни и Катизма. Тези елитни състезатели от западното крайбрежие печелят с бели скали, млечносини води и убийствени залези. Най-известният от тях е Порто Кацики. Наистина е неприлично красив с един много малък проблем – не е точно пясъчен, по-скоро е застлан с дребни камъчета.
Сърфистите са нежно привързани към Василики – дълъг плаж, обрамчващ залив, в който вятърът работи без почивен ден (почти). Хотелите са доста гъзарски, на два етажа – каквито са и на целия остров. По бийчбаровете сърфисти с красиви тела гледат мрачно иззад скъпите си очила. Така гледат сърфистите, не знаехте ли?
Друга островна забележителност са едни страхотни баби в total black look. В което и да е населено място ще откриете някоя такава мила баба, която ви наблюдава. Ние им се усмихвахме и им казвахме „ясас“. Черните им дрехи са наследство от някогашната носия на острова – ще я видите на ретроснимки в по-добрите таверни.

Задължително е да се отиде в Нидри – курорт, свързан с легендарните Онасис. През 1962 г. Аристотел Онасис купува близкия остров Скорпиос, построява на него три вили и кани там Мария Калас, а после Джаки Кенеди, за която се жени през 1968 г. – именно на Скорпиос. Светският купон тече до 1975 г., когато Онасис умира и островът запустява. Внучката Атина изглежда не го харесва, въпреки че там е погребана цялата й фамилия, и съвсем наскоро го продаде на руския магнат Дмитрий Риболовлев. Все едно, можете да обиколите острова с чартърно корабче, което се наема в Нидри. На крайбрежната улица има паметник на Онасис, снимането е задължително.
Главният град Лефкада е пострадал от силно земетресение през 1953 г., което разрушава венецианското му наследство. Сега е плетеница от тесни и много живописни улички с развяващо се пране, промъкващи се котки и изобилие от кръчми.

Как да стигнете: след Солун хващате магистралата за Игуменица, но след Йоанина гоните Превеза.
Какво да си купите: вина от местния сорт вердзамо; луканки от главната улица на Лефкада; soumada – безалкохолна напитка от бадеми, разрежда се с вода и лед; халва с бадеми; хайвер от кефал и чубрицов мед. Внимавайте с чубрицата – на острова са склонни да я употребяват в разрез със здравия разум.
Посетете още: близките острови Меганиси с пещерата Папаниколис и Каламос с хубавите му плажове.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР