10 неща, които не знаете за Елица

Елица Тодорова и Стоян Янкулов станаха популярни в родината си, едва след като се появиха по телевизията и спечелиха конкурса „Българската песен за Евровизия 2007”.

Елка Влаховска 26 April 2007

 

Иначе тяхната музика, съчетала автентичен фолклор с ритми от цял свят в модерно звучене, има многобройни фенове по света. Сега дуетът „се задъхва” от програмата си по представянето на песента „Вода” и клипа към нея в Кипър, Малта, Испания, Англия, Франция. До средата на май, когато ще отпътува към Хелзинки за участие в Евровизия.

Изписа се достатъчно и за албума им „Дръмбой”, и за пламенната любов помежду им. Какво обаче не знаем за Елица, дамата на огнените ритми, която по мъжки удря барабаните и същевременно пее нежно като славей?

Детството

Страстта към ударните инструменти е от ранното й детство в Либия. Баща й, готвач, й закачал с връвчица на врата две пробити кутии от сухо мляко, на които тя „свирела” импровизации. Раздавала на арабските си приятелчета вилици и лъжици и така, сред всеобщото тропане и звънтене звучали първите джем-сешъни в живота й - на плажа под палмите.

Народната песен

Преклонението към българския фолклор Елица наследява от майка си, преподавателка в Музикалното училище по народно пеене във Варна. През ученическите ваканции двете обикалят с едно малко касетофонче по селата в Източна България и записват над 500 песни и разказани български ритуали и легенди.

"Най-великият” концерт

Независимо, че е пяла и свирила пред многобройна и въодушевена публика в Белгия, Португалия, Канада, Австрия, Полша, Чехия, Гърция, Турция, Швейцария, Русия, според Елица „най-великият й концерт” е на автогарата в Елин Пелин. Там тя среща необикновен човек – дядо Добри – „истински светец” според думите й. Заприказват се и тя решава да му изпее песен – там, пред учудената тълпа. „Към края на песента видях, че от окото му потече сълза. А после сякаш ме благослови.” Впоследствие разбира, че 90-годишният старец живее като отшелник, проси милостиня в центъра на София, а със събраните пари е подпомогнал строежа на няколко църкви в България.

Най-тихият концерт

Той е в зала “Мати” на НДК пред принц Албер от Монако. „Искаха да ни слушат на разстояние от две крачки, така че трябваше да свирим много тихо, което е голямо предизвикателство при ударните.” След изпълнението принц Албер свири на тарамбуката на Елица, Стоян пък му подарява дебелата палка на тъпана си. Принц Албер кани дуета да вмести в програмата си концерт в Монако до края на 2007 г.

Най-шумният концерт

Тридневен фестивал в Португалия, обявен като „терапия за душата”, събира на сцената 700 перкусионисти, които свирят едновременно. Елица обяснява как лечението с ниски и високи честоти на ударните инструменти е било практика от времето на шаманите. И как сега и музикантите, и публиката излизат след такъв мощен концерт истински пречистени.

Песента „Вода”

Авторската песен е написана преди Коледните празници на миналата година и е вдъхновена от филма „Апокалипто” на Мел Гибсън, чийто саундтрак е от ударни инструменти.

Черният ангел

В клипа на песента, режисиран от Валери Милев, Елица е черен, а не бял ангел. Защо? „Ами такива крила имахме. По време на снимките тези гарвановочерни пера така се разхвърчаваха като духнеше машината, че всички през цялото време ги събираха и лепяха отново.”

Синхронът

Много е трудно, когато се свири на ударни в бърз ритъм и сърцето бие учестено, да се запее бавна мелодия. Елица упражнява специално диафрагмено дишане на индивидуални уроци при йогата Пракеш. С индиеца, който живее в София, я запознава приятелката й Арабел Караян. Отделно изучава техники от тай чи и бойни изкуства, за да постигне концентрация при удара.

Един обикновен ден

Когато нямат ангажимент, Елица обича да си поспива до късно, защото сънят най-добре възстановява гласа. Става, закусва мляко с мюсли и... се залавя за барабаните. Пуска печки, за да затопли почти до границата на търпимото помещението и навлича дебели дрехи. Така свири в продължение на 4-5 часа. За да може да издържи физически на концерт от час и половина, без да се умори и без да се изпотява от топлината на прожекторите.

Тайната на красивия глас

„Да не се прави секс непосредствено преди концерт”, смее се Елица. „Женският глас губи цвета си.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР