Остров Мавриций

Жега, мързел и бутилка ром

Елка Влаховска 04 March 2013

„Оставаш с впечатлението, че първо е бил създаден остров Мавриций, а по негово подобие – раят“, казва американският писател Марк Твен. През февруари и март там е приятна жега, местният ром се лее на корем, а морето плиска в краката топли вълни.

На повече от 11 часа самолетен полет с прекачване остров Мавриций, на изток от Мадагаскар, ни прехвърля от минусовите зимни температури до блажените 28 градуса. Добро място за отсядане е Sugar Beach Resort – луксозен оазис в колониален стил на 40 км от столицата Порт Луи.

Какво да правим
- да пием мохито на плажа, а ако мързелът ни омръзне, да поиграем тенис на корт, бадминтон, волейбол или с личен инструктор да се отдадем на пилатес
- да хапваме до насита креолска кухня, изобилстваща от морски дарове, за които у дома можем само да си мечтаем
- да не помръдваме от басейна под сянката на кокосовите палми
- да се отдадем на масажи и спа процедури

Какво да видим
- голямата атракция на острова – Седемцветната земя, чийто произход и до днес е загадка. На фона на пищната джунгла има къс спечена земя, върху чиято повърхност растение не вирее и цветовете й не се променят след обилните тропически дъждове
- храмовия комплекс на бог Шива на езерото Ganga Talao, където местните хора идват да почетат своите хиндуистки богове
- тъмните талази на Индийския океан, ако влезем с катамаран навътре за лов на риба тон или марлин

Да останеш в Рая
Начините са обичайните – да инвестирате в локален бизнес, да си купите къща или имот или да сключите брак с местен. Първият ще ви свърши работа, ако разбирате от преработка на захарна тръстика например. Вторият е правителствено регламентиран и ще ви предложат мноого скъпи имоти. А третият...е, любовта е сляпа, особено на Св. Валентин.

Полезна информация
Виза се получава при пристигането и важи за 15 дни. Строго е забранен вносът на храна, наркотици и риболовни оръжия. Може да внесете 200 броя цигари или 50 пури и литър алкохол. Официалната валута е рупия – MUR.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР