Д-р Прашант

Интервю с един истински вайдия

Биляна Савова 13 May 2013

Интервю с един истински вайдия*

Артдиректорът на EVA Биляна Савова вече разказа за своето пътуване и пребиваване в аюрведична клиника в Керала, Индия, специализирана в лечение на множествена склероза, в която идват хора от цял свят. Сега ви предлагаме нейното интервю с главния лекар д-р Прашант.


Ден след ден в клиниката този мъж с бликаща енергия и прекрасна усмивка все повече печелеше моето доверие и възхищение. Бях изненадана, че е на 43 години, през цялото време мислех, че е на не повече от 30. Д-р Прашант е истинско доказателство, че принципите на аюрведа, по които той лекува своите пациенти, укрепват тялото и духа, изпълват със сила и хармония.

Бихте ли ми разказал за фамилната аюрведична традиция, д-р Прашант?
Разбрах, че е на повече от 300 години. Аз съм трета генерация аюрведа лекар. В моето семейство сме шест деца, от които пет сме лекари, като един от нас е и алопатичен лекар. Моят баща е учил по една специална аюрведа система, но владее и класическата медицина. Практикува аюрведа в Керала, а също така и извън Индия. Майка ми е домакиня и се занимава с билките и приготвянето на препарати от тях. Но истинските вайдия всъщност са дядо ми и баща ми.

Имате ли в наследство стари аюрведични книги с тайни рецепти и терапии?
Разбира се, и маслата, с които работя, са по стари рецепти на 700 години. Терапиите, които използвам, са базирани на старите рецепти и аюрведични знания. Всички скриптове, които сме наследили, са на палмови листа и са наистина много ценни. Написани са на санскрит и малаялама (езика в Керала).

Какво е вашето образование? Завърших аюрведично училище и семейната школа на баща ми. Израснах сред билки, масла и рецепти. Още в колежа вече знаех над 200 билки и рецепти за тяхното използване. Сега племенницата ми тръгва по този път и започва да учи и в аюрведа училище. Имам и 8 години клинична практика в Германия, където се насочих към лечение на неврологични заболявания, и по-специално МС (множествена склероза). Имам вече 15-годишна практика в тази област.

Къде е сега първият ви пациент с МС? Как се чувства? О, той е много добре. Продължава да идва в Индия. Живее нормален живот. Изминава по 100 км за три дни – ако това е нормален живот! Но няма никакви симптоми и кризи. От време на време се оплаква от болки във врата и ходи при моя чичо, който практикува в Америка. Прави си терапии и се чувства наистина добре.

Досега колко пациенти са минали през вашата терапия? Консултирал съм може би 1000 души, а през терапия са минали около 110. Завърших около 350 терапевтични цикъла, като всеки цикъл трае около 45–50 дни минимум.

Какви са резултатите? Различните типове множествена склероза се повлияват по различен начин. Имаме голям успех с пристъпната форма на МС. Прогресиращата форма също се повлиява много добре, но лечението отнема повече време. В първия случай имаме 75% успех, ако освен МС, пациентът има и други проблеми (при щитовидната жлеза или други жлези например), и 95% успех, ако няма други проблеми. При 110 пациенти, минали през терапията, мога да кажа, че 60–70 от тях вече нямат МС. При останалите все още има някакви симптоми и физически и координационни нарушения, но терапията отнема дълго време. Не винаги добрите резултати идват бързо.

Кое е най-важното за успешно лечение? Комбинацията от терапиите, които извършваме: кашаята, билковите препарати, маслата. Всички те директно активират нервната система. И в тази връзка може би Шировасти е най-важната терапия. (В предишния брой описахме тази терапия – прави се билкова шапка, в която се наливат топли масла, и се престоява с нея няколко часа. – б.а.) Останалите терапии като Кашаядара, масаж с пудра и другите терапии върху тялото са насочени повече към периферната нервна система и моторните функции на тялото. Също така са много важни и терапиите, насочени към метаболизма.

Рецептата за олиото, което слагате в шапката за Шировасти терапията, тайна ли е? Прави се от различни масла и билки. Те се подбират много внимателно и грижливо се съхраняват. Когато практикувах в Германия, правех маслата с билки, които растат там.
Какъв е механизмът на действие на терапия Шировасти? Скалпът на главата е най-чувствителната зона на човешкото тяло, с максимална абсорбция, много по-силна от която и да е друга част на тялото. Ако поставим няколко капки от специално масло на върха на главата и леко масажираме, ще имаме добър сън. При Шировасти едно и също количество масло се използва три дни и разликата между миризмата му в първия и третия ден е много голяма, това е знак за взаимодействието му с нашия организъм. Действието на тази терапия е описано преди повече от 300 години. Днес ние не знаем с абсолютна точност какво става при абсорбцията на маслото, но истината е, че тази терапия работи и помага при всякакви неврологични заболявания.

Какво според вас предизвиква МС? При всеки отделен случай има много силни лични причини – семейни проблеми, трудности в детството, проблеми в професионалната реализация, високи нива на токсичност, стрес, проблеми с храносмилателната система, със съня. При повечето от пациентите ми причините са комплексни. И трите им доши** са извън баланс. Имал съм и пациенти, получили няколко ваксинации в кратък период от време. Тялото е преживявало тежко тази агресия и е компенсирало с големи промени пак за кратък период от време. Това може да е причина за много болести като МС. Но най-важното е сриването на имунната система.

При вас пристигат хора, които вече са се подлагали на методите на алопатичната медицина. По-трудно ли протича терапията при тях? Повечето от тях са след терапия със стероиди, например кортизон, или имуносупресори – интерферон. Дълговременните приеми на тези лекарства бавно са разбивали имунната, храносмилателната и ендокринната система. Здравето е генерално нарушено. Затова аюрведа терапията при тях е трудна.

Какво бихте казал на всички, които се интересуват от аюрведа и биха искали да се доверят на тази практика и терапиите й? Почти всички, които имат МС, имат дисбаланс на Вата и Пита доши и всичко, което редуцира тези доши, би им помогнало. По-малко стрес, повече сън (нервната система се възобновява по време на сън), да се използва храна, подходяща за тези доши, която ги балансира. Като цяло трябва да се промени стилът на живот. Разбирането за дошите и конституцията на тялото би помогнало на хората да знаят какво могат да ядат, как да избягват лошите комбинации на храни. Бих казал, че западното общество се храни доста неправилно и доста зле съчетава храните. Храната, която използва, идва от целия свят – нещо от Китай, нещо от Африка – и когато имаш хиляди продукти, може да направиш много грешки. Храната е пълна с консерванти, оцветители, химикали.
Трябва да се консумира прясна, току-що приготвена храна. Трябва да се вечеря рано, да се заспива и да се става рано. Да се избягват стимулиращите храни и напитки. Кафето например намалява действието на много билки. Особено рано сутрин. Да се правят упражнения, за да може тялото да е силно и гъвкаво. Йогата и медитацията са изключително важни и полезни. С всички тези неща може да започне промяната.

* Аюрведа лекар.
** Кафа, Пита и Вата (трите доши), които характеризират тялото и характера на човека, идват от аюрведа – индийската наука за хранене и здраве.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР