Иван Гарабитов

Животът е маратон за себенадминаване

Елка Влаховска 13 December 2012

Иван Гарабитов

„Стресът нарушава имунитета и обмяната на веществата, а това поражда депресия, страх и агресия, точно в тази последователност“ - твърди Иван Гарабитов, дългогодишен треньор по борба и практикуващ йога отпреди 55 години. Срещаме се в центъра „Гарабитов“ в бизнес сградата „Белисимо” в София, за да науча как за 6 месеца е успял да превърне един 23-годишен младеж в шампион в 800-километров ултрамаратон за себенадминаване в Щатите. Но по-важният въпрос, който ме гложди, е каква е рецептата да спечелим маратона срещу стреса, в чийто изтощителен кръг се въртим всеки ден. 

Историята на Андрей
Когато Иван Гарабитов и Андрей Стефанов се срещат, студентът последна година по медицина никога не е спортувал активно. Изпаднал е в стрес и бившият треньор решава да го лекува по своя методика: с йога, медитация, релаксация и впоследствие с бягане на дълги разстояния. Първо му определя йога поза, в която Андрей да стои по 5 минути на ден. „Във философията на йога колкото по-дълго стоим в една поза, толкова сме по-издръжливи физически и психически“, казва Гарабитов. За месец и половина времето се удължава на половин час, а след три месеца Андрей вече успява да издържи цял час, като практикува и техники на правилно дишане. После идва ред на медитацията и релаксацията и накрая – тренировките на стадион. „Ще бягаш по 60 км на ден – казва Гарабитов на младежа. - Ще правиш обиколка за обиколка, но ще изключиш съзнанието, ще повтаряш мантра в сърцето си и така ще блокираш умората.“ Започват от първата стъпка, от първия километър, после десетия, стотния. Треньорът мери пулса и кръвното налягане след всяка обиколка и стои над 4 часа на ден плътно до него. През април 2011 г. Андрей участва в Маратона за себенадминаване “Шри Чинмой Маратон Тим“ в Ню Йорк, като за 10 дни пробягва 1052 км и се класира на второ място в състезание с професионални спортисти. През тези дни почти не спи и яде предимно течна храна. Година по-късно Андрей е с отличен дух, дипломирал се е, работи и продължава да практикува йога за здраве.

3 прости рецепти за здраве на Гарабитов
- 10 минути съсредоточено дишане на ден са достатъчни да поддържаме здраво и хармонично тяло. Има варианти с двигателни упражнения, които масажират вътрешните органи, или само дихателни техники, но важното е човек да отдели тези 10 минути за себе си. Да диша правилно през носа, да изправи гръбначния стълб и да успокои ума си.
- Когато се храним, трябва да изключим от съзнанието си всичко останало. Ако сме ядосани, вкарваме негативна енергия и напълняваме с часове. 15-20 минути е добре да отдели човек и да дъвче по възможност 21 до 40 пъти всяка хапка. Когато йогата Свами Мурти дойде в България, констатира, че се храним 8 до 9 пъти повече от нормалното и необходимото.
- Не бива да се поддаваме на страха от болест или смърт: ако 10 пъти си помислим за една болест, ние вече я имаме. А смъртта трябва да приемем като нещо естествено. В йога има 8 милиона и 400 хиляди упражнения. Всяко от тях лекува от 5 до 7 болести. Как да изчислим колко болести може да има, ако речем да си ги предизвикваме?

За мързела, тученицата и люцерната
Как да установим кога стресът и страхът започват да ни подчиняват? Според източната медицина първите симптоми са болки във врата, гърба и кръста. После идват т. нар. стягане и свиване в сърдечната област. Когато дойде нежеланието да общуваш и си задаваш въпроса „Това защо да го правя сега?“, вече си в лапите на депресията. Гарабитов определя тази диагноза образно като „удавен от мързела“. И препоръчва медитация, дихателни практики, успокояване на ума и половин час спорт на ден. Колкото до тученицата и люцерната, с изненада научих, че Гарабитов редовно ги консумира в салати или сокове. И че били пречистващи кръвоносните съдове и силно енергизиращи източници. Неговата рецепта: по 1 чаена лъжичка прясно изцеден сок на ден. Повече информация на www.garabitov.bg
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР