Dancing Stars

Има хубава стойка – има хубава танца

Адриана Попова 29 April 2013

Елен Колева и Калоян

Пет минути до ефир, три минути, две, една… Нека звездите танцуват сега!
Журито е по местата си, на столовете има възглавнички и горко на организаторите, ако забравят нечия. Алфредо Торес, най-темпераментният от съдиите, седи спокойно... засега. Сакото му е жълто, а в косата е първи братовчед на Лени Кравиц по майчина линия. Галена Великова и Илиана Раева седят с изправени гърбове като управляващи кралици, а Калин Сърменов – е, той със сигурност е най-високият член на журито. И най-флиртуващият с фризьорки, гримьорки и стилистки преди началото на шоуто.
Излизат водещите Алекс Сърчаджиева и Краси Ранков. Роклята на Алекс предизвиква моментално оживление във фейсбук страницата на Dancing Stars. Veselina Zhelyazkova пише: „Кой е този добър дизайнер?“ Dancing Stars Bulgaria отговаря: „Роклята на Алекс е дело на дизайнерката София Борисова. Сатен и тюл в преливащо се бяло-черно.“ Хм.
Започват танците.

4 часа по-рано
Стилистката Марина Петкова подготвя сетовете на журито и водещите. Избира между рокли и костюми на Nevena, Романтика и Andrew’s Fashion Studio. (Nevena облича изцяло ководещата на Dancing Stars Никол, една от най-впечатляващите й рокли беше от френска дантела от същата марка, от която беше изработена сватбената рокля на Кейт Мидълтън.) И купища бижута с камъни Swarovski. Блясък за бляскаво шоу. В голямата гардеробна вече са стилистите, които отговарят за танцуващите звезди и партньорите им – Вяра Тенева и Тихомир Трифонов. Те и колегите им – всички са завършили сценография или костюмография, трябва да облекат 14-те двойки, които след елиминации стават 13, после 12, 11 и така до финала през юни. Тогава последните ще са първи – съвсем буквално. Научаваме и някои актуални цени. Едно перо например струва 18 лв. Да му се не види и скъпият живот в днешно време! На една от стените виси най-строго пазената информация в света (в зала „Фестивална“, там е шоуто) – листове с размерите на звездите. От обиколка на главата и бедрото до бицепса и врата. В хода на шоуто мерките се променят – талиите изтъняват, бицепсите се стягат. Не е лесно да държиш ръката изправена хоризонтално при всичките тренировки. Малко парадоксално, но звездата, която няма нищо против да говори за мерките си, е най-пълният участник – музикалният продуцент и режисьор на клипове Люси Иларионов.

3 часа по-рано
Генерална репетиция. Двойките репетират танца си на сцената така, както ще е вечерта при прякото излъчване на шоуто. Люси е адски изморен след джайва с Петя Димитрова (джайвът е ужасно, ужасно подскокливо нещо). Заканва се, че ще си донесе легло в залата, за да може да почива. Пие сарженор срещу умората. Казва, че тренира всеки ден по 2–3 часа, а в събота и неделя – по 4. Люси има закалката и гъвкавостта на танцьор, но и едни 170 кг, които му пречат да ги покаже с пълна сила. Всъщност вече само 160 – за седмица тренировки 10 кг са отлетели. Надява се до края на шоуто да падне на 100. От екипа споделят, че Люси не само няма нищо против шегите в ефир по негов адрес, но дори и измисля най-солените от тях. По същото време Ицо Хазарта обикаля с мрачно рап изражение и ясно послание към всеки, който ще го безпокои: „Питай ме некое друго въпросче.“ После казва: „Още се чудя, че се навих да участвам.“

2 часа по-рано
Део медитира в личната си стая – всички звезди имат такава Обяснява, че преди 2 години започнал с хот йога (динамична йога в силно загрята стая). След това Константин Драгов и Сана Алсбей му показали дихателната техника сударшан крия за енергизиране и премахване на стреса, която сега практикува всеки ден. Медитацията приключва и Део е подхванат от красавица със сериозно изражение – партньорката му Елена Добрикова. Така се ражда шампионският стил!
В гримьорната е каскадьорката Стелла, която танцува блестящо от началото на шоуто. Тя пие хапче за обезболяване: „Знаеш ли той как ме тръшна?!“ Предполагаме, че става дума за Наско Месечков, с когото е в двойка. Наско е едно от най-познатите лица сред професионалните танцьори, участници в шоуто, и е суперамбициозен пич.
Капка Георгиева, политик и журналист, е контузена тежко на репетиции. Коляното, коляното! Обяснението: „Много ми е малко партньорчето (Георги Ганев), на 19, много скача и аз трябва да скачам.“ Отива за пореден път до „Пирогов“ за инжекции. За успокоение гледа на телефона си как внучката й, Капка младша, танцува в актуалния гангнам стайл. После прави шеметно сравнение между политическата обстановка и танците: „Колкото повече се задълбочава кризата в едно общество, толкова по-бърз става ритъмът. Ето – служебното правителство сега трябва да е в ритъма на куикстепа. Трябва на бързи обороти да изтанцува един четиригодишен мандат  за два месеца. Ако сбърка стъпката – ще падне.“ Същата вечер Капка ще танцува куикстеп.

1 час и половина по-рано
 Гримират Латинка Петрова. Тя е вдигнала крака пред огледалото и гледа царствено. По-късно ще вдигне на крака жури и публика с един суперзабавен танц. Браво и на партньора й Трендафил Сърмов! Зад кулисите всички се възхищават на Латинка за куража й. На стола на гримьорката Ася е Маргарита Будинова, главен хореограф на Dancing Stars. През един стол е Наталия Кобилкина, която стиска в ръка розов кварц – за да я подкрепя любовта. По-късно тя ще танцува куикстеп с къси каубойски панталонки, които подчертават хубавите й крака. „Внимавай, защото тази вечер ще танцуваш с шерифа“, сочи към себе си танцувалният партньор на Наталия Живко, който вече е с шерифска значка от камъни Swarovski на елека. През гримьорната минава плейбоят на шоуто Петко Димитров. Бицепсите му не се нуждаят от оформяне с пудра, но все пак... Петко има специален танцувален фрак за Dancing Stars – от „Агресия“, нали е тяхно лице. Фракът е с паднало рамо, за да не се набръчква при специфичното хоризонтално държане на лакътя, и с „жабка“ под мишниците – платка, която осигурява свободно движение на гърба и ръцете. Но днес е само по елек и бицепси. След малко се появява и Яна Акимова, с която Орлин Павлов спечели предишното издание на Dancing Stars. После двамата бяха и гаджета. Уф, и отблизо е толкова секси тази Яна! Гъвкава като змиорка. Няма как Петко да не я отрупва с цветя.

1 час по-рано
В гардеробната последно се прибират гънки, висящи подгъви. При жените някои от тоалетите се пришиват към сутиените, за да няма неприятни изненади. Появява се Глория с бодигард, който да спира феновете да не връхлетят. Николай Иванов и коафьорският му екип са във вихъра: екстеншъни, яко стилизиращи продукти, за да не се разхвърчат прическите, фуркети. Ицо Хазарта е категоричен: „На мен ролки не!“

Половин час по-рано
Вече почти всички са готови. Румен Луканов разгрява зад сцената „златния си ханш“.

15 минути по-рано
Део прави серия прикляквания. Маргарита Будинова по-рано през деня е коментирала, че звездите не загряват преди танците и затова се получават травми. Не и Део, той е железен – врат, кръст, колене, всичко разгрява.

10, 9… 5, 6… 2,1. Старт!

Във ВИП зоната
Докато чакат да излязат или след края на танца си, звездите могат да изпият чаша шампанско зад сцената. О, Глория е там. Бодигардът ни спира да я доближим. Обясняваме кои сме и повелителката му махва да ни пусне. Любимката на Алфредо никога не е танцувала, дори и за клиповете си (това ни го каза Люси Иларионов, с когото са работили заедно). Обаче сега тренира като за световно и има късмета да е в тандем с красавеца Светльо Димитров, който е победител от VIP Dance с колежката на Глория Райна. Даваме думата на Глория: „Дъщеря ми много се е запалила от моето участие. Казва ми: мамо, защо не си танцувала досега? Тя е на 16 и е изключително горда с мен. Винаги съм искала да бъда слаба и да ям колкото си искам: спагети, пици, всякакви белтъци. Преди не съм си ги позволявала, два пъти годишно може би, но сега с танците мога да хапвам всичко.“ Ето, в това е магията на Dancing Stars! Заедно с пайетите, светлините, ръкоплясканията, киковете и труда зад кадър на едни 200 души от екипа на предаването.

Галена Великова
Ако има човек, който може да произнесе без притеснение фрази като „Киковете ви бяха високи с много добър баунсекшън“, това е Галена Великова. Блестящата и справедлива като Атина Палада Галена е вряла и кипяла и кипяла и вряла в танцови състезания и шоу програми. Съвсем наскоро тя за трети път беше в журито на гръцкия Dancing Stars. В Гърция, където живее от години, е абсолютен капацитет – не случайно и в съседското издание на шоуто тя има честта или куража първа да оценява изпълненията на участниците. Гръцкият Dancing Stars е истинска национална мания с най-рейтинговите телевизионни излъчвания. Галена и съпругът й Константинос имат 5 школи за танци в различни райони на Атина, в които се записват от бебе до баба, но все пак основно хора извън тези два възрастови пика – зъболекари, учители, полицаи, търговски мениджъри. Константинос е организационният гений на школите, преди това е имал продуцентска и промоутърска компания в Лондон и се е забърквал със звезди от ранга на U2 и Rolling Stones.
Освен из улиците на Атина на Галена постоянно й се налага да пътува и със самолет заради ангажиментите й като международен съдия по спортни танци. Учудващо, но тя има време и да пише докторска дисертация в НСА – за танцувалната терапия на тялото, духа и ума. Който може – може, а който освен това и винаги ще забележи, когато на куикстепа сте тръгнали с другия крак – се казва Галена Великова.

Цитати от ефира
Алфредо към Наталия: Беше победителна!
Илияна Раева към Наталия: Най-сетне ми се падна да съдий-ствам на рускиня.
Алфредо към Наталия: Няма хубава стойка, няма хубава танца.
Алфредо към всички: Ти танцуваш нагоре-надолу.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР