До Канарските острови с нисък бюджет

И дотам човек може да пътува достъпно

Лилия Илиева 07 May 2013

Оказва се, че е възможно. След прекрасно пътуване до Канарите Весела Венчева, пиар на певиците Белослава, Рут и Мира Кацарова, твърди, че и дотам човек може да пътува достъпно.

Вулканът Тейде
Кратерът му се вижда от 3717 м. Пътуваш между борове сред млечнобели облаци като пяна. Местните ги наричат на лош английски „де бели оф е донки“, т.е. „търбухът на магарето“. Свършват рязко и се оказваш на „друга планета“ сред застинала оранжева, кафява и черна лава. Въздухът е разреден и си леко замаян. Температурата е 7–80 С. Лавата е отсечена от „стичащи се“ по хълмовете като водопади облаци. Отвъд тях океанът се слива с небето.

Паркът Лоро
Преди 30–40 години на острова пристигнал германец особняк с няколко папагала Лоро. Купил 135 000 кв.м земя и си построил... зоопарк. В него събрал пингвини, горили, тигри, алигатори, ягуари. Има впечатляващ аквариум и тунел със стъклени стени, по който вървиш, а над теб и наоколо плуват акули. Тюлените, делфините и косатките правят шоу, а на публиката раздават дъждобрани. В частта, наречена „Планета пингвин“, е пресъздадена Антарктика. 200 пингвина се гмуркат и плуват в ледените води. Има и ботаническа градина с екзотични растения и 8000 палми. За да се приспят вечер, горилите си играят с ролки тоалетна хартия, от която правят „инсталации“. Маймуните пият зелен чай и се хранят с корнфлейкс, кисело мляко, плодове и човешки храни. Много от приходите от зоопарка отиват за благотворителност: за екология, за опазване на животински видове, за изследователски проекти.
плажовете Най-интересни са южните, на които има дюни с пясък, навят от пустинята Сахара. Там организират разходки с камили. Иначе повечето плажове на острова са основно черни, а на места има вулканични скали. На тях целогодишно има туристи. Температурата на морската вода е от 18-23 °C, на въздуха не пада под 21°C и не надвишава 27°C. Обаче през зимата в планините вали много сняг.
Колумб Каса де Колон е една от най-красивите постройки на Канарските острови. В дипляна, която я обявява за къща музей на Христофор Колумб, пише, че е „много възможно“ генуезкият мореплавател да е живял тук преди да стигне Америка. Обзаведена е с донесени от Америките оръдия на труда, накити, стари карти на първите заселници и вещи на индианци. Каса де Колон е близо до градската катедрала Санта Ана, построена в ренесансов, неокласически и готически стил. Ако се изкачите с асансьора до върха на южната кула, пред вас ще се разкрие една от най-хубавите гледки на Лас Палмас. До катедралата се намира едноименният площад, известен със старинните си сгради с испанска архитектура, очарователни ресторанти и луксозни хотели.

Цените
Самолетните билети с Wizz Air до Франкфурт Хан и Ryan Air - до Лас Палмас (най-големия, динамичен и колоритен град на Канарските острови, столица на провинция Лас Палмас) са от 200 до 300 евро. Mожете да наемете кола за 150-200 евро на седмица  на rentalcars.com. Хасиенда на 15 минути път с кола от Лас Палмас е на цена 40 евро (airbnb.com). В местните заведения можете да опитате чудесна испанска кухня. Вечеря за трима с бира или вино от местното (среден клас струва около 14 евро) във винарна струва 30-40 евро. Ферибот между островите се резервира на www.fredolsen.es/en
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР