Кристоф Валц

Преди и след Тарантино

Деяна Ангелова 26 May 2013

Преди и след Тарантино

Открихме го чак на 52 с „Гадни копилета“. И има за какво да съжаляваме. Знаете ли колко секси е бил на младини... Престъпление е, че сме проспали тази част от кариерата му. Животът на Кристоф Валц се дели на два периода – преди и след Тарантино. Преди е оцеляване и компромиси. След е „Оскар“-и, червени килими и дълбоките води на истинското кино.


35 години стигат
Роден е във Виена в семейство на заклети театрали. Но младият Кристоф мрази актьорската професия. „Вкъщи се говореше само за това на закуска, обед и вечеря. Ужасно досадно. Искаше ми се да заплача от безсилие всеки път, когато започваха да говорят за театър“, твърди Валц. Въпреки това става актьор. Защо ли? „От чиста липса на въображение“, заявява той. През 70-те се премества в Ню Йорк, където учи актьорско майсторство. Връща се в Европа и познайте къде започва работа. В театъра, естествено. Явно пак от липса на въображение. Подвизава се на сцената в Цюрих, Германия, Лондон. Междувременно се жени за американската еврейка Джаки. Тя му ражда три деца. Нуждата от постоянни доходи го кара да се насочи към телевизионната халтура – филми и сериали, които не знаете и не бихте искали да гледате. „Малко са ролите, от които да не се срамувам – казва Валц. И допълва: “През 80-те имах щастието да се запозная с великата Жан Далримпъл (американски театрален продуцент и мениджър). Тя ми каза: личи си, че си невероятен актьор, наистина. Но нека ти кажа нещо – на никого не му пука за това. Разбрах какво има предвид. Да бъдеш актьор е като да бъдеш баща. Лесно се става, но предизвикателството е да живееш като такъв. Не получих ролите, които исках да играя. Мечтата ми да режисирам филм се провали няколко пъти. Казвах си: Господи, така ли ще протече целият ми живот? Да се боря със зъби и нокти за най-дребното нещо. И така 35 години. Но се появи Куентин и като истински deus ex machina ме спаси от безизходната ситуация.“
Deus ex machina
Неслучайно Кристоф Валц нарича Тарантино deus ex machina (в буквален превод – „бог от машината“). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог бил спускан с помощта на кран на сцената, за да сложи край на безизходна ситуация. Но Кристоф Валц не подозира, че самият той е в ролята на deus ex machina за Тарантино. Режисьорът също е в безизходна ситуация. „Знаех, че Ханс Ланда („Гадни копилета“) е един от най-великите персонажи, които съм създавал, и едва ли някога ще напиша по-добър. Трябваше ми подходящ актьор, за да го изиграе. Иначе нямаше да има филм“, твърди Тарантино. Той вече е прослушал стотици. И е отчаян. „Те просто не разбираха поезията в сценария ми. Започнах да си мисля, че съм създал невъзможна роля. Тогава се появи Кристоф Валц. Не знаех кой е, не бях чувал нищо за него. Но беше като сбъдната мечта.“
Останалото го знаете – оскари, златни глобуси, червени килими, „Джанго без окови“, пак оскари и златни глобуси, предложения от най-добрите режисьори. Валц показа колко чудовищно добър е. Той вече е звезда и това му харесва. Но знаете ли кое е най-странното – в Германия и Австрия продължават да му предлагат „посредствени роли, които и преди това не бих приел“. А приятелят му Тарантино добавя: „Имаше журналисти, които ме молиха да пазя Валц. Казаха ми: Не позволявай да изиграе злодея в следващия „Умирай трудно“. Засега такава опасност няма, следващата му роля е на Михаил Горбачов. Това е един от плюсовете да те открият над 50 – вече знаеш какво искаш.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
- Първата му съпруга е психотерапевт, а един от синовете им в момента е равин в Израел.
- Втората му съпруга е германката Джудит Холсте, дизайнер на сценични костюми, от която има още едно дете.
- Запомняща се сцена: в епизод от австрийското детско шоу At the Dam 21-годишният Валц пее, облечен в еластичен раиран гащеризон (ключови думи в google: Christoph Waltz и spandex).
- Ако искате да видите колко е секси на младини, потърсете филмите „Тристан и Изолда“ (1982) и Kopfstand (1981).


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР