Plastic Fantastic или еволюцията на мъжа кукла

Над 10 години, 100 пластични операции и $100 000. Толкова е нужно на един обикновен американец, за да се превърне в жив Кен

Василена Цанова 23 May 2013

Над 10 години, 100 пластични операции и $100 000. Толкова е нужно на един обикновен американец, за да се превърне в жив Кен.

Пикасо и 100-те операции
Джъстин Джетлика е само на 17, когато заявява на родителите си, че желае писменото им съгласие да си направи пластична операция на носа. Едва изрича думите и отнася як шамар от баща си. Цял живот е искал син, с когото да се гордее, а получава този женчо! Момчето се прибира огорчено в стаята си и цяла година гледа сериали за живота на капризни богаташи с перфектни лица. Точно четири дни след като навършва пълнолетие и не се нуждае от благословията на мама и татко, ляга под ножа. Първата хирургическа интервенция за него е като първата целувка при останалите – почнеш ли веднъж, не можеш да спреш. И той продължава. През следващите 14 години преминава през около 100 процедури, част от които 5 операции на носа (и иска още), лифтинг на вежди и премахване на костта над тях, 4 пъти уголемяване на устните, 6 силиконови инжекции в скулите, 2 пъти силикон в брадичката, твърди (без течност) силиконови импланти в гърдите, поставени под мускула, и подкожни в бицепсите и трицепсите, импланти в корема, 13 пъти силикон в задните части, безброй филъри и ботокс в лицето.
За разлика от своята „съпруга“, жената барби Валерия Лукянова, разчитаща главно на грим и фотошоп, Джетлика не си поплюва. Описва се самоуверено като скулптор. Ще рече човек, който извайва собственото си тяло в произведение на изкуството. „Да спра операциите е все едно Пикасо да спре рисуването“, перчи се той. Пластмасовата му физиономия кара медиите да му лепнат прякор „живия Кен“. Приема го с гордост, макар да не е целял трансформация в кукла. „Колкото по-странна е процедурата, толкова по-добре. Обичам да руша нормите“ – така обяснява експериментите си. Нали има мисия. Да достигне своята оптимална версия, както сам нарича бъдещия си образ.

Спортът е мъртъв, да живее силиконът
На въпроса защо не си напомпа мускулите с фитнес Джъстин отговаря, че блъскането в залата хич не е „шик“ и му излиза твърде скъпо. „За диета и тренировки харчех по $3500 на седмица. При операциите поне не се потя.“ Странно, във фейсбук той непрекъснато пуска съобщения като „Изписаха ме от болницата. Накарайте болката да спре“ или „Цялото ми тяло е подуто от стероидите“. Ако това е за предпочитане пред потенето, здраве му кажи. Отоците обаче не са най-голямото зло. Пластичните хирурзи открито му заявяват, че застрашава живота си. Психолозите алармират – за случаи като неговия лекарите трябва да изискват специален документ, удостоверяващ психичното здраве на пациента. Въпреки това Джъстин не смята, че страда от нарцистично разстройство на личността (състояние, при което чувстваш превъзходство над останалите и очакваш възхищение и подражание от тяхна страна), както го упрекват. Нито че компенсира старата детска травма и бащиното неодобрение. Той дори „просветлява“ останалите за благините на моделирането. Срещу $400 на час всеки може да получи лична консултация как чрез скалпел и инжекции се постига съвършенство.

Когато Барби срещна Кен
Докато първоизточниците им празнуват златна сватба тази година (с кратък „развод“ между 2004 и 2006, официално обявен от производителя Mattel), живите Барби и Кен не могат да се траят един друг. Доказа го скорошната им първа среща за обща фотосесия. На записи ясно виждаме трудно спотаеното презрение, което избухва във война от жлъчни коментари.
Изглежда завистта и мегаломанията ще им попречат да заживеят в обща розова къща, както повелява традицията. Нищо, тъкмо отварят път на други модели за подражание. Жени с повече месо по кокалите и мъже с по-малко силикон в мускулите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР