Джордж Майкъл

По пътя към сърцата ни Джордж Майкъл мина през ада на депресията, ужаса да осъзнаеш, че ролята, която ти носи слава и пари, е фалшива, и болката да родиш себе си, даже и да не те харесват такъв, какъвто си.

Лилия Илиева 07 June 2007

Доближи се до принцеса Даяна и се размина с нея, погреба най-голямата си любов и се възроди за нов живот. Въпреки тоновете дрога и скандали, той е една от най-сексапилните звезди на световната поп-сцена. Всъщност е повече от това - той е заслужил да бъде икона.
„Създадох го такъв, че светът да го обича - разказва за себе си попзвездата. - Беше някой, който можеше да осъществи мечтите ми и да ме направи звезда. Нарекох го Джордж Майкъл и за повече от десетилетие той изпълни всичко, което го посъветваха. Оказа се много добър в своята работа! Може би прекалено. Блясъкът и Грамитата дойдоха сами. Този измислен Джордж Майкъл нямаше нищо общо със скромното момче от гръцки произход, родено в Англия, което бях. Моето алтер-его „се нахрани" с всичко, което се полагаше на голяма звезда: със секс с по четири фенки в една нощ, с тежкия сленг на надута знаменитост, говорен с октава по-ниско от грозния пубертет, чието тяло обитаваше, плюс разюздано купонясване, което сякаш му беше професия." Този образ според думите на звездата се ражда напук на тоталното черногледство на баща му Джак Панос. В битката да се измъкнат от бедността, двамата му родители непрекъснато са като изцедени. Джак Панос е сигурен, че мечтата на сина му да стане певец и автор на песни е нелепа заблуда, упадъчна слабост на родено в Англия момче, което не е опитало тежката работа в Кипър. Плюс това е убеден, че синът му не може да пее и няма талант. „Фактът, че имах противник в лицето на баща ми, беше мощен двигател за мен да работя - признава Джордж. - Да имаш едновременно музикални способности, липса на увереност в себе си и някакъв проблем, който те кара да се движиш като луд, се оказа късмет."

На 21 Джордж прави Wham! с най-добрия си приятел Андрю Ридли и се гмурва в океан от истерични фенки. В този диво успешен период започва полека да осъзнава, че зад буйните му хетеросексуални изяви се крие... притеснен и объркан гей. „Депресията ми стартира в края на Wham! Чувствах се притиснат от собствената си амбиция. Бях станал застрашаващо известен като хетеросексуален мъжкар. Не ми хрумваше, че само като започна да пея, ще повлека след себе си цялата генерация 13-годишни момичета от „Faith", но се случи. А тук - посочва гърдите си, - тук, вътре, аз бях гей!"

Когато Wham! се разделят и Андрю Ридли се „пенсионира" в Корнуел, отдавайки се на доживотен вечен сърф, Джордж Майкъл полита още по-нагоре към славата. През 1990 г. списание Forbes го позиционира сред трите най-печелещи личности в света на шоу-бизнеса заедно с Майкъл Джексън и Майк Тайсън. В същото време той продължава да живее в мълчаливия ужас да е най-желаният мъж от милиони жени и да си пада по мъже.

За първи път си позволява да се влюби на концерта Rock in Rio през 1991 г., виждайки в тълпата „много сладко момче". „Толкова ме разсейваше, че наистина избягвах този край на сцената." Впоследствие лицето от публиката идва в гримьорната, оказва се бразилски дизайнер на име Фелепа и променя дните и нощите на Джордж. „Анселмо разби моята Викторианска крепост и ми показа как да живея, как да си почивам и как да се радвам на живота. Сексуалният ми живот беше толкова смешно неадекватен, докато не го срещнах. Той беше първият, когото някога съм обичал и за когото открих, че също ме обича." Любовта обаче се превръща в трагедия, защото шест месеца след началото й Анселмо открива, че е болен от СПИН. По това време Джордж Майкъл трябва да пее на концерта в памет на Фреди Меркюри. Пеейки за един от своите идоли, потънал в мъката от болестта на най-близкия до сърцето си, в ужаса, че може и той да е болен, принуден в същото време да пази всичко в тайна, Джордж Майкъл прави едно от най-прекрасните си изпълнения на сцена. След смъртта на любимия, след признанието, че е гей, и след погребението на неочаквано починалата му от рак майка, в началото на 90-те певецът полита в „дълбоката черна дупка" на депресията. Допуска и класическата грешка да пробва да се спаси с канабис и екстази.

Сред мъглата на канабисовия дим изгрява неочаквана светлинка: принцеса Даяна. „Когато се срещнахме, по необясним начин се получи контакт. Тя приличаше на многото жени, привлечени от мен, защото са виждали нещо, некриещо заплаха." Според Джордж Майкъл това не е само платонично харесване, но секс няма. „Тя наистина ме харесваше като човек, а аз се притеснявах да й се обаждам. Толкова много хора я безпокояха за всякакви глупости. Изпитвах неудобство да й звъня, а в същото време имах това чувство, когато знаеш, че от другата страна са самотни и биха били щастливи да чуят приятелски глас." Не са се виждали няколко години, когато научава новината за смъртта й. „Бях толкова разстроен... Можех единствено да се радвам, че не съм я видял непосредствено преди да почине, защото това щеше да ме разпилее още повече."

През 1998 г. Джордж Майкъл влезе в новините с инцидента с един полицай под прикритие в нюйоркска тоалетна, плати 810 долара, изработи 80 часа обществено- полезен труд и го отигра готино във видеото си към сингъла си Outside. През ноември 2005 г. щеше да се омъжва за своя партньор - тексаския търговец на спортни облекла Кени Грос, но заради общественото мнение и заради предстоящото му турне двамата отложиха сватбата. Иначе заедно притежават къщи в Лондон и в Далас. Кени Грос също има проблеми с дрога и даже през 2004 г. склони да се лекува от зависимост от сънотворни в клиника в Аризона, окуражен от любимия си Джордж Майкъл. Внасянето на преса в дома на поппевеца е забранено, защото той има алергия към лошите новини.

Казват, че е ултрасексуален. Сам признава, че има нужда от „огромно количество" сексуални партньори, някои от които да проституират. „Хубавото при тях е, че не си плащаш за секса, а за това да си отидат след него." Той има нужда неговият секс да бъде добре уточнена търговска връзка, в която да не се намесват емоции. „Бих искал да направя важно уточнение. Когато спях с жени, никога не съм плащал на женски проститутки. Различно е. Мъжката сексуалност прави плащането възможно по начин, по който женската сексуалност не го прави."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР