Соня и Стоян Капсъзови

Алхимия на уюта камък, дърво, огън, любов

Елка Влаховска 15 January 2013

Соня и Стоян Капсъзови

Срещам Соня и Стоян Капсъзови като в роман на Дюма – 10 години по-късно. Още пазя спомена за ковачевската им къща и нейната силна магия. Съчетанието от автентична архитектура и хиляди чаровни детайли, ухание на сушени билки и току-що опечен хляб привличаше там многобройни гости. Сега семейството има нов дом в полите на Витоша, изграден отново с фантазия и любов.
Къщата е каменна и едноетажна – Соня и Стоян я виждат в мечтите си и търсят подходящото място. Когато го откриват, дворът ги пленява с вековните исполини - два дъба, отбелязани като най-старите дървета на картата на София. Четири брезички, запустял алпинеум и устояли на времето огромни макове са наследството от бившето опитно поле на млади агробиолози, занемарено при реституцията. Соня и Стоян изравняват терена, изграждат подпорни стени и сбъдват красивия сън за водно огледало в двора. В магичното езерце сега плуват японските риби кои, които според легендата носят благоденствие и любов на дома. Красивата гледка от зимната градина е потопена в зелено, червено и златно с обагрените от есента диви лози по оградата, храстите лавровишни пред тях и редицата лавандула, потънала в предзимен сън. Средиземноморските „гости“ - маслините, кумкуатът, мандариновите и лимоновите дръвчета, вече са вътре заедно със засадените в саксии от ИКЕА подправки – розмарин, мащерка, салвия, риган и мента. Те не са само за декорация – Соня е известна с кулинарните си умения и фантазии.

Семейството е убедено, че истинската къща се прави от камък и дърво не само заради годините живот в Ковачевица. За градежа на новия си дом използват родопски камък, спират да броят количествата след пристигането на 65-ия ТИР. В каменните стени са проектирани ниши за камината, дървата и подпалките и за телевизора. Каменният под е съживен с квадрати от дърво, което премахва усещането за хлад. Носещите греди са видими и много красиво дърворезбовани с фигури на животни и приказни персонажи от художника Иван Жабов. Той прави и оригиналната дърворезба на масивната маса в трапезарията по идея на собствениците. За да носи къщата по-модерен дух, използват инокс – в рамката на камината и лавицата над нея, в порталите на вратите. В цялостната визия на хола оригинално се вписва автентичният казан за варене на розово масло, наследство от бабата на Стоян. А по етажерките окото се спира на старинните предмети, събирани през годините с колекционерска страст.
Сега домът живее с магията на сбъднатите коледни чудеса, огънят пламти в камината, мини йоркширският териер София Лорен блажено спи в ъгъла на дивана. Пет години по-рано обаче семейството „празнува“ първата си Коледа в студено каменно помещение. Единственото, което присъства в декора, е коледното дърво. Соня си спомня с усмивка този ден: „Една елха, една цигара на крак и много мечти.“ Наричат пространството, което сега обединява хол, трапезария и кухня, Мечталото.

В Мечталото има няколко острова на блаженството, но най-притегателна е кухнята. Цялостното й оформление и цветова палитра тръгват от печката на френската фирма „Лаканж“, ролс-ройса на френската кулинария. Соня се радва на удоволствието да приготвя храна на печката на професионалните френски готвачи – комбинирана на ток и на газ, с приспособления за готвене на пара, на плоча, с конвектомат. Тя е в жизнерадостно провансалско жълто и е вградена в подобие на традиционно българско огнище. Около нея са подредени многобройни красиви бурканчета със сухи подправки, стъкленици с различни видове зехтин, а над нея като малки пластики стоят автентични старинни хаванчета, съдове за съхранение и мелнички. Впечатлението ми, че тези предмети са само декор, е измамно. Соня обича всичко да й е пред очите и твърди, че няма нищо самоцелно в подредбата – всеки предмет се използва по предназначение. Там тя е в своето царство, около което постоянно се върти семейството – мъж, дете, роднини, куче. Срещу „огнището“ е изградената със специални ниши стена, която е и библиотека за многобройните луксозни издания за изкуство и кулинария. Соня също издаде преди години илюстрована книга с рецепти от българската национална кухня. Сега подготвя нова, с която ще изненада ценителите на автентичните български вкусове.
Какво дава душа на дома? Според Соня това е чудесният аромат на току-що изпечен хляб. Тя обича да меси и твърди, че това е приятна и положителна емоция, която сваля напрежението и стреса. Препоръчва го на всяка жена и твърди, че дори и да е по цял ден на работа, времето ще й стигне. Сутринта се омесва тестото, слага се в хладилника, вечерта се премесва, изпича и... вечерята се превръща в празник.

Специално за читателките на EVA Соня споделя рецептата си за коледна закуска (виждате я на снимката по-горе). От 600 грама брашно, 3 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 1 пакетче суха мая, 150 г масло, 200 мл прясно мляко, 200 мл топла вода, кората на един лимон и на един портокал, 1 ванилия и 3 яйца се замесва тесто. Втасва, докато удвои обема си, и се премесва отново. Може да се направят бриоши и козунак (пекат се на умерена фурна, около 180 градуса, за около половин час). За мекички и понички тестото се разточва, правят се форми, втасват още 20-30 минути и се изпържват на маслена баня за не повече от 2 минути. От едно тесто се правят четири разновидности, които вървят със сирена, конфитюри, масло. Ммм!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР