Скачай за щастие

Проучвания на НАСА показват, че скачането е най-ефикасното и приятно упражнение, което можете да направите.

Адриана Попова 03 June 2013

Проучвания на НАСА показват, че скачането е най-ефикасното и приятно упражнение, което можете да направите. То активизира клетъчната обмяна, всички мускули и органи се тонизират и увеличават ефективността си. Не случайно децата, които още не са забравили езика на тялото, обожават да скачат – върху леглото, дивана, на батута в двора. Това е толкова естествено! После обаче порастват, стават възрастни, започват да стъпват тежко на земята и... да скачат?! О, колко несериозно! И рисковано – а ако няма предпазна мрежа?
Да върне удоволствието от скачането е задачата на новия спорт Kangoo Jumps (канго джъмпс). Тренира се със специални обувки, които действат като амортисьори. Създадени са от канадския лекар Грегори Летхамп за рехабилитация на хокеисти. През 80-те години швейцарският инженер Денис Невил развива модела и през 1994 г. го представя на международно спортно шоу. Оттогава започва да се развива и самият спорт, който съчетава традиционна аеробна програма с използване на специалните подскачащи обувки. Скача се на фона на ритмична музика, резултатът е въздушен танц, който ще ви върне усещането за лекота от детските години. Създава чувство за безтегловност и безметежност. И щади ставите. Според научни изследвания между 27 и 70% от хората, които се занимават с джогинг, са получили травми още през първата година на практикуването му. Kangoo Jumps първоначално са били разработени именно за джогинг с цел намаляване на негативното въздействие върху ставите.
В скачащите обувки се влюбват много холивудски звезди, Ким Бейсингър може да бъде видяна да тича с тях в парка. Най-много последователи новият спорт има в САЩ и Канада, а около нас – в Румъния, Гърция и Турция.

Обувките
абсолютно безопасни – тествани са в продължение на 7 години в калифорнийски летни лагери;
лесно учене – в рамките на 2-5 минути свиквате да се движите с тях
подходящи за всички възрасти от 6 години нагоре;
с тях могат да тренират и хора с наднормено тегло;
намаляват натиска върху глезените, пищялите, коленете, бедрата, долната част на гърба и гръбначния стълб до 80%.

Спортът на кенгуруто
Лекарите препоръчват скачането за коригиране и/или предотвратяване на здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, депресия, запек, болки в гърба, слабост на пикочния мехур, липса на енергия, имунна недостатъчност и др. В книгата си „Скачане за здраве“ д-р Мортън Уокър твърди, че скачането подобрява зрението. Педиатрите го препоръчват, особено със специалните обувки, за развиване на координацията, за създаване на мотивация, за повишаване на концентрацията в учебния процес и борба с ранното затлъстяване. Kangoo Jumps се използват успешно при деца с аутизъм и със синдром на Даун.

Канго джъмпс може да тренирате в студиата Be Shape.
Сертифициран инструктор е Теодора Йовкова – бивш състезател по спортна акробатика.
1 КОМЕНТАР
1
Милена
13 May 2014, 15:31

Имам въпрос:от къде мога да си закупя тези обувки/36 номер/?

ТВОЯТ КОМЕНТАР