Ski Welt - краят на зимната приказка

Да се вкопчим в опашката на Снежния дракон, само след месец той ще изчезне в небето.

Елка Влаховска 14 March 2013

Да се вкопчим в опашката на Снежния дракон, само след месец той ще изчезне в небето. Март е предпочитан месец за ски, защото дните са по-дълги, слънцето по-ярко, а пистите не изненадват с януарските „ледени очи“.

Ski Welt е най-обширната ски зона в Австрийските Алпи. Почти на границата с Германия, в близост до Инсбрук и Кицбюел, името й е напълно заслужено (в превод от немски – Ски Свят). Примамлива е с огромното си ски трасе – над 250 км с един ски пас, свързаните си лифтове и целодневно кръжащите безплатни бусове между курортите. Градчетата са изключително живописни – с хотели алпийски тип, оживени ресторанти и барове и улички, непосредствено над които сякаш надвисват планинските зъбери. Едно от най-големите предимства на ски зоната е, че цените са много достъпни. А за дните от 16 до 23 март са обявени специални оферти с 25% намаление на резервациите за настаняване, ски пас, наем на екипировка и ски училище. Най-посещаваната от семейства зона предлага и друго – ако родителят е закупил ски пас поне за 3 дни, децата до 15 години са по лифтовете безплатно.

Къде да отседнем
В зоната Ski Welt, чието цяло име е почти непроизносимото Ски Велт-Вилдер-Кайзер-Бликсен, има няколко прелестни курортни градчета със също така трудни за произнасяне имена – Елмау (Ellmau), Шефау (Scheffau), Зьол (Soll), Вестендорф (Westendorf) и Хопфгартен (Hopfgarten). Да продължим урока по немски със селата Гоинг, Бриксен и Итер. И понеже всичко това ни изморява, да си изберем някои от тях. Обединяват ги чудесните условия за начинаещи скиори, за любителите на крос кънтри ски обиколките, както и 18-те ски училища с инструктори, признати в Европа за най-приятелски настроения ски персонал.

Шефау
– предлага изключително живописни гледки, защото е в самото подножие на планинския масив Вилдер Кайзер.
Плюсове: едни от най-добрите снежни условия в района. Лесно е сутринта да нарамите ските и да обиколите всички курорти в ски зоната Ski Welt за един ден, а ако ползвате автобусен транспорт, може дори да отскочите до Кицбюел. Тук е и едно от най-добрите ски училища за деца, дори във възраст-та от 2 до 4 години.
Минуси: апре ски купонът може да бъде определен като „добрата традиция на австрийското село“. Мястото просто е идеално за семейства с малки деца.

Зьол
– само на няколко километра от германско-австрийската граница, градчето лежи в закътаната слънчева долина между планинските масиви Вилдер Кайзер и Хохе Залве.
Плюсове: много сладки тиролски хижи за настаняване, подходящи за компании. Разнообразен и енергичен нощен живот, живописен център за разходки по всяко време на денонощието. Предпочитано място от англичаните, затова тук английски се говори навсякъде.
Минуси: понякога снежната покривка не достига, но това се компенсира от възможността с един ски пас да се обикаля цялата ски зона.

Елмау
– носи много австрийски дух и атмосфера със спретнатите си улици, осеяни с барове и кафенета, и фамилните хижи и пансиони – чисти и с дружелюбно обслужване. Идеалното място за начинаещи скиори, тъй като пистите в близост са с лек наклон.
Плюсове: добър апре ски купон в Husky’s Bar, Pub 66 и Heldenbar с музика на живо всяка вечер. За децата – зимна пързалка, тенис и скуош, както и закрит плувен басейн в центъра на градчето. Хотелите предлагат екскурзии до Инсбрук и Залцбург.
Минуси: независимо от разнообразието от места за хранене кухнята е предимно австрийска или се предлагат пици и бира.

Вестендорф – на 15 км от Кицбюел, това китно тиролско селище предлага настаняване за всеки вкус – от две до пет звезди.
Плюсове: тук има писти за всеки – от начинаещия до напредналия скиор. Апре ски купонът си заслужава – дали с чаша бира в местна кръчма, или в някоя от дискотеките с жива музика: Moskito, Wunderbar, Kibo bar, Mesnerkeller.
Минуси: често ще ви изкушава възможността да прескачате до Кицбюел.

Мартенски дневник
Ski Welt отбелязва по атрактивен начин края на ски сезона. Освен големите намаления, зоната предлага и специален апре ски купон. 84 хотела приканват гостите да танцуват на открито по слънчевите тераси в следобедните часове. Има многобройни джаз концерти, както и специално карибско парти с диджей в близкото селище Алпениглу. От електронна музика до класически рок ще озвучават двете мартенски седмици на безкраен купон. А някои от пистите ще са осветени за запомнящи се групови нощни спускания. Подробна информация за събитията, както и за възможностите за настаняване, може да получите на www.skiwelt.at
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР