На учителя с любов

Нено, Людмил и Любомир са различни хора и събирането им на едно място на някой може да се види странно.

Адриана Попова 07 May 2007

Нено, Людмил и Любомир са различни хора и събирането им на едно място на някой може да се види странно. Но тримата си приличат поне в едно - те са от харизматичните учители, от онези, които умеят да те запалят. Които знаят кога се дава газ и кога се настъпва спирачката. Които не крещят. И няма значение дали става въпрос за закона на запазване на енергията, за параболата на топката при сервис или за правилника за движение по пътищата... Имаме нужда от тях.

Харизматичният
Нено Юруков, учител по физика

Той е... 29-годишен харесван, защото... е близо до учениците и обяснява човешки нещата, има съвременно излъчване, готин семейно положение... сериозно влюбен.
Нено е харесван и от момичетата, и от момчетата в Немската гимназия. Там на дъската пишат: "Нено - президент", в коридорите се скандира името му, а когато влезе в час, му стават на крака и пеят химна или някоя възрожденска песен. В чата се обсъжда с кого е бил той подръка на тръгване от училище. Прочетох и: "Няма много смисъл да бягаш от часа му, понеже е забавно." Нено стана национално известен покрай кампанията "Великите българи", където се оказа класиран на 26-о място, изпреварвайки Слави Трифонов и Бойко Борисов. Не е ясно кои точно са инициатори за кандидатурата му, но се знае, че в Немската са гласували здраво. По време на кампанията учениците му агитират за него в метрото. Завършил е химия и физика в СУ, след това отива учител в Немската и така вече седма година (за незапознатите - Немската е абсолютен хит в столичното образование, екипът е страхотен и никой не гледа под вежди Нено заради популярността му). По едно време искал да емигрира, вече не. Основната причина е, че е намерил точния човек - приятелката си Елена. Дава си най-много още 5 години като учител, чувства, че професията го изхабява. В началото на учителстването му е било трудно да се дистанцира от учениците - тогава се е случвало да получава и двусмислени предложения, но вече не. Вече знае как се опитомяват емоции... А, да, и има обица на ухото - тя му е още от времето, когато самият е бил в 10-и клас.

Сладурът

Людмил Накашев, треньор по тенис

Той е... 29-годишен харесван, защото... е ведър, с чувство за хумор, спортен тип семейно положение... сериозно влюбен.

80-90% от клиентите на Людмил (191 см) са жени. Той знае, че "жените рядко се вманиачават на тема спорт. Не влагат толкова страст като мъжете. За тях е по-важно да се чувстват добре, отколкото да постигат някакъв напредък." Затова Людмил не повишава глас дори ако форхендът ви не се получава - пак и пак. Той не се притеснява, че клиентките му могат да го погледнат и с други очи. "Ако избягваш определен тип поведение, никога няма да предизвикаш нежелани аспирации. Клиентките ми са интелигентни жени, които ще разберат дали един мъж ги желае или не." Людмил от своя страна е интелигентен мъж и добре знае кога кой клавиш да натисне. "Мъжете предпочитат да играят с красиви треньорки, същото е с жените. Факт е, че когато си позволявам да си сваля фланелката на корта, някои хора идват по-често." Последните две приятелки на Людмил са били негови клиентки. Едната е бизнес дама, 6 години по-голяма от него. Следващата му връзка е с една от най-добрите български тенисистки, която той тренира професионално.


Благият

Любомир Аврамов, инструктор по шофиране

Той е... 38-годишен харесват го, защото... е доброжелателен, с чувство за хумор, артистичен семейно положение... женен.

Друг инструктор на мястото на Любо би се вбесил, когато курсистката подмине знак "стоп", без да спре и когато я попитат - какво имахме тук, тя да отговори - магазин за обувки. Или на въпроса: с кой крак да натисна газта. Или - накъде да въртя кормилото, ако искам да завия надясно. Но не и Любо. Той дори твърди, убеден е, че жените са по-добри шофьори. Защото жените могат и да поодраскат бронята при паркиране, но мъжете са онези, които воюват на пътя и техните грешки превръщат колите в куп ламарини. Жените катастрофират по-често, но по-леко, казва той. Около 70% от клиентите на Любо са дами и затова той добре е разбрал, че жената напредва по-бавно, но е по-постоянна, не трябва непрекъснато да й се правят забележки, защото се обезкуражава, може педалите, габаритите и посоките ляво/дясно, да са й проблем, но ще забележи по-добре пешеходеца от един мъж. И най-важното: не трябва да й се повишава тон. Има ли някой, който още да не е разбрал - не обичаме да ни повишават тон. Можете да ни кажете истината, но не и да ни я крещите. Можете например деликатно да ни съобщите: "Виж, мила, от известно време караш по тротоара", а не да викате: "Ти луда ли си!" Жената обаче - пак според Любо, и не трябва да се хвали много. Защото тя толкова се радва, че задължително после греши. Знае ги Любо нещата, нали вече 17 години е инструктор по кормуване. Талантът му е малко по наследство, защото и баща му е бил инструктор. Даже точно неговата кола е снимана в "Дами канят". А когато питам Любо дали дамите още канят, той ми разказва за това как имало едни млади инструктори, неженени... и как немалко семейства са тръгнали от единия шофьорски курс. И може би от ключовото: "Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи."

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР