Автограф от Кан

Как можеш да вземеш автограф от най-големите звезди на фестивала в Кан и как да попаднеш на ВИП партитата, разказва сценаристката на шоу ЕЛИТ Нина Николова.

Нина Никол 25 July 2008

 Как можеш да вземеш автограф от най-големите звезди на фестивала в Кан и как да попаднеш на ВИП партитата, разказва сценаристката на шоу ЕЛИТ Нина Николова

„Добре дошли в Кан”! Златни трансперанти с този надпис бяха закачени из всички улици по време на 61-ия филмов фестивал през май т.г. Кан е блясък, лукс, разгулен нощен живот и дебнещи папараци,  легендарният булевард “Кроазет”, който води точно до мястото на събитието - фестивалния център. Именно там се случват нещата - минаването по червения килим, раздаването на наградите “Златна палма”, пресконференциите със звездите, истерията на феновете и още, и още. А тази година се оказа изненадваща в много аспекти. Особено за „ловец на автографи”- ролята, която си бях избрала този път.

Автограф от Мадона (и Гай, разбира се)

Една от изненадите беше премиерата на филма “Че”. Папараците вече бяха събрали техниката си, когато мина най-голямата звезда на планетата - Мадона, със съпруга си Гай Ричи. По-наблюдателните забелязаха, че 50-годишната дива не носи сутиен и гърдите й лъснаха на показ. Този номер не е нейна идея - преди години са го правили Шарън Стоун, Софи Марсо и много други, но при Мадона имаше най-голям ефект.

... Поставих си за цел да взема автографи от Гай и Мадона. Всеки ловец на автографи трябва да има „вътрешен човек”. Моят беше един бодигард, с когото се сприятелихме. Той ми подсказа, че след премиерата звездите ще минат покрай залата за пресконференции. Това беше най-дългото и инфарктно двучасово чакане. По едно време гардът ми извика: “Идват!” Около мен имаше поне десетина папараци.

 Първи се зададе Гай Ричи и аз без да губя и секунда, му наврях тефтера и химикалката в ръцете. Той се усмихна и ми се разписа. След пет минути се появи и Мадона, всички започнаха да крещят и да се блъскат. Шансът ми излетя – двамата се качиха в асансьора !                

                                                                               
Хрумна ми да сляза по аварийните стълби, тичах като луда надолу заедно с един телевизионен екип от Канада. Докато стигна до подземния паркинг, минах през лабиринт от врати и коридори. Видях много гардове и моята цел, която се насочваше към черен мерцедес. Изкрещях: “Гай, благодаря за автографа... Мадона, моля те!” Гай се наведе към съпругата си и й каза нещо, а тя ми махна. Мадона ме извика да отида до нея! Тези няколко метра ми се сториха километри, усещах, че всеки момент краката ще ми се огънат.

 Пред нея можах да изрека само “Hi” (“здрасти”). “От къде си?” – ме попита тя, докато ми се разписваше. “От България” – едва изрекох. “Някъде до Русия ли е?”, “Почти” – нямах време да й обяснявам, тъй като гардовете вече ме задушаваха. Благодарих, те се качиха в лъскавото си возило. 

... Ден преди  края на кинофестивала Мадона си тръгна, без да плати крупната сметка от 60 000 евро на луксозния хотел Еден Рок, където бе отседнала в апартамент със съпруга си. Упрекнала служителите на хотела, че са разрешили на екипите на “Canal +” да снимат семейството й и да направят репортаж за капризите на звездната фамилия.  Мен обаче това въобще не ме интересуваше. Та аз имам автограф от Мадона!

 автограф от Марадона

Аржентинската футболна легенда едва не си счупи крака, като се спъна пред мен, за да ми се разпише. “Красива сте” – каза той. “Защото съм българка”, – усмихнах се аз. Поканих го да дойде в България и сам да види, че българките са красиви. Сърдитият повече от две десетилетия на журналистите Марадона се държа доста приятелски. В Кан той представи лентата “Maradona by Kusturica”. Сръбският режисьор го придружаваше плътно, дори поритаха заедно.

 ...и от Абел Ферара

Не можа да ми откаже автограф и станалият известен с порноиндустрията си режисьор Абел Ферара, след като го сгащих пред тоалетната на фестивалния център. Той и филмовата легенда Денис Хупър представиха в Кан новия си филм ”CHELSEA ON THE ROCKS”. Лентата съживява легендарния нюйоркски хотел „Челси”, който е бил средище на музиканти, артисти и писатели. За малко щях да си изпусна тефтера, след като порнорежисьорът ми предложи да стана актриса в неговите филми, разбира се, “ако ми омръзне да се правя на журналистка”. 

 автограф от Анджелина Джоли

След голяма блъсканица пред залата за пресконференции успях да се сдобия и с автограф от Анджелина Джоли. Въпреки че е в напреднала бременност, тя не отказа да се разпише на журналистите. “Здравей, аз съм от България” – казах. “Помня те, миналата година ни зададе доста провокативни въпроси на мен и Брад”, усмихна се Анджи. “Няма повече, обещавам. Как са близнаците, ритат ли?”, “Сякаш съм заключила цял футболен отбор, нямам търпение да излизат вече”. Джоли бе придружена от режисьора Клинт Ийстуд, в чийто филм “Changeling” играе главната роля. За съжаление лентата бе прецакана от журито, макар че бе сред фаворитите на медиите и критиците. Според светските издания - заради голите снимки на Анджи, направени от папараците, докато се преобличала на терасата на хотела си.

да попаднеш в стаята на Катрин Деньов 

Сервитьорът, който ми поднесе ментов чай за 12 евро, се оказа фен на България, дори иска да си купи апартамент на Слънчев бряг. Заговорихме се и ми каза, че може да ме вкара в стаята, където миналата година е спала Катрин Деньов. “Само че без да снимаш.” Стаята се намира на недостъпния седми етаж, където се качват само звездите със специални чипове. Фоайето ухаеше на люляк, всичко беше в злато и кристали. Дръжките на стаите също бяха златни. Всички големи звезди са спали тук, най-скъпата стая е 2400 евро на нощ. Според моя нов приятел, Деньов не е от най-капризните актриси. Просто искала два пъти на ден да се сменят копринените й бледо сини и бледо жълти чаршафи. А банята й задължително да е заредена с етерични масла. Всяка вечер си лягала в 22 ч, а ставала в 8. Закуската й - ментов чай и кроасани с ягодово сладко.

автограф от Бенисио дел Торо

Съвсем заслужено обаче си спечели „Златна палма“ за най-добра мъжка роля Бенисио Дел Торо, който изигра Ернесто Че Гевара в 4-часовата лента “Че”. След като ми даде автограф, той отговори на няколко въпроса.
Кой ви беше най-трудният момент по време на снимките?
Това, че трябваше с часове да търпя изкуствената брада върху лицето си – шегувам се. Да изиграеш един от най-емблематичните хора на 20 век – да научиш мимиките му, тембъра му, израза на очите му, какво би чувствал във всеки момент, е трудно, но мисля, че се справих.
Имате вече един Оскар, къде ще си държите Златната палма?
Не робувам на наградите. Статуетката е нещо неодушевено, по-важното е признанието, което си получил, а най-важни са отзивите на хората в киносалоните.
Какво е да изиграеш Че Гевара?
Няма как да се опише с думи, невероятно е – сега чакам режисьора Содърбърг да направи филм за Кастро и да ме покани в главната роля.
Аз обаче си харесах от филма симпатягата Сантяго Кабрера, с когото не пропуснах да се снимам. „Искаш ли да отидем заедно на плаж”, срамежливо ме попита. Така единия следобед разпускахме заедно на шезлонгите и пихме ментови коктейли. Сантяго се оказа доста интелигентен и нещото, което не искаше да му се случва, е да става световноизвестен. “Просто искам свободата си” – обясни той и ме покани да му гостувам през лятото в Америка.

 да проникнеш на парти на Шарън...

Автографите са фасулска работа в сравнение със задачата да проникнеш на хай парти, като например благотворителното на Шарън Стоун. Влиза се с покани, които струват доста, а покани на журналисти не дават. Затова вкарвам в действие целия си женски чар. Един приятел – руски продуцент, ми каза, че ще ходи на благотворителната гала-вечер в Мулен дьо Мужен, която актрисата организира като президент на АМФАР (американска организация с нестопанска цел, която подпомага изследванията и превенцията на СПИН). Та този приятел си беше купил покана за скромната сума от 1000 евро, чудеше се с кого да отиде и аз бях насреща. Настаниха ни на 12-а маса. ВИП местата струваха между 40 000 и 150 000 долара за 10 куверта в зависимост от близостта до сцената. ВИП-гост на вечерта беше Мадона, която представи и дебютния си документален филм за сирачетата в Малави “Аз съм, защото ние сме”. 
Тази година гостите бяха по-щедри отвсякога, може би защото 90% от тях бяха безумно богати руснаци. Имаше над 500 гости, събраха се 10 млн. долара. На масата до нас седяха Даян Крюгер и Крисчън Слейтър. Извадих фотоапарат да снимам, след пет секунди бодигард в бял костюм с папийонка любезно ми каза, че не е позволено, освен ако нямам бял бадж на журналист. Ех, този бял бадж – така жадуван за всеки журналист на фестивала! Приятелка от пресцентъра ми обясни, че само много привилегировани медии се сдобиват с него срещу 4000 евро или безплатно, ако са отразявали фестивала повече от 15 години. Какво пък, остават ми само още 10 години!
Сред гостите на партито бяха още Натали Портман, Роберто Кавали, Елизабет Хърли, Паулу Коелю... Шарън Стоун обяви, “че всяка минута едно дете умира от СПИН” и търгът започна. Мадона предостави една от китарите си, купувачът получи възможност да избере две песни, които тя да изпълни. Поп-дивата събра 650 000 евро. Шарън Стоун пък продаде своето Порше за половин милион евро. Ръчна чанта Шанел, специално създадена от Карл Лагерфелд, в която Мадона сложи червилото си, кърпичка с отпечатък от устните си и обици, бе продадена за 300 000 евро.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР