кой отключи "олимпия" за лили?

На върха на кариерата си Селин Дион чака осем години, докато осъществи мечтата си да пее в зала „Олимпия“ в Париж. Най-старият парижки мюзикхол, смятан за върха на музикалния Олимп, по традиция е елитна сцена за боговете на френския шансон – Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жак Брел, Жилбер Беко... 
 

Юлиана Вегенер, Париж 24 January 2009

 

На върха на кариерата си Селин Дион чака осем години, докато осъществи мечтата си да пее в зала „Олимпия“ в Париж. Най-старият парижки мюзикхол, смятан за върха на музикалния Олимп, по традиция е елитна сцена за боговете на френския шансон – Едит Пиаф, Шарл Азнавур, Жак Брел, Жилбер Беко... 


Звездата на Далида изгрява именно тук - след красивия й поклон на бис пред митичната червена завеса. Бившата Мис Египет’58 е лансирана от знаменития Брюно Кокатрикс, който вдъхва световна слава на „Олимпия“ преди 50 години. Шеметният фурор, който „Бийтълс“ предизвикват на сцената на мюзикхола, разширява афиша му: следват концертите на най-тежката дама на американския джаз Ела Фицджералд, „Ролинг Стоунс“ и канцонетите на Лучано Павароти. Мадона започна европейското си турне през 2008 г. именно в „Олимпия“ с частен концерт за специално поканени зрители. На този концерт ръководството на залата кани българина Стефан Зашев, икономист, който от много години работи в банковия сектор в Брюксел.

 

Едно дълго, предано и всеотдайно приятелство го свързва с Лили Иванова. „Тя е необикновена личност. Знам колко е отговорна, как се раздава на публиката все едно дали пее в малка провинциална зала, или на прочута сцена. Магнетизмът, който излъчва, привлича  младите. Тя е модерна, съвременна, изцяло в днешния и утрешния ден.“ Стефан Зашев винаги е подозирал съкровената мечта на Лили да бъде първата българска изпълнителка, изнесла концерт в „Олимпия“. Но едва след гастрола й в Брюксел, който той организира на 6 юни 2005 г. в концертната зала Centre Culturel D’Auderghem с 930 места, виждайки как публиката аплодира българската попдива, той решава да осъществи голямата й мечта.


На една вечеря пита Лили има ли желание да пее в мюзикхола. Очите й засияват от вълнение.  


„Нямах грам идея как функционира всичко – признава Стефан Зашев. - Но един ден звъннах по телефона в „Олимпия“ и им казах какво искам. Сигурно са се втрещили, че някой дръзва да им предлага концерт на неизвестна за широката френска публика певица, при това от също толкова неизвестна в попмузиката страна като България.“ Няколко месеца той настоява поне да видят и чуят записите и клиповете на Лили.

 

Вратата на „Олимпия“ е все така затворена. „Тя може! Тя заслужава!“, повтаря си Зашев, докато пътува всяка седмица от Брюксел до Париж, за да убеждава тези, които решават кой ще пее зад червената светеща фасада на мюзикхола. И преди малко повече от година чудото става. Зашев получава на мейла си примерния договор на зала „Олимпия“ за концерт на Лили Иванова. Желязно условие към примата е никакъв плейбек. Но Лили никога не пее на плейбек.


Битката обаче за голямата сцена не завършва, а започва. Стефан Зашев трябва да убеди „Верон Продакшън“, специализирани в озвучаването и осветлението на „Олимпия“, да отидат в София и да чуят на живо българската изпълнителка. Кани ги на концерта й в НДК, за да преживеят въздействието й върху публиката, да видят препълнената зала и да чуят  взрива от овации. Антоан Римельо от „Верон Продакшън“, който записва концерта в НДК, следи като хипнотизиран Лили на сцената и я аплодира бясно. Когато по-късно самата тя го пита не го ли смущава това, че пее само на български, французинът отговаря: „Бях забравил напълно!“


В Олимпия няма условие да се пее на френски. Чуждите звезди казват по едно „бон соар“ като Кайли Миноуг и продължават с репертоара си. Всеки идва тук да покаже своя стил и култура. Шансът е колкото за Лили да представи българската попмузика и българската култура, толкова и за България – да я погледнат с по-други очи в Париж, не само да я смятат за страна с най-лош имидж в Евросъюза.


От основаването на зала „Олимпия“ през 1888 г. до днес всеки афиш на мюзикхола се пластифицира и се пази в музеен архив, за да се знае кой и кога е пял. Сега към дългия списък знаменитости се прибавя българско име – Лили Иванова. Пътят към върха на музикалния Олимп е отворен за нея, за нейното изкуство, предварително получило доверието на митичната сцена. Париж очаква звезден дебют на 9 януари. А Антоан Римельо, очарован от Лили след концерта в София, пита: „Вие знаете ли какво съкровище имате?“ Стефан Зашев знае със сигурност и там е ключът за отварянето на  „Олимпия“ за българката. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР