Биляна Траянова

"Дрю Баримор искаше да снима по мой сценарий"...

Ваня Шекерова 26 May 2007

снимка Александър Нишков

Биляна Траянова е дамата, чиито документални филми за наркоманиите и алкохолната зависимост се завъртяха по всички български национални телевизии. Тя е автор на 16 документални телевизионни продукции и продължава да работи за поредиците „Паралелни светове" и „Гранични състояния", като подготвя шокиращи кадри за насилието над деца и педофилията. Това не й пречи да продуцира и снима и най-сочното туристическо предаване, излъчвано по Нова телевизия „Без багаж".

 Твърди, че то е глътка въздух за нея и екипа й. А това, че го правят по нетрадиционен начин и има висок рейтинг, е причина от месечно то да се превърне в седмично. Всяка събота от 14,30 интересни личности - всеки път различни - водят зрителите къде ли не. Готвачът Юри Велев например въртя чеверме в Атина. Фотографът Александър Нишков ще представи Малта, където заедно с целия екип на „Без багаж" бе посветен в рицарско звание. Но как се ходи в Малта без багаж ще четете на следващите страници. Сега ви предлагам да се съсредоточим върху причината да бъдем там през май, макар и виртуално - Биляна.

Тя е пътешественик по душа и призвание - била е два пъти в Шри Ланка и иска пак, независимо дали на романтична ваканция или като изпълнителен продуцент на филм за джунглата. Сънува Перу, Малдивите и Ботсвана, гмуркане във Френска Полинезия. Биляна е актьорско дете и професионална актриса. Малцина знаят, че неин сценарий за игрален филм направи бум в Холивуд. Как и кога ли? В началото на 90-те, когато отегчена от долнопробните предложения за участие в разни чужди продукции у нас, Биляна решава да напише нещо интересно. Работното заглавие е „Парче луна".

 Биляна го дава на хора, на които има доверие, и както сама казва „от капацитет на капацитет и аз, и сценарият ми стигнахме до Кан". Там се запознава с продуцента Питър Шепърд, който й повлиява да се захване с продуцентство. А сценарият й вече е в Холивуд и започва предснимачна подготовка. За роли във филма са поканени Джеръми Айрънс и Анди Гарсиа, от българска страна го „подпира" финансово Първа частна банка. И докато се правят кастингите и се оглеждат терените за снимки, банката фалира. Това обаче не е краят на живота на този толкова скъп на Биляна сценарий - Дрю Баримор пожелава да снима по него, като освен да бъде продуцент, иска и главната роля.

Но Биляна, която е завършила със златен медал английската гимназия в Русе и актьорско майсторство във ВИТИЗ, държала да си я изиграе тя. Сега й се вижда наивна тази реакция, смята, че е постъпила глупаво, като не е позволила на тази врата да се отвори пред нея. Но не съжалява кой знае колко, защото в момента преговаря с продуцентската къща Артпикчърс на Сергей Бондарчук в Москва, а самият той желае да режисира филма по неин сценарий. Докато това се случи, Биляна не скучае - подготвя се за сафари в Кения, прави постъпки да й разрешат да снима истински масаи, които вярват, че ако това се случи, открадват душата им. Вълнува се кой ще бъде зрителят, който ще спечели не само пътуване до там, а и ролята на водещ - той или тя трябва да не се притеснява от камерата, да е готов за всички изненади в Африка.

 Да, защото „Без багаж" освен че награждава всеки петък един свой зрител с екскурзия в чужбина (наградата се тегли от Лора и Коритаров в сутрешния блок на Нова телевизия след излъчване на 3-минутен филм за последното пътешествие), търси интересни личности за водещи на пътуванията в Тунис, Прага, Кушадасъ..., способни да откриват и да се радват на своите малки открития. Защото според Биляна, на българите трябва да им се палне фитилът да се надпътуват. А не, продавайки имоти за милиони, да ходят с галоши и да не са излизали от родното си място. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР