Ерата Balenciaga

„Той е бил майстор на експериментите и абстракцията. До чистотата и рязкостта, които е създавал, още никой не е достигал.“ Никола Геские

Кристина Симидчийска 18 March 2013

Кристобал Баленсиага 1937 г.

Със старта на новия сезон бутик ETIQUETTE ни съблазнява с още една иконична модна марка – Balenciaga. Селекцията има почти колекционерска стойност – това са последните творения на Никола Геские за модната къща.

1920–1940
Първия си моден салон Баленсиага открива през 1919 г. в градчето Сан Себастиан (година по-късно – и в Мадрид). Той е едва на 24. Гражданската война в Испания го принуждава да емигрира в Париж през 1930-а. Бързо демонстрира таланта си и печели одобрението на Vogue – „рокли, създадени от пророк“. А следващите 20 години неслучайно са наречени „Ерата Balenciaga“.

1940–1960
В годините след войната Кристобал експериментира с материите (сред любимите му е копринената органза).  В края на 40-те налага силует с почти аскетична чистота и сдържаност. С всеки модел записва нови неща в историята – рокля трапец, блузи без яка, паднало рамо, буфан ръкав, рокля риза или с форма на балон.

1960–1972
В края на 50-те, малко преди „раждането” на миниполата, Кристобал подравнява дължините по коленете. Отказва да прави конфекция, ревюта пред публика, забранява на пресата да рецензира колекциите му. Това бавно води модната къща към фалит и в края на 60-те Баленсиага прекратява работата си. След като изпълнява поръчка за униформите на стюардесите на Air France, той обявява професията на дизайнера за „кучешки живот“. Година по-късно, през 1972, умира.

1980–2000
През 1986 г. пустеещата модна къща е откупена от компанията Jacques Bogart S.A., но чак когато през 97-а Никола Геские започва работа като творчески директор, започва възходът й. Геские заявява: „Balenciaga е като спяща красавица, която не знаеш как да събудиш.“

2000–2009
През 2001 Balenciaga преминава в ръцете на Gucci Group и едва тогава Геские получава достъп до затворените архиви на марката. Миналото му помага да направи крачка напред, той вплита историята и опита на модната къща в очакванията на заобикалящия го свят. И успехът е неизбежен.

2013
Новата страница в историята на Balenciaga вече се пише. След напускането на Геские мястото му зае американският дизайнер Алекзандър Уанг. По думите му той наистина е готов да изненада публиката. И ние сме нетърпеливи да му повярваме.


„Той е бил майстор на експериментите и абстракцията. До чистотата и рязкостта, които е създавал, още никой не е достигал.“
Никола Геские

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР