Холивуд на червено

Червеният февруари – така, вероятно, ще остане в холивудската история февруари 2008 г. В

Ирина Иванова 25 February 2008

Червеният февруари – така, вероятно, ще остане в холивудската история февруари 2008 г. Въпреки че месецът на любовта, виното и наградите “Оскар” традиционно се свързва с червения цвят, този път асоциацията е по-скоро с “червената” стачка на Гилдията на американските сценаристи, която продължава вече два месеца и според анализаторите е донесла на Лос Анжелис, част от който е Холивуд, загуби от над 2 милиона долара. Какъв е проблемът? Няма кой да пише “думичките” на актьорите и тв водещите, поради което първите жертви на стачката бяха ежедневните ток шоута – на Джей Лено, Дейвид Летърман и Елън Дидженерис, които разчитат на злободневни анекдоти и гегове.

 В момента и тримата излъчват повторения. Няма и кой да пише сценариите за сериали като “Отчаяни съпруги”, “Анатомията на Грей”, “Изгубени” и затова не се снимат нови епизоди. А какво ще стане като свършат наличните заснети? Загубите, които засега най-вече телевизиите понасят, са огромни, тъй като се нарушават рекламни договори за стотици хиляди долари. Сценаристите искат да се увеличи процентът, който им се изплаща от продажбите на филми и игри за Интернет и DVD, тъй като в последните години печалбите от новите медии са колосални.
Естествено, на големите компании и филмови студиа хич не им се разделя и с долар от тези печалби и май забравят, че в началото все пак е словото. Пишещите пък този път са разбрали, че в крайна сметка става въпрос за пари. За много, много пари. Освен това всички холивудски звезди ги подкрепят и бойкотират големите церемонии и награждавания, както и дефилетата по червените пътеки. А червените пътеки са скъпоплатена рекламна площ и всички знаят това. От загубата на тази рекламна площ страдат и самите звезди, тъй като повечето от тях са сключили рекламни договори с модни и козметични марки. Безпрецедентното отменяне на церемонията по връчването на наградите “Златен глобус” нанесе щети за милиони на телевизия NBC.

 Застрашени са и “Оскар”-ите. Губернаторът на щата Калифорния и бивш холивудски Терминатор Арнолд Шварценегер обеща да преговаря със сценаристите, понеже “стачката им е сериозен икономически проблем за щата”. Джордж Клуни пък е набеден, че разпалва бунтовнически настроения, но той отрича с думите: “Да, подкрепям стачката, но не звъня на хората по телефона, за да им казвам какво да правят.”

Единствената церемония до този момент, върху която не се стовари свитият юмрук с писалка (такава е емблемата на стачката) на Сценарната гилдия, беше церемонията по връчването на Годишните награди на американската критика, състояла се на 7 януари в Санта Моника. И там, който трябваше да си показва роклята, обувките и аксесоарите, си ги показа. Според повечето журналисти най-впечатляваща е туниката Lanvin, облечена от Кейти Холмс.

 Брад Пит и Анджелина Джоли също дойдоха, макар и със закъснение – Анджи, за щастие вече не толкова слаба, блестеше в черна рокля Dolce&Gabbana под черен тренч Loro Piana. Фешън критиците харесаха и избора на Кийра Седжуик – пищна червено-черна рокля на Oscar de la Renta и на Елън Пейдж, номинирана за “Оскар” за главна женска роля за филма “Джуно” – малка черна рокля на Giambattista Valli.

Така че звездите се ориентират към второстепенни церемонии и партита, за да изпълнят ангажиментите си към дизайнерите, които ги обличат. Сега въпросът е само един – да бъдат ли или да не бъдат тазгодишните “Оскар”-и? Холивуд пред фалит? Възможно ли е това? Не, разбира се. Казиното винаги печели – култова реплика от култов филм. Холивудски, между другото. От Академията заявяват, че церемония ще има с или без сценаристите (за звездите нищо не казват), защото най-големите филмови награди в света са се връчвали и по време на война.

 В официалния сайт има дори информация за менюто на гала вечерята на победителите – ще бъде приготвено изцяло от био продукти.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР