В „харема“ на Алмодовар всички мразят Пенелопе

Ако има нещо, което да обединява „музите“ на режисьора, това е искрената им, дълбока, откровена ненавист към Пенелопе Крус.

Ирина Иванова 21 May 2013

Снимка: getty images/guliver

Педро и жените: началото
Според легендата страстта на режисьора към женското начало започнала още в детството му, докато живеел в седмичен католически пансион и пеел в църковния хор. Един ден падрето се е разболял и Педро се вмъкнал в изповедалнята. От женските изповеди, които чул в онзи далечен ден, косата му се изправила и оттогава е все рошава и стърчаща. Тогава разбрал, че никога няма да може да се влюби в жена и че вече е влюбен в жените – във всичките. „Винаги ме е омагьосвал начинът, по който жените лъжат и притворстват. Знам, че това им помага в решаването на реалните житейски проблеми, които са изцяло тяхна грижа, докато мъжете само седят величествено в креслата си.“
На младини Алмодовар работел в телефонна компания, а вечер пеел в клубовете с групата си „Алмодовар и Макнамара“.Обличал се в миниполи и обувки на високи токчета, разбира се. Първата му поява на голям кинофестивал е в Берлин. Сред унилите черни смокинги той се откроява с крещящо оранжевата си риза, зелените си панталони, червените обувки и сребристата си вратовръзка Versace.

Всички срещу Пенелопе
Повечето от неговите актриси не знаят английски и до днес не успяват да се откъснат от „орбитата“ на Алмодовар. Не защото не снимат с други режисьори, а защото най-добрите им роли си остават в неговите филми. Пенелопе Крус е изключение. Нито една от другите жени на Алмодовар не успя да й прости факта, че стана холивудска звезда и въпреки това Педро продължава да я желае. Ако има нещо, което да обединява „музите“ на режисьора и да ги кара да си показват зъбите, това е искрената им, дълбока, откровена ненавист към Пенелопе Крус. Педро много добре знае това и дори с удоволствие ги дразни, като заявява, че настоящата съпруга на Хавиер Бардем е единствената жена от стотици години, която наистина го възбужда.

Три култови музи

Кармен Маура
На 67 г., от старо мадридско семейство. Прапрачичо й Антонио Маура е бил премиер на Испания. Кармен и Педро Алмодовар са заедно в цели 7 филма.„Най-добрите решения в живота си съм взела за по-малко от половин час“, казва тя. Точно толкова й е нужно навремето, за да приеме роля в първия филм на абсолютно неизвестния тогава Алмодовар.
Кармен се омъжва 18-годишна за адвокат. Ражда му две деца, а на 20 години решава (отново за половин час), че иска да стане актриса. Адвокатът вдига кръвно, майка й припада, а брат й заявява: „Всички актриси са курви.“ Кармен обаче винаги прави каквото си науми. На 25 е вече разведена и освен че учи актьорско майсторство, води страховити битки с бившия си съпруг за попечителството над децата. В онези години в Испания наистина вярват, че актрисите са „момичета на повикване“. Никога повече не се омъжва.
В момента живее между Мадрид и Париж. Във френската столица обитава малък тавански апартамент – бивши слугински помещения, които тя преустройва.
Двамата с Педро Алмодовар в момента не си говорят. Според слуховете Кармен побесняла, когато разбрала, че хонорарът на Пенелопе, с която играят майка и дъщеря в „Завръщане“, е два пъти по-голям от нейния. Актрисата смята, че Алмодовар се е оставил славата да го промени. „Той вече не е щастлив и безгрижен като преди и се фрустрира, ако не получи награда.“

Виктория Абрил
Колко е секси в „Ела, завържи ме!“ Играла е в над 90 филма – проститутки, порнозвезди, нимфоманки, лесбийки... С Педро Алмодовар се запознават в годините, когато и двамата практикуват вихрена „мовида“ – така наричат в Испания нощния живот. Преди да започне да се снима в киното, е била модел и балерина, а в момента е певица и дори изнася концерти и издава албуми.
„Никога не направих това, което очаквах от себе си. Като тийнейджърка се скъсвах от репетиции, убедена, че ще стана балерина, а прекарах 20 години от живота си, снимайки филми. Когато навърших 40, разбрах, че кинаджиите просто не знаят какво да правят с жени като мен, и започнах да пея. Всеки ден се измислям отново и отново.“
На 55 Виктория Абрил изглежда страхотно. „След като навършиш 40, трябва бавно да започнеш да си връщаш онези пет килограма, с които толкова се бореше на 25. Когато си млад, изпитото лице е фотогенично, но сега предпочитам да съм по-пухкава.“
Питат я как ще коментира новата страст на Педро Пенелопе Крус, а тя шеговито отговаря: „Хм, все още не съм впивала зъбите си в никого.“ Когато Педро  избира Виктория за „Законът на желанието“, той обхваща лицето й с ръце и я кара да си покаже зъбите. „Каза ми, че имам зъби на вълчица, и така ме опитоми“ - спомня си тя.
На декемврийската корица (2012 г.) на списание S Moda Абрил позира заедно с Жан-Пол Готие, който прави костюмите й за филма на Алмодовар „Кика“. Двамата са големи приятели и винаги, когато иска да се чувства силна и уверена, Виктория облича някоя от неговите „експлозивни рокли“.

Роси де Палма
За Пенелопе казва, че са толкова близки, че дори би й изпратила есемес по телефона... ако й имаше номера, разбира се.  
Наричат Роси „жена като никоя друга“ заради необикновеното й асиметрично лице, сякаш „слязло“ от платно на Пикасо. Дизайнерите и режисьорите – от Алмодовар до Робърт Олтман, от Готие и Луи Вюитон до Тиери Мюглер и Кристиан Лубутен – са луди по нея.
Истинската красота, според Роси, няма нищо общо с онази, която цели прелъстяване. „Не обичам да кроя планове как да вкарам мъжете в леглото си. Понякога просто се случва, напълно изненадващо, и за мен това е красотата – нещо, което те изненадва.“
Педро Аломодовар среща Роси де Палма в бара, в който тя пее с бандата си, наречена „По-лошо не може да бъде“, и моментално й дава роля във филма си „Жени на ръба на нервна криза“, след което работят заедно в още четири филма.
„Моите приятели актьори даваха мило и драго да се доберат до Педро, а аз запазих дистанция и той сам дойде при мен.“ След години обаче Роси буквално се нахвърлила върху Робърт Олтман на една вечеря. Големият режисьор я попитал дали иска да работят заедно някога, а тя сграбчила ръката му. „О, да! Това ръкостискане е договор, нали? Защото ако не е, няма да ви пусна никога.“ Олтман се засмял и я взел за филма си „Прет-а-порте“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР