Готови ли сте за ботокс?

На какво сме готови, за да изглеждаме млади? Въпросът е също толкова сакрален, колкото този на Хамлет - to be, or not to be?

Свобoда Сидерова 21 January 2013

Най-големият в света фен на невротоксина е д-р Фредерик Брандт. Достатъчно е да видите снимката му, за да разберете защо го наричат „краля на ботокса“

Оптимистките свързват стареенето с мъдростта. Песимистките – с бръчките. Но и двете категории не са равнодушни към вълшебните инжекции с ботулинов токсин, придобили популярност като ботокс на името на първия регистриран продукт. Преди 10 години FDA (Администрация за контрол на храните и лекарствата) официално даде „благословията си“, коронясвайки го за негласен император на индустрията за красотата.

Днес в САЩ се правят над 5 милиона инжекции годишно, но все още някои жени продължават да се питат доколко е безопасен, въпреки че вече 20 години се проучват страничните му ефекти. Аз съм една от тях. След толкова години работа като beauty редактор, който знае всичко за ботокса, имам още колебания и въпроси. Отговорите потърсих от д-р Радина Денкова от Aesthe Clinic, една от водещите дерматоложки у нас.

Д-р Денкова, инжектирането на невротоксина заплашва ли с отравяне?

Смъртоносната болест ботулизъм се предизвиква от живи бактерии, които се размножават в безкислородна среда, най-често консерви. А в инжекциите има само токсин, който те изработват, при това многократно пречистен. Дозите, попадащи в организма, са микроскопични. Доказано е категорично, че ботоксът, инжектиран в определен мускул, не предизвиква ботулизъм. На практика всяко лекарство е отрова. Умира се и от аспирин, ако прекалите.

В сериала „Закон и ред“ убиват жена във ваната с инжекция с ботокс. Реално ли е?

Обикновената инжекция с ботокс съдържа 50 единици. Смъртоносни са 3000. Дозата при дете с церебрална пареза (цели се релаксация на мускулите на крайниците) е 4 пъти по-голяма от тази за разглаждане на бръчките на лицето.

Блокирането на мускулите в една зона не усилва ли движението им в друга?

Да, незасегнатите от инжекциите мускули започват да се свиват, компенсирайки временното бездействие на останалите. Докато в една зона бръчките намаляват, в друга могат да станат по-забележими, особено на носа. Затова всяка процедура напоследък завършва с няколко боцвания там. Много е важно да ходите само при един и същ специалист, който да балансира при необходимост лицето.

Може ли ботоксът да достигне мозъка по хода на нервните окончания? И дали е в състояние да „разглади“ гънките?

Според американски учени жените, подложили се на процедурата, мислят по-бавно, отколкото преди. Вероятността, както и свързаните с нея усложнения, е нищожно малка. FDA продължава да оценява безопасността на ботокса във връзка с появилите се съобщения. Що се касае до втория въпрос, запозната съм с това изследване. Проблемът по-скоро е друг. Мимиката е стимулатор на мисловния процес. Т.е. за да работи мозъкът, мускулите трябва да са активни.

Вярно ли е, че не трябва да се инжектира ботокс в околоочната зона при късогледство, и защо?

Може, ако диоптрите са до минус 5. Блокирането на мускулите не води до влошаване на зрението, просто ще виждате силуетите още по-размазани. Други сериозни противопоказания освен обичайните са употреба на антибиотици и продукти на основата на калций.

Има ли риск от „замразяване“ на лицето веднъж и завинаги?

Нищо подобно не може да се случи. Спрете ли ботокса, мимиката отново се появява независимо от периода на „зависимост“. При това ще изглеждате далеч по-добре от своите връстнички, тъй като лицето е релаксирано и ще сте си спестили някоя и друга бръчка.

Среща ли се нечувствителност към Botox и как се разбира? Много рядко. Ако след първия път няма ефект, значи сте образували антитела. В подобен случай препоръчвам друг продукт - Dysport.

Напоследък визията „лице на прилеп” се среща рядко при звездите (нагледен пример за такова лице с извити като дъга вежди и замръзнала мимика: Карла Бруни, Никол Кидман). Защо?

Намалиха дозите ботокс, увеличиха времето между инжекциите или има и трета причина? Все повече се налага схемата: през първата година инжекциите се слагат през 4 месеца, на втората - през 6, следващите 3-4 - веднъж годишно. Подобна периодичност е достатъчна, за да „държи“ бръчките далеч. Звънете на дерматолога си, когато мускулите са възстановили на 50% активността си.

Какво става при продължителното използване на ботокс? Много жени се оправдават, че продължават да си го инжектират, защото в един момент мускулите привикват.

Привикването става, ако ботоксът се слага на етапи. Първо на челото, след месец – на очите, а след два – между веждите. Също като при ваксините - малките дози създават имунитет.

Има ли лимит ботоксът и до колко години може да се инжектира?

На един от дерматологичните конгреси колежка от САЩ показа снимки на пациенти, на които е правила ботокс в продължение на 10 години и които нямат никакъв проблем. Доказано е, че ако се изчаква между две процедури мускулите да заработят, ботоксът може да се използва дълго. Естествено, след 65-70 години трудно се въздейства на бръчките, защото те вече са резултат от отпускането на кожата и загубата на еластичност.

Изходът за онези, които искат да си инжектират ботокс, но се страхуват?

Т. нар. мезоботокс, или микроботокс, е подходящ при тънки повърхностни линии: около очите, на горната устна, шията и деколтето. За разлика от класическия се инжектира дълбоко и в малки дози. Поставя се не мускулно, а подкожно, благодарение на което мимиката се запазва. Друга възможност е 3D ефектът. Ботоксът се разпределя по цялата повърхност на мускулите на различна дълбочина. Резултатът е максимално естествен – разгладени бръчки и „живо“ лице.

1 КОМЕНТАР
1
Стефания Петрова
23 September 2016, 12:47

Въпросите са сякаш писани от ученикa, a oтговорите звучат като лош превод от друг език!

ТВОЯТ КОМЕНТАР